Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/06/2018
Arhiva Zile si Nopti

Concert de închidere a stagiunii a XI-a a Filarmonicii Piteşti

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Concert de închidere a stagiunii a XI-a a Filarmonicii Piteşti Share Concert de închidere a stagiunii a XI-a a Filarmonicii Piteşti


Filarmonica Piteşti organizează joi, 28 iunie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, concertul simfonic de închidere a stagiunii a XI-a. Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, dirijată de Marius Hristescu, vor urca pe scenă baritonul Lars Fosser (Danemarca) şi acordeonistul Eugen Negruţă (Chişinău). În program: Manuel de Falla – selecţiuni din Amorul vrăjitor, R. Galiano – Opale concerto pentru acordeon şi corzi, G. Rossini – uvertura şi aria lui Figaro din Bărbierul din Sevilla, G. Verdi – arie din Bal mascat, J. Massenet – uvertura şi aria lui Irod din Herodiade, M. de Falla – dans din Tricornul, G. Donizetti – aria din Lucia di Lammermoor şi Giorda – arie din Andrea Chenier.
Marius Hristescu a absolvit Liceul de Artă din Craiova şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde a studiat, în paralel, compoziţie, dirijat cor academic şi dirijat orchestral. În 2000 şi-a desăvârşit studiile muzicale, finalizând masterul. Dirijor, compozitor şi orchestrator, Marius Hristescu a colaborat şi colaborează cu Tudor Gheorghe, alături de care a câştigat, pe lângă recunoaşterea publicului, premii naţionale. A mai colaborat cu Nicu Covaci, Loredana Groza, Marius Bodochi, Ştefan Bănică Jr., Costel Busuioc. A scris şi două lucrări corale, „Două colinde româneşti” şi „Ave Maria”. Din 2004 scrie muzică pentru spectacole de teatru, pentru teatrele din Craiova şi Sibiu.
Absolvent al Liceului Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov” şi al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ambele din Chişinău, Eugen Negruţă a susţinut o activitate artistică deosebită în Formaţia „Milenium”, în Orchestra Circului din Chişinău şi în Formaţia „M-Studio”, ca instrumentist şi vocalist. În 2003 a fondat Ansamblul de Acordeonişti „Concertino”, actualmente Concertino Accordion Band, care activează la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Este şi la momentul actual conducătorul artistic al bandului. De-a lungul anilor, împreună cu Concertino Accordion Band a susţinut numeroase concerte în Danemarca, Franţa, Italia, Austria, Polonia, Luxemburg, Belgia, Azerbaijan, Croația, Lituania, Germania, Elveția, Rusia, România, Coreea de Nord, China, Canada. Concertino Accordion Band are în palmares numeroase trofee fiind numit „Cel mai bun colectiv muzical din Europa”. Eugen Negruţă a colaborat cu acordeonişti reputaţi din lume: Vladimir Zubitsky (Ucraina-Italia), Duo Paris-Moscou – Domi Emorine și Roman Jbanov, Frank Marocco (SUA) și Richard Galliano (Franța). În 2009, a primit titlul de Artist Emerit al Republicii Moldova. Pe lângă vasta activitate din Concertino Accordion Band, Eugen Negruță susține numeroase concerte solistice cu Orchestra Națională de Cameră, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale din Republica Moldova şi Orchestra Amadeus.
Baritonul Lars Fosser moşteneşte talentul artistic al familiei, tatăl fiind regizor şi mama cântăreaţă. După finalizarea studiilor în Danemarca, a continuat să studieze în Italia şi Norvegia. A cântat şi încântat pe scenele din Copenhaga, Ruse, Clermont-Ferrand, Craiova, sub bagheta unor dirijori de renume precum: Jukka-Pekka Saraste, Rolf Reuter, Giordano Bellincampi, Thomas Dausgaard, Götz Friedrich, George Tabori, Kasper Holten, Francisco Negrin, Katharina Thalbach şi mulți alții. Baritonul este apreciat atât de public, cât şi de presa de specialitate. Abordează roluri din operele lui Verdi, Puccini, Wagner. A interpretat în numeroase teatre din Germania, Austria, Danemarca, Franța, Spania și Norvegia şi la Carnegie Hall din New York, Radio Symphony Hall din Danemarca, Symphony Hall Tivoli din Copenhaga, Mercedes Halle din Berlin ş.a. Multe dintre concertele sale au fost difuzate în direct la radioul naţional danez. Este laureat al mai multor concursuri internaţionale, primind importante premii.
Dacă dirijorul a mai condus orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, soliştii sunt în premieră la Filarmonica Piteşti.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.