Rezumat
București – Caru’ cu BereBrașov – Bistro de l’Arte Cluj – VărzărieTimișoara – LloydIași – Casa Bolta Rece
Având în vedere că revista noastră împlinește în această lună 20 de ani de existență, ne-am gândit ca, de această dată, în aceste pagini să trecem câteva localuri care au făcut istorie în orașele lor. Așadar, iată 5 restaurante, din cinci orașe din țară, care există pe piață de mai bine de 20 de ani (ceea ce este și o garanție că fac bine ce fac):
București – Caru’ cu Bere
Cu o istorie de peste 130 de ani în spate, Caru’ cu bere a fost și este în continuare un simbol al centrului istoric al Bucureștiului, fiind locul preferat de întâlnire atât pentru bucureșteni, cât și pentru turiștii străini. De asemenea, este și un loc care, de-a lungul timpului, a atras multe personalități precum I.L. Caragiale, George Coșbuc, Prințul Moștenitor al Japoniei sau trupa The Rolling Stones.
Adresă: Stavropoleos 5
Telefon: 0726.282.373
Brașov – Bistro de l’Arte
Bistro de l’Arte se număra printre acele restaurante din Brașov care oferă mâncare și ospitalitate așa cum și-ar dori oricare dintre noi să primească. Mancarea corectă, proaspătă, sănătoasă, din surse locale și băuturi curate, autohtone sau de prin lume adunate. Bistro de l’Arte se află în al 20-lea an de existență și este unul dintre cele mai vechi localuri brașovene apărute după anii ‘90. Oana Coantă, bucătarul și co-proprietarul Bistro de l’Arte, a fost desemnată de ghidul Gault&Millau „Woman Chef of the Year”.
Adresă: Piața George Enescu 11Bis
Telefon: 0720.535.566
Cluj – Vărzărie
La Vărzărie descoperi imediat de cât timp funcționează restaurantul, pentru că este trecut direct pe meniu anul deschiderii: 1968. Chiar dacă este un local extrem de popular atât printre clujeni, cât și printre turiștii care vizitează orașul, restaurantul a rămas aproape neschimbat de mai bine de 20 de ani, iar acest lucru poate fi și bun, dar și mai puțin bun, depinde de perspectivă.
Adresă: Bld. Eroilor 35-37
Telefon: 0264.595.064
Timișoara – Lloyd
Restaurantul funcționează neîntrerupt de 104 ani sub diferite denumiri: Cafe Wien, 23 August, Bulevard și actualmente Lloyd. Este specializat pe bucătăria internațională și pe cea balcanică. De asemenea, Carol Horvath, unul dintre chelnerii de la restaurantul Lloyd lucrează aici de peste 30 de ani. Așa că, dacă-l prinzi pe tură, sigur vei afla de la el o grămadă de povești despre acest loc plin de istorie.
Adresă: Piața Victoriei 2
Telefon: 0744.557.151
Iași – Casa Bolta Rece
Iată un restaurant care a cărui primă mențiune documentară cunoscută, privind clădirea și locul care va deveni vestita locantă a Iașilor „Bolta Rece”, datează din 17 ianuarie 1786. De numele Boltei Reci se leagă și multe întâlniri dintre Ion Creangă și Mihai Eminescu. De asemenea, mulți membrii ai Junimii au frecventat acest loc, mai ales că localul mai purta pe atunci și numele de „Universitatea vinurilor”.
Adresă: Str. Rece 10
Telefon: 0232.212.255
- Text de Gruia Dragomir.