Pentru că nu e musai o mâncare sezonieră, azi vă propun un rasol de miel cu rădăcinoase la cuptor.
„Ce e aia, că nu mânânci miel?”, se miră tușa Voula, în filmul „My Big Fat Greek Wedding – Nuntă a la grec”.
Iar eu vin și vă întreb de ce n-am mânca miel și după Paști. Un fel de mâncare savuros, foarte bine făcut, cum e rasolul de miel acompaniat de diverse garnituri și disponibil la livrările locantei românești Blid.
N-am avut miel pe niciuna din mesele de Paști de anul ăsta, nici mama- normal, fiindcă eu o aprovizionez și am evitat cozile în Săptămâna Mare. Zic mesele de Paști, pentru că la noi în familie sărbătorim și Paștile „ungurești”, și pe cele „românești” (ale protestanților, respectiv, ale ortodocșilor).
În schimb, în plină izolare, am avut o lungă și instructivă conversație telefonică, de-a lungul căreia mama, aflată la câteva stații de metrou distanță, mi-a povestit cum făcea mielul bunica, experta neîntrecută a familiei. În plus, mi-a amintit- uitasem, sunt peste 35 de ani de când am mâncat așa ceva ultima oară- de o garnitură specială, foarte simplă, pe care o făcea bunica, pentru a înlesni alunecarea mielului în pântece. N-o să-i bag pe gât lui Cosmin o garnitură ungurească într-o locantă românească, sunt destule idei la Blid, dar adevărat vă spun vouă că savuram cu o plăcere nebună ceva ce se găsea doar lângă platoul cu miel: cartofi fierți, feliați, presărați din belșug cu paprică iute (de atunci știu că boiaua e bună cu cât înaintezi mai mult spre Apus, de la Arad încoace pare praf de cărămidă), plutind într-un castron cu apă în care s-a picurat un strop de ulei și doi de oțet. Se servea rece și tare îi mai plăcea mielului combinația cu pricina.
Pentru luna aceasta, l-am rugat să-mi recomande un fel de mâncare pe Cosmin Dragomir, pe care-l știți de la Blid, dar cu siguranță și în calitate de editor la GastroArt și, aș adăuga eu, un jurnalist culinar devenit veritabil cărturar în frenetica lui căutare după tipărituri vechi care conțin nestemate de rețete românești.
„Acesta a fost cel mai bine vândut preparat din meniul nostru de iarnă, o să îl avem disponibil și în varianta delivery, dar îi schimbăm garniturile. Probabil un spanac sote, dar și altele, în funcție de sezon. Ne place să „O facem de oaie!” și în extrasezon, nu doar mielul de Paște și pastrama de la mustării”, zice Cosmin.
Și vă încurajez să comandați miel acasă și în luna mai, se va face din nou sărbătoare pe masa din bucătărie. Și va fi un nou prilej de a demonstra justețea zicerii populare românești „amândoi mănâncă dintr-un blid”. Asta, ca să nu-i rămână celuilalt mai mult, că doar și de asta ne-am câștigat libertatea – pentru egalitate în farfurie.
Material realizat de HORIA GHIBUŢIU