Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/12/2019
Arhiva Zile si Nopti

”Semnele timpului” de Smaranda Bălan

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii ”Semnele timpului” de Smaranda Bălan Share ”Semnele timpului” de Smaranda Bălan


Nu m-am gândit niciodată la orchestre, de pildă, ca la un eşantion social reprezentativ pentru o ţară.

Dar o discuţie cu un binecunoscut dirijor de origine sibiană, care lucrează cu orchestre din întreaga lume, a evidenţiat câţiva parametri pe care îi evaluează, atunci când întâlneşte o orchestră nouă. Şi care lui, ca dirijor, îi indică dimensiunea culturală a geografiei în care se află.

M-am abţinut să întreb ce crede despre România văzută prin perspectiva orchestrelor sale. Sau care sunt consideraţiile lui despre publicului spectator de la noi. Dar o altă convorbire cu un manager de filarmonică avea să evidenţieze faptul că, în afara festivalurilor mari, practic nu există public nou la spectacolele săptămânale din sala de concert.

„Am trecut  de la Galaxia Gutenberg la Galaxia Zuckerberg”, avea să remarce, la aceeaşi masă a dialogului, cel mai respectat scriitor al Sibiului.

Cum vom aduce generaţiile tinere în sala de concerte, sau dacă dimpotrivă, concertele de muzică clasică vor trebui sa părăsească treptat spaţiile tradiţionale, pentru a întâlni un public nou, este o temă pe care o va rezolva, în timp, investiţia în educaţie (la pachet cu testele PISA). Sau poate dimpotrivă, soluţia va fi pur şi simplu una creativă, marketată corespunzător.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.