Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/06/2020
Lifestyle Viața Orașului

Jurnal de bucureștean: Pieton în alertă

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Jurnal de bucureștean: Pieton în alertă Share Jurnal de bucureștean: Pieton în alertă


Sunt printre cei care se bucură când își iau orașul înapoi. Mă rog, nu pe tot, doar șapte zone și numai în weekend-urile din starea de alertă, dar pietonalizarea a fost una dintre cele mai bune vești primite după ieșirea din starea de urgență.

Inițiativa s-a chemat „Străzi deschise”, pentru că ne-au fost redate nouă, pietonilor, și au fost închise mașinilor, entități privilegiate în tot restul anului. Mă bucur că au reușit asta cei de la ARCEN – i-am cunoscut pe doi dintre ei, Edmond Niculușcă şi Alberto Groșescu, pe vremea în care abia începuseră să ne ghideze gratuit prin oraș în tururi de succes gen „Cu bastonul prin Bucureşti”. Prima oară i-am văzut la Școala Centrală, pe care izbutiseră să o introducă în circuitul Nopţii deschise a Muzeelor.

Jurnal de bucureștean: Pieton în alertă Edmond Niculușcă şi Alberto Groșescu. Foto: www.facebook.com/AsociatiaARCEN

Credeţi-mă, băieţii ăştia cu joben au avut ce povesti, întrucât se documentează mereu din sute de surse, de la volume-comori descoperite în biblioteci publice până la savuroase periodice de acum un secol. Personal, locuiesc de mai bine de jumătate de veac în acest oraş, pe care-l iubesc de când mă ştiu, multă vreme, din motive asupra cărora n-aş insista, nemărturisit; am citit şi înainte, şi după 1989, tot ce mi-a căzut în mână despre Bucureşti, bref, îl cunosc binişor, şi din luat la pas încă din adolescenţă, şi din auzite de la vechii localnici, şi din cărţi de ficţiune sau din monografii dedicate Bucureştilor.

Orașul restituit de băieţii cu jobene – ştiaţi că la noi s-a încetăţenit această denumire după numele unui pălărier francez, a cărui soră, falită, s-a prăpădit de inimă rea, pizmuind succesul fratelui? – a fost superb. Evocări riguroase, dar pline de farmec şi de detalii pe care participanţii le vor ţine minte când vor mai trece prin locurile vizitate.

Când mă voi plimba pe lângă Palatul Telefoanelor, îmi voi aminti de greva operatoarelor de aici, criticate în „Adevărul” de la începutul secolului trecut, pentru că făceau legătura telefonică în aproximativ un sfert de oră (după trei săptămâni de viaţă fără telefon, ziariştii, excedaţi de protestele cetăţenilor, şi-au cerut scuze, iar domniţele s-au întors la treabă).

Jurnal de bucureștean: Pieton în alertăPalatul Telefoanelor, anii 1900

Graţie băieţilor cu jobene, ştiu şi toate casele Brătienilor, şi unde a stat Miţa Biciclista, şi unde întorcea tramvaiul, cel de care se agăţa cu nesaţ copilul Mircea Eliade, lângă Muntele de pietate.

Jurnal de bucureștean: Pieton în alertă

Foto: Casa Mița Biciclista, https://radioromaniacultural.ro

Dar și fără ghid, pietonalizarea a șapte zone din București e un regal și mă bucur că niște băieți inimoși au convins Primăria.

Jurnal de bucureștean: Pieton în alertă

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută