Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/06/2020
Muzică

Energia HOLOGRAF dintr-o primăvară neobişnuită

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii Energia HOLOGRAF dintr-o primăvară neobişnuită Share Energia HOLOGRAF dintr-o primăvară neobişnuită


“N-ai de ce să pleci”, una dintre cele mai reconfortante melodii lansate în această primăvară înnegurată de spectrul infectării şi al izolării noastre sociale reprezintă creaţia grupului Holograf, care continuă să fie în muzica românească un vector de echilibru artistic prin savoir faire-ul acumulat în decenii de carieră de succes. Fără discuţie, traversăm o criză nemaiîntâlnită însă, precum altele înaintea ei, aceasta nu aduce sfârşitul lumii şi vom ajunge să o depăşim continuând să ne ducem viaţa după aceleaşi repere fundamentale, iar Mugurel Vrabete, Edi Petroşel, Dan Bittman, Tino Furtună şi Romeo Dediu îşi aduc constant aportul în a ne reaminti într-un mod ludic şi luminos acest lucru.

Mintea şi sufletul nostru au nevoie de a regăsi normalitatea, cu ale sale bune şi rele, chiar dacă suntem acum siliţi de împrejurări să îi redefinim parametrii.

INTERVIU CU MUGUREL VRABETE

Energia HOLOGRAF dintr-o primăvară neobişnuită

Mugurel, spune-mi câte ceva despre povestea piesei N-ai de ce să pleci, pe care aţi lansat-o cu doar câteva săptămâni în urmă prin intermediul unui videoclip simpatic realizat de Jurjak.

Povestea a început în toamna anului trecut, când am simţit nevoia unei piese mai în forţă, mai aproape de energia pozitivă pe care Holograf a avut-o întotdeauna în piesele sale, cu un mesaj direct şi real. Nu ai de ce să pleci, ok, e nasol, dar o putem scoate la capăt. Deşi ideea piesei, sub formă de propunere, a fost anterioară perioadei de izolare, realizarea ei se aseamănă cu proiectele muzicienilor din timpul pandemiei. Am lucrat negativul de acasă, fiecare schimbând idei, formule şi rezolvări prin net.

După ce partea instrumentală s-a conturat, ne-am întâlnit câte doi-trei – să nu încălcăm ordonanţa! – la studioul lui Tino, unde Dan a tras vocea. A urmat pritoceala de mixaj – mai sus, mai jos, mai tare, mai încet – până la masteringul făcut în Anglia.

Distanţarea impusă de criză a adus schimbări majore în procesul creativ al grupului Holograf, de la naşterea ideii şi până la finalizarea aranjamentului muzical?

Modul de lucru cu partituri sau schiţe făcute acasă nu e nou, cred că Pur şi simplu [albumul din 2003 – n.r.] a fost ultimul album imprimat “tradiţional”, cu toată lumea împreună şi cu partiturile trase toate în studio. Posibilităţile tehnice ne-au arătat că e mai productiv să lucrezi pe segmente şi să poţi mereu reveni şi cizela anumite fragmente. Şi creativ e mai bine, un muzician poate propune, printr-un demo făcut acasă, mult mai mult decât ce ar putea cânta pe loc într-o sală de repetiţie. Sigur, sunt argumente pro şi contra, eficienţă contra spontaneitate, dar depinde ce gen muzical abordezi. Probabil că nu funcţionează pentru jazz sau blues, dar dacă intri în industrie trebuie să lucrezi industrial…

“N-ai de ce să pleci” are un sound orientat mai evident spre rock. E un indiciu pentru o stabilizare deliberată a direcţiei voastre muzicale în continuare?

Holograf şi-a câştigat succesul de început datorită unei energii pozitive ce se degajă din cântarea noastră. Nu cred că am fost niciodată, chiar în anii cu pricina, o trupă “heavy”, chiar dacă am avut tentative. Nu foloseam o reţetă, cred că aşa eram noi ca persoane, şi a fost până la urmă foarte bine. Presiunea pieţei muzicale ne-a dus către alte direcţii, dar, fundamental, am rămas o trupă rock, cu ce adaos vreţi voi să puneţi (pop, soft, melodic, etc). E clar că în momentul de faţă nu mai avem mize în industria actuală, şi că am putea, fără grijă, să facem ceea ce ne pricepem noi mai bine.

Refrenul pare a transmite un mesaj optimist dar versurile sugerează că sunteţi rezervaţi în privinţa viitorului. Că “nu ştiţi să spuneţi ce v-aşteaptă / însă nopţile sunt tot mai reci”…

Aşa cum am spus, mesajul piesei s-a dovedit, din păcate, foarte real pentru această situaţie pe care nu am intuit-o. Răceala din text se referea la diluarea unei relaţii de altă natură, dar poate că spune mult şi despre distanţarea reală, nu numai din cauza virusului, ci şi din cauza tehnologiei care dă senzaţia unor mii de contacte, dar nici un pic de căldură. Dar publicul nostru ştie că ceea ce poate nu reuşim cu tehnologia, oferim întotdeauna în spectacol.

Ce vă propuneţi, artistic vorbind, în continuare? Suntem în iunie şi vine vara…

Cred că trebuie să producem mai multă muzică. Ştim capcana artistului de succes, faptul că lumea vrea să audă aceleaşi şi aceleaşi piese. Dar inventivitatea cred că ne va face bine. Şi dacă vom avea voie să cântăm, bineînţeles că vom face concerte. La asta ne pricepem cel mai bine.

Cum vezi renaşterea experienţei live, dată fiind frica oamenilor de a se apropia fizic de ceilalţi ca parte a publicului de concert?

Mă gândeam la o teorie a conspiraţiei (a câta?) în care pandemia e folosită de “oculta” industriei muzicale ca să distrugă definitiv spectacolele live. Dacă totul ar fi pe net, ar avea controlul complet asupra cui, ce, cât şi cum cântă. Nu ar mai exista artişti în afara sistemului. Şi nici alte încasări. Mişto, nu?

Totusi, firea umană nu se va schimba atât de mult, cel puţin în timpul nostru, aşa că vom relua cântările live. Pentru oameni, senzaţia de concert nu poate fi înlocuită (încă?) de ecranul telefonului.

Energia HOLOGRAF dintr-o primăvară neobişnuită

Mai avem şanse să ne întoarcem la… “ca pe vremuri”?

Depinde de noi. Sigur că această pandemie, reală sau indusă, a creat spaime şi reflexe. Dar dacă nu este un experiment dirijat şi susţinut, lumea se va întoarce la modul ei normal de viaţă. Au fost războaie, regimuri dictatoriale, revoluţii, şi, până la urmă, ne-am reluat cu toţii viaţa. Puţin altfel, posibil, dar aproape ca pe vremuri.

Foto & Cover Art header: Jurjak

Energia HOLOGRAF dintr-o primăvară neobişnuită

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută