Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/12/2018
Arhiva Zile si Nopti

Înghețata de Galați, cea mai bună din Europa

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Înghețata de Galați, cea mai bună din Europa Share Înghețata de Galați, cea mai bună din Europa


Înghețata de Galați, cea mai bună din Europa

Woopie Ice, zer gut!

 

Pentru a aduce numele doamnelor în desert, am provocat-o la un mini-interviu pe prof. dr. ing. Daniela Borda, coordonatoarea proiectului Woopie Ice care a fost recent medaliat cu aur la Paris. Înghețata creată de echipa Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați (Universitatea Dunărea de Jos) are acum și slogan. I l-a oferit gratis revista Zile și Nopți. J

 

Zer, prune sau gutui, zahăr aproape deloc, ouă și v-a ieșit cea mai bună înghețată din Europa. Nu credeți că echipa pe care o coordonați ar putea să aibă succes și în pictură? Iată un tablou abstract de mare succes…

– În amurgul de toamnă capricioasă, echipa a desenat cu mintea, în înghețată, legături intermoleculare între proteine, lipide și pectină până când structurile semi-congelate au învățat să stea, iar apoi să curgă convingător și mătăsos, într-un amestec inedit de arome, topit pe papile gustative. Imaginația a creionat proiectul în cele mai mici detalii și tehnologia de fabricație, echipa a făcut prezentarea, dar produsul a fost cel care a dat culoare, a cucerit Parisul prin eco-inovare, sub forma înghețatei Whoopie Ice, produsul care a câștigat medalia de aur a competiției Ecotrophelia Europe 2018. Tabloul nostru e unul în care vopselele pot fi savurate.

 

În așteptarea lansării acestei înghețate pe piață, v-ați gândit ce slogan i s-ar potrivi? Revista Zile și Nopți vă oferă două variante. Gratis. J 1. Zer gut; 2. Zer(o) zahăr. Alegeți varianta germană?

– Aș fi în asentimentul multor români dacă aș alege varianta germană și în plus, în mod neașteptat, are mult umor. Mulțumesc, Zile și Nopți, pentru sloganul gratuit! J J J Zer gut!

 

Whoopie Ice cum s-ar traduce în română? Cum i-am putea spune ca să ne mândrim și mai tare, de Centenar?

– Traducerea ar putea fi „Înghețata Iuhuuu-Ais”, dar cred că, tocmai de dragul Centenarului, ar trebui să păstrăm numele cu care s-a consacrat la nivel european, mai ales că fiecare literă a contribuit la definirea înghețatei: W-bunăstare (Wealth), H-bucurie (Happiness), O-optimism (Optimism), O-originalitate (Originality), P-pasiune (Passion), I- imaginație (Imagination) și E-entuziasm (Enthusiasm).

 

Ne mai rezervați surprize?

– Echipa Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați a câștigat locul I la concursul Ecotrophelia cu o soluție tehnologică de inginerie alimentară, bazată pe economia circulară. Eu am convingerea că inovarea este la Galați la ea acasă și că studenții și profesorii le vor dărui consumatorilor români multe alimente noi pentru minte, suflet și viață și pe viitor.

 

Ce sfat le dați românilor inventivi care n-au avut până acum curajul să scoată capul din mulțime?

– Să fie deschiși la minte, liberi și profunzi, să se alăture oamenilor inteligenți, să învețe și să viseze. Formula de succes rămâne aceeași: 1% talent și 99% muncă.

 

Dan Moțoc

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.