Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/07/2018
Arhiva Zile si Nopti

Parmezanul ar putea avea pe etichetă imagini asemănătoare cu cele de pe pachetele de ţigări

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Parmezanul ar putea avea pe etichetă imagini asemănătoare cu cele de pe pachetele de ţigări Share Parmezanul ar putea avea pe etichetă imagini asemănătoare cu cele de pe pachetele de ţigări


 

Imaginați-vă un calup de Parmigiano-Reggiano cu ale sale patruzeci de kg de bunătate, să ne imaginăm crusta sa lucioasă de culoare aurie, ştanţată cu simboluri care îi atestă autenticitatea. Şi apoi… Şoc: o etichetă cu imaginea unui om gras şi bolnav lângă care scrie: ”Parmigiano Reggiano dăunează grav sănătăţii dvs.“ Sau: „Brânza provoacă diabet“. Practic, un coşmar…. care ar putea deveni însă realitate.

Organizația Mondială a Sănătății va propune în luna septembrie o rezoluţie care ar putea include taxe mai mari şi avertizări înfricoșătoare de tipul celor scrise pe pachetele de țigări pe alimentele acuzate că ar favoriza boli netransmisibile, dar teribil de mortale precum diabetul zaharat, cancerul, atacul de cord.

Problema este însă că pe lista neagră a OMS, în afara junk food-ului, riscă să ajungă şi unele dintre bijuteriile agro-alimentare Made in Italy, cum ar fi Parmigiano Reggiano, respins din cauza faptului că ar conţine puţin mai multă sare decât cantitatea recomandată. La fel şi șunca de Parma, uleiul de măsline extra virgin, pastele făinoase, pizza. Practic toate punctele de rezistenţă ale dietei mediteraneene considerate în întreaga lume ca fiind un adevărat elixir al vieții, vor fi demonizate peste noapte, nefiind suficient de light. Şi puse la acelaşi nivel cu gudronul din țigări care distruge plămânii, cu Coca-Cola, sau chiar mai rău. Deoarece chiar și astăzi, în unele țări care au adoptat eticheta de tip semafor, (roșu = interzis, galben = de consumat cu moderaţie, verde – fără limită), băutura din Atlanta, în versiunea light sau zero, are undă verde în timp ce aproape toate produsele italiene autentice sunt interzise.

Producătorii sunt îngroziți deoarece în joc se află un export în valoare de 41 de miliarde de euro pe an care speră să crească. Ministrul italian al agriculturii a vorbit despre „nebunie pură“ și a promis „o luptă foarte dură“, declarându-şi stupoarea că produse precum parmezanul, prosciutto sau uleiul de măsline ar putea fi considerate la fel de nocive ca produsele chimice care sunt vândute deseori în supermarketuri.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută