Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/07/2020
Eat & Drink Viața Orașului / Povești din București

Povești din București | Acuarela, una dintre cele mai fotogenice terase din oraș

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii Povești din București | Acuarela, una dintre cele mai fotogenice terase din oraș Share Povești din București | Acuarela, una dintre cele mai fotogenice terase din oraș


Acuarela există în București de 8 ani și încă de la început era un loc pe care toată lumea iubea să-l pozeze. De-a lungul timpului aici s-au filmat emisiuni TV și s-au făcut tot felul de foto shooting-uri, iar Instagramul e plin de fotografii colorate cu decorul de aici. Dar, așa cum ne povestește și Andrei Argaetic (fondator), Acuarela nu e doar unul dintre cele mai fotogenice locuri din oraș, ci și o afacere de familie plină de creativitate și responsabilitate și care-și dorește să lase o amprentă pozitivă asupra Bucureștiului.

Andrei Argaetic (fondator Acuarela)

Foto: Andrei Argaetic, fondator Acuarela

Cum a apărut Acuarela? Cine sunt oamenii din spatele acestui business și cum ați ajuns la acest concept? V-ați mai ocupat și de alte locuri din București înainte?  

Acuarela a început în 2012 cu mine și fratele meu, Alexu, și părinții noștri, Dan și Aura Toader, când am deschis un spațiu alternativ prin care artiștii și pasionații de artă puteau crea noi legături. În toamna lui 2012, am închiriat o casă pe strada Polonă, unde am inaugurat Galeria Imbold, primul proiect al asociației cu același nume. După 3 luni, am deschis în același loc și Acuarela – o cafenea unde artiștii cu care colaboram, dar și prietenii de familie se puteau destinde.

Scurt istoric: Înainte de 2012, am fondat și am lucrat la Atelierul de Producție, la care a trebuit să renunțăm din motive obiective. În 2014, am recondiționat o casă de la 1900 de pe str. Olari nr. 8 – o grădină de vară pe nume Plastilina, unde continuam conceptul Acuarelei, însă, din păcate, nu am reușit să ajungem la un consens cu proprietarii. În 2015, căutam un spațiu pentru o bucătărie mică și așa am recondiționat casa de pe Gina Patrichi 3 – Acuarela Bufet, la care am renunțat, pentru că lipsa terasei era un mare minus. În 2016, fratele meu a cumpărat împreună cu soția lui o casă la Viscri și a început un nou business acolo, Viscri 32 – Blue House and White Barn Restaurant. De atunci, la Acuarela suntem eu, soția mea, Alexandra, fetița noastră de 4 ani și colegii noștri.

Spuneți-ne un lucru mai puțin știut despre Acuarela. 

Baia se numește ATELIER DE PROIECTARE și este un foarte bun cârlig să ne dăm seama cine vine pentru prima dată la noi.

Umbrele colorate

Care credeți că este rețeta succesului vostru? 

Atmosfera noastră colorată și acuarelele Colibri puse la dispoziție clienților, staff-ul prietenos și evenimentele faine. Și să nu uităm de umbrele: în 2013 eram primii care aduceau conceptul umbrelelor colorate atarnate, în țară. Conceptul nostru include, de asemenea, reciclare creativă și mix colorat de obiecte recondiționate, bucăți dragi de trecut și lucrări de artă adunate în ultimii 7 ani, așa că în niciun sezon nu e același design.

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit? 

Poate, fiind atat de recent, avem impresia ca pandemia aceasta ar fi și faptul că am fost închiși atâta timp. Dar am trecut de-a lungul anilor prin tot felul. De la criza de brand, la crize financiare, crize cu personalul și altele. E un domeniu plin de surprize.

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă localul vostru asupra orașului? 

Știm că facem parte dintr-un domeniu care încurajează consumerismul, e un lucru cu care ne luptăm și noi. Ne dorim mult să contribuim atât cât putem la salvarea planetei: prin meniurile online, prin paiele de metal, prin reciclarea selectivă și printr-o selecție de produse naturale. În toți anii am îmbunătățit relația noastră și eficientizarea în legătură cu consumabilele acestea, în principal plasticul. Avem încă multe bube pe care vrem să le rezolvăm, dar fiind un business, toate vin la rândul lor. Ne dorim să ne apropiem de o amprentă de carbon cât mai scăzută. Deci, un impact ar fi ca oamenii să vadă treaba asta pe care o aplicăm și să înceapă să o aplice și ei, dacă nu o fac deja. De asemenea, ne dorim să rămânem un reper de întâlnire a comunității creative din oraș.

Ce vă place vs. ce nu vă place la restaurantele / terasele / barurile din București? 

Ne place creativitatea și grija față de mediu, nu ne place neglijența. Ne plac produsele naturale, produsele locale, produsele organice. Ne place pasiunea oamenilor care își lăsa sufletul în băutura aia sau în preparatul de mancare pe care-l fac.

Ce vă place vs. ce nu vă place la București? 

Ne place strada Polonă în luna mai, cu mirosul de tei, ne place vibe-ul cultural și ne plac oamenii. Majoritatea. Nu ne plac claxoanele, poluarea și aglomerația, ori cât de clasice sunt pentru toată lumea.

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada de activitate?

Atenția și detaliile sunt apreciate și văzute. Oricât de matur ar fi business-ul tău, tot o să ai de învățat și o să mai greșești: față de clienți, față de angajații tăi, față de tine.

Cum v-a afectat pandemia de COVID-19 și cât de greu va fi pentru voi să repuneți totul în mișcare odată marea relaxare? Care vor fi cele mai mari provocări?

Pe noi ne-a influențat foarte tare situația în sine, sigur că și pe mulți alții. Iarna este oricum grea în business-ul nostru și mereu spuneam „ce bine că iarna nu are cu 2 luni mai mult”, iată că am trăit-o și pe asta. Repunerea în mișcare, înainte de a deschide, a durat o lună având în vedere conceptul nostru de reciclare creativă și reamenajare în fiecare sezon.

Ne-a afectat că a trebuit să apelăm la tot felul de împrumuturi ca să trecem peste cele aproape 3 luni de stop. Cred că cele mai mari provocări o să fie să îi asigurăm pe oameni că e safe să revină la noi și facem tot ce ne stă în putință pentru a fi respectate toate normele de dezinfectare.

Cum credeți că ar trebui să decurgă ieșitul la terasă în urma acestei pandemii, având în vedere că virusul se află încă printre noi?

Cu responsabilitate și cu norme clare de dezinfectare și monitorizare, așa cum ne-am și făcut. Din câte am văzut, clienții noștri sunt foarte ascultători și preventivi și le mulțumim pentru asta. 

Băuturi de sezon

Ce planuri aveți / aveați pentru Acuarela în 2020? 

Înainte să închidem, lucram la deschiderea bucătăriei, urma să o deschidem în aprilie. Noi nu avem bucătărie proprie aici, lucram cu un furnizor, D20, cu care avem un parteneriat foarte bun de 3-4 ani deja. Cu toate astea, ne dorim propria bucătărie, dar nu oricum. Poate și de asta durează atât să o deschidem. Vrem să arătăm și noi oamenilor ce știm în materie de mâncăruri.  Aveam comenzi pentru dotarea bucătăriei date și o parte achitate, moment în care, când a venit pandemia, am stopat tot și noi și furnizorii care nu mai aveau acces la piața de import a echipamentelor. Planul este să ne revenim, când se mai dezgheață perioada asta.

În prezent, pregătim băuturile de sezon din infuzii cu plantele din Grădina Secretă: flori de soc, flori de caprifoi, flori de tei, petale de trandafiri, flori de lavandă. Mai facem teste și pregătim noi cocktailuri de vară, așa cum ne-am obișnuit.

Pe partea de evenimente, ne dorim să reluăm componenta culturală, însă așteptăm noi reguli și măsuri. Toate amânările calendarului nostru de vară probabil vor fi înghesuite în toamnă, dar până atunci… ne vedem sub umbrele!

  • Interviu realizat de Gruia Dragomir.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută