Teatrul Mic
#teatruldinaMIConline
Teatrul Mic va continua serie de evenimente online transmise pe platformele de social media- Facebook, Instagram, YouTube și Vimeo, de luni până vineri cu un nou program. Luni, 20 aprilie, începând cu ora 19:00, avem primul episod, intitulat „Ortoman sau Otoman?”, din seria „Bătălia Miturilor”. Acesta îți propune să ajungă la sâmburele de adevăr din miturile românești. Printre actorii participanți se numără Vlad Corbeanu, Gabi Costin, Vlad Logigan, Alina Rotaru și Andreea Grămoșteanu. Marți, de la ora 21:00, atmosfera este una mult mai calmă și prietenoasă. Actorii Teatrului Mic povestesc câteva momente din perioada studenției, iar publicul dornic să îi cunoască pe oamenii din spatele personajelor iubite le pot adresa întrebări. Ne vom putea delecta cu un conținut altfel în seara de miercuri, ora 21:00. Un nou episod din seria „În izolare… cu Niculescu și Corbeanu”, cu invitații Liliana Pană și Vitalie Bantaș, actori ai Teatrului Mic. Începând cu ora 21:00, joi, ne aducem aminte de unul dintre cei mai mari poeți ai lumii, printr-o serie intitulată „Monoloage shakespeariene”. Vom urmări reinterpretări ale textelor cele mai cunoscute alături de Cezar Grumăzescu, Alina Rotaru, Rareș Florin Stoica, Oana Albu, Irina Rădulescu și Vlad Corbeanu. Iar în ultima zi, vineri, ora 21:00, vom putea asista la un dialog online despre muzică și poezie, despre invitați și viața la teatru, iar Vlad Logigan și Radu Iacoban nu se tem de întrebări sau provocări. Pentru mai multe detalii intrați pe https://www.teatrulmic.ro/.
Unteatru
LUMEA DINĂUNTRU
credit photo : unteatru
Marți, 21 aprilie, de la ora 20:00 suntem invitați la ,,unteatru acasă’’ cu spectacolul Lumea dinăuntru în regia Catincăi Drăgănescu. Trei generații, o fetiță, o femeie și o bătrână și un singur corp, Eva (Valentina Zaharia). De la inocența copilăriei, până la întâlnirea cu moartea personajului îi este dat să privească, să cerceteze și să deslușească întrebările apăsătoare ale vieții. Fiecare generație vine cu propriile gânduri și perspective trecute prin filtrul umorului și al autoironiei. Valentina Zaharia este o actriță bine cunoscută în spațiul românesc, jucând în piese precum “Două loturi” (Dna Popescu); „Ro-Vegan” (Ioana); “Ibsen Incorporated” (Hedda Gabler) și „Treapta a noua” (Joanna McNeil). A cucerit însă și scenele internaționale, devenind cunoscută pentru rolurile din “Rien, Mais la j’ai envie de mourir” (Valentina Tau) de la Montévidéo – Créations Contemporaines, Marseille și L.I.R. – Installation Litteraire numerique (performer) de la Theatre Nouvelles Génération, Lyon. În seara de marți, va fi difuzată înregistrarea din cadrul festivalului „25 de ore de teatru non-stop”, Sibiu 2017. Prețul unui bilet este de 35 lei și poate fi achiziționat de pe TomTix, mySTAGE și Eventbook. După achiziționarea biletelor, citiți cu atenție ghidul de spectator online: http://bit.ly/unghidDEspectator.
Opera Națională București
BAIADERA
credit photo : Opera Națională București
Joi, 23 aprilie, ora 18:30, Opera Națională București va difuza în cadrul „Seri de Operă Online” spectacolul de balet „Baiadera” în regia și adaptarea coregrafică a lui Mihai Babuşka. A fost creat în 1877 de către Marius Petipa, pe muzica lui Ludwig Minkus. ”Baiadera” este considerată în istoria baletului trecerea de la epoca romantică la epoca clasică, datorită temei romantice abordate. Nikiya (Cristina Dijmaru) și războinicul Solor (Bogdan Cănilă) își jură dragoste eternă unul altuia, însă Rajah Dugmanta (Antonel Oprescu) intervine în relația celor doi când îl alege pe Solor drept cel ce se va căsători cu fiica sa. Situația devine și mai dură atunci când Brahman (Virgil Ciocoiu), deși conștient de relația celor doi tineri, nu poate trece peste dragostea pe care o are pentru Nikiya. Evenimentul difuzat va fi cel din data 12 ianuarie 2019. Acesta a marcat și debutul lui Bogdan Cănilă în lumea spectacolelor de balet. Cristina Dijmaru este cunoscută și pentru rolurile sale din cadrul altor spectacole, cum ar fi: Odette (Lacul lebedelor); Julieta (Romeo și Julieta); Lucia (Amorul Vrăjitor) sau Clara (Spărgătorul de nuci). Din 2007 este invitată să danseze pe diferite scene din Italia, Germania, Spania, India și Taiwan, dar și în țară, la Constanța, Brașov, Galați, Cluj și Iași. Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituției, cât și în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.
Livestreaming TNB
INFERNUL FEMININ ȘI ÎNGERII LUI BRUMARU
Teatrul Național ”I.L. Caragiale” oferă spre vizionare online înregistrările live ale Conferințelor Teatrului Național, desfășurate în cadrul programului TNB – Parateatral. Pe 24 aprilie, începând cu ora 14:00 și cu ora 16:00 vom putea asista la conferința regretatului scriitor și poet contemporan român, Emil Brumaru. Versurile sale au impresionat nu doar publicul românesc, dar și pe cel de peste hotare, poeziile sale fiind publicate în antologii din Germania, Franţa, Anglia, Suedia și S.U.A. A câștigat numeroase premii printre care se numără Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia (2001) şi Premiul “Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia acordat de revista Observator Cultural (2011). „Infernul feminin și îngerii lui Brumaru” conturează un univers cu impulsuri erotice ascunse sub o mască angelică – poetul obișnuia să-și semneze scrisorile drept „Îngerul jongler Emil Brumaru”. Este interesantă întâlnirea dintre cele două stiluri din versurile sale: nu există probleme de interpretare, exprimarea este clară și simplă, câteodată chiar copilăroasă, cuvintele sunt obișnuite, ca mai apoi să intrăm în lumea intimă, a îngerilor cu chip de femei frumoase, aruncate într-un infern erotic. Astfel poezia lui nu este doar accesibilă, dar și inepuizabilă, trezind noi sentimente de fiecare dată când este citită. Conferința online a fost susținută în 24 septembrie 2017 și va fi disponibilă pe pagina de youtube a Teatrului Național I.L. Caragiale.
Teatrelli
AMOR AMAR
credit photo : creart
Aceasta este săptămâna comediei la Teatrelli, deci nu ne putem lipsi de un show plin de umor, care ironizează aspecte ale societății contemporane. Duminică, 26 aprilie, ne întâlnim la spectacolul „Amor amar” în regia lui Mircea Cornișteanu. Facem cunoștință cu două cupluri prietene cu viziuni complet diferite: unul dintre cupluri face un pact, că vor rămâne împreună atâta timp cât nu se iubesc, convinși că trăirile precum pasiune, gelozie, atracție nu le vor aduce decât distrugere, iar celălalt cuplu este unul mult mai tradiționalist care trăiesc în iubire deplină. Din distribuție fac parte Liviu Lucaci (Jerome) și Monica Davidescu (Rosalie), cuplul de non-îndrăgostiți și Simona Popescu (Marina) și Mircea Constantinescu (Antoine), cuplul îndrăgostiților. „Cu ce gând plecăm după aproape două ore de bună dispoziție, provocată de două cupluri care trec printr-o criză ce se dovedește a fi doar un accident oricând repetabil? Cu gândul, credem noi, cei care am făcut spectacolul, că amorul – chiar atunci când ne poate lăsa un gust amar – este în cele din urmă dulce și merită să ținem minte acest lucru.” declară Mircea Cornișteanu despre piesă. Accesul este gratuit și se face pe https://teatrelli.com/spectacole-online/. Spectacolul este disponibil în intervalul 18:00 – 23:00.
Recomandări de TEODORA BRATU