Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/02/2020
Viața Orașului

Povestite în Brașov | Visssual sau locul pentru visare și realizare

Bianca Ivașcu De Bianca Ivașcu
Comentarii Povestite în Brașov | Visssual sau locul pentru visare și realizare Share Povestite în Brașov | Visssual sau locul pentru visare și realizare


În fosta fabrică de încălțăminte TINO s-a deschis de ceva timp hub-ul cultural Visssual, care reprezintă un spațiu de congruență pentru artiști, makeri, feelanceri și public. Aici au loc evenimente, dezbateri, experimente, activități de producție, învățare și creație.  Am discutat cu Răzvan Pascu, creative director, și am aflat cum a prins contur totul. 

Cum a început povestea Visssual: „Povestea a început de fapt cu Amural, festivalul ăla cool de arte vizuale. Și pentru că ne doream și mai multe oportunități de a crea, a expune, a aduna public și artiști și a impulsiona Brașovul, am creat Visssual.”

Despre motivele pentru care brașovenii aleg să vină la Visssual: „Putem aminti programul variat, selecția isteață de artiști, contactul personal cu aceștia și, mai ales, garanția unei experiențe transformative. Și mai vin să vadă ce am mai făcut, cum am tratat un eveniment față de altul, să-și extindă universul cognitiv, sau uneori pur și simplu ies în oraș cu prietenii. Uneori ce se întâmplă la noi e doar un pretext și e ok să fie așa.”

E anume a fost dificil când au decis să deschidă hub-ul: „Să convingem oamenii să citească Visssual, de la vis. Nu Vijuăl sau Vizual.”

Despre satisfacțiile pe care le ai când un eveniment ajunge la bun sfârșit: „Dacă se creează chimia aceea magică între artiști și public, atunci totul e bine. Pentru că artistul transmite mesajul său, iar publicul se inspiră, învață, se contaminează.”

Evenimentele care au loc aici: „Sunt foarte multe, întrucât vrem să ridicăm multe scene și comunități simultan. Vrem multe de la Brașov. Lunar avem cel puțin o piesă de teatru independent și un film românesc contemporan proaspăt lansat. Uneori avem dans contemporan sau un performance multidisciplinar. Tot lunar avem un concert de jazz sau muzică clasică sau muzică cultă în vreun fel. Din când în când găzduim expoziții și instalații de artă. Cel mai des, săptămânal, avem un concert live și/sau un party cu muzică electronică. Plus toată gama de conferințe, ateliere, prezentări, evenimente ale unor comunități existente.”

Impactul pe care doresc să îl aibă asupra comunității brașovene: „Impact sună puternic. Noi visăm la un oraș intelectual, cu artiști și tineri profesioniști din domenii creative, cu spații culturale vii, cu bugete pentru lucrări și spectacole de artă, cu dezbateri, cu soluții pentru marile probleme ale zilei și cu idei care să cucerească lumea. Din Brașov. Și visăm activ, de-aia Visssual.”

Arta murală care se regăsește pe clădirea Visssual: „Ce reprezintă picturile murale depinde de fiecare privitor/privitoare în parte, el/ea vede și simte și interpretează. Lucrarea lui Alfalfa e inspirată de mituri și legende locale, iar lucrarea Florenciei Duran pleacă de la condiția femeii și toate lucrurile cu care o însărcinează societatea.”

Ce urmează pentru Visssual: „Pentru 2020 avem planuri uriașe și aici se vor vedea încrederea și susținerea comunității. Am terminat 90% din spațiul de evenimente, avem în sfârșit un loc alternativ, smart, prietenos cu artiștii și cu oamenii curioși. Avem un maker și un studio de sunet unde se lucrează zilnic. Urmează etajul – un viitor hub de industrii creative – pentru artiști, makeri, programatori și orice fel de creativi care vor să dezvolte partea economică/antreprenorială a activității lor. O rețea de minți prolifice care să se ajute și să ofere servicii și produse competitive la nive global. Cum ziceam, din Brașov. Dacă ce am povestit până acum îți provoacă mâncărimi și neliniște interioară, poate ar trebui să ne întâlnim să vedem cum putem construi împreună visul tău și visul nostru.”

Dacă ați putea alege un cuvânt care să descrie Visssual, care ar fi acela: „Nu e un cuvânt, e expresia lui Jean Luc Picard – make it so!

 

Bianca Ivașcu, redactor-șef Zile și Nopți

 

 

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.