CONCERT: TREI PARALE @ Teatrelli
Cu ocazia celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, vineri 24 ianuarie, ora 19:00 la Teatrelli, are loc concertul grupului Trei parale (Florin Iordan – cobză, fluiere, cimpoi, tambură, țiteră, Mihai Balabaș – vioară, Daniel-Mircea Pop – voce, fluiere, percuție, Beatrice Iordan – cobză), care își propune să ilustreze unul dintre efectele Micii Uniri: libertatea de a trece (muzical) de la un peisaj (românesc) la altul, sub aceeași identitate culturală. Va fi prezentat un repertoriu special, cu melodii tradiționale culese din zona Munteniei, Olteniei și Moldovei – o selecție din mai multe proiecte ale grupului.
În alcătuirea repertoriului și conturarea stilului interpretativ, membrii grupului – a cărui muzică este prezentă pe coloana sonoră a unor filme ca Aferim! (2015) sau Kyra Kyralina (2014) – se bazează pe diferite modalităţi de cercetare: expediţii prin sate, colaborări cu bătrâni muzicanţi, ascultarea unor înregistrări vechi de teren, realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical sau studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea. Intrarea liberă, în baza unei rezervări online pe bilete.ro şi la casa de bilete Teatrelli.
FILM: Zilele filmului “Memoria Holocaustului”
Proiectul cultural inițiat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, aflat la a treia ediție, se desfăşoară în perioada 24-26 ianuarie la Cinema Muzeul Ţăranului (Studio H. Bernea) şi aduce în atenția iubitorilor de film și istorie documentare premiate cu Oscar, filme artistice și de animație care ne prezintă un trecut ce și-a pus amprenta asupra celor care au supraviețuit Holocaustului, asupra familiilor lor și generațiilor care le-au urmat.
Vineri, 24.01, de la ora 18:00, va avea loc deschiderea evenimentului cu L’Origine de la violence/ Originea violenței o dramă franco-germană inspirată din fapte reale, în regia lui Elie Chouraqui, care aduce în prim-plan aventura căutării asidue a trecutului de către tânărul Nathan Fabre, personajul principal. Un trecut pe care familia refuză să i-l dezvăluie pentru că uitarea este cea mai bună variantă pentru a supraviețui. Ziua de 25.01 este rezervată documentarelor și filmelor de animație pentru copii: The Star of Andra and Tati/ Steaua Andrei și a lui Tati (ora 16:00), The Lady in Number 6: Music Saved My Life/ Doamna de la numărul 6: muzica mi-a salvat viața (ora 16:45), Numbered/Numerotați (ora 17:45). Pe 26.01, de la ora 16:00, este programat documentarul Dor de tine, produs și regizat de Mireille Abramovici, şi, de la 17:30, Sobibor, o producție rusească în regia lui Konstantin Khabenskiy. Intrarea liberă, în baza unei rezervări online a locurilor pe eventbook.ro.
EVENIMENT: “Noaptea Ideilor” | Institutul Francez din Paris
Joi 30 ianuarie, instituțiile culturale și științifice de pe toate continentele sunt invitate de către Institutul Francez din Paris să sărbătorească împreună libera circulație a ideilor. Anul acesta Noaptea Ideilor se desfășoară în peste 89 de ţări, România participând pentru a patra oară la acest eveniment global. Institutul Francez din România organizează dezbateri, expoziţii și ateliere pe tema « être vivant », un joc de cuvinte cu un sens dublu: „a fi viu”, dar și „fiinţă vie”: ambiguitate dorită pentru că dezbaterile din cadrul Nopţii Ideilor sunt în primul rând o invitaţie la reflecţie și nu o obişnuită întâlnire cu experţi care deţin adevărul şi îl prezintă celorlalți. Invitaţi sunt studenţi, reprezentanţi ai ONG-urilor importante din România, jurnalişti, arhitecţi, pictori, caricaturişti şi bineînțeles toţi cei interesați să ia parte la acest schimb de idei. În plus, Noaptea Ideilor nu înseamnă doar dezbateri… ideile pot fi exprimate şi în alte forme: dans, fotografie, benzi desenate, picturi, caricaturi, instalaţii de artă.
PROGRAM:
LIBRĂRIA FRANCEZĂ KYRALINA (Str. Biserica Amzei 10)
15.30 – 17.00: „Benzile desenate ca manifest” – atelier de implicare socială prin crearea de benzi desenate cu Christophe Bec
INSTITUTUL FRANCEZ (Bd. Dacia, 77)
17.00 – 19.00: Ateliere Zero deșeuri – Mediateca pentru copii
Super-echipa de la Seneca EcoLogos creează un eco-playground, un traseu de învățare prin joacă, în cadrul cărora copiii peste 6 ani și adulții care îi însoțesc vor explora diferite idei pentru a reduce cantitatea de deșeuri produsă acasă și pentru a avea o viață sănătoasă.
Acces gratuit pe baza de înscriere la: mediatheque.bucarest@institutfrancais.ro | tel. 0374 125 235.
17.00 – 18.30: „Roboții dintre noi!” – prezentarea proiectului realizat de studenții Universității Politehnice din București – Atrium
Publicul îl va întâlni pe Pepper, robotul dezvoltat de societatea franceză Aldebaran/SoftBank Robotics. Echipa Laboratorului de Inteligență Artificială și Sisteme Multi-Agent a Facultății de Automatică și Calculatoare va susține ateliere pe tema interacțiunii om-mașină și despre impactul progreselor roboticii și ale A.I. asupra societății. Trei ateliere de câte 30’.
Acces gratuit pe bază de înscriere la: alexandre.courtoux@institutfrancais.ro.
19.00 – 21.00: Cum poate actul creativ salva mediul înconjurător ? – dezbatere – Sala Elvire Popesco.
Invitați: Christophe Bec, autor și desenator de benzi desenate, Suzana Dan, artist vizual, manager cultural Rezidența BRD Scena9, Cristian Neagoe, responsabil de comunicare la Greenpeace România, Mihai Stoica, director executiv al Asociației 2Celsius.
Caricaturi în timp real realizate de desenatorul de presă Romain Dutreix. Două fragmente din spectacolul „Babel”, în coregrafia lui Arcadie Rusu, produs de LINOTip – Centru Independent Coregrafic, vor deschide și vor închide dezbaterea. Reprezentanții Biodeck și ai Asociației SNK își vor prezenta proiectele dedicate mediului înconjurător. Discuția se va desfășura în limbile franceză și română, fiind asigurată traducerea simultană.
Acces gratuit pe bază de rezervare: https://eventbook.ro/other/bilete-dezbatere-noaptea-idelilor-entre-vivant-a-fi-viu
10.00 – 22.00: Expoziție cu operele desenatorului de presă Romain Dutreix – Atrium
Expoziția poate fi vizitată între 30 ianuarie și 29 februarie.
credit foto header: ICR London