Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/01/2018
Arhiva Zile si Nopti

Lasă-te de băutură, cu stil

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Lasă-te de băutură, cu stil Share Lasă-te de băutură, cu stil


Cu fiecare nou an vine un nou început, unul fără toate mizeriile care au definit 2017: moartea prematură a tuturor artiștilor tăi preferați, violențe în Orientul Mijlociu sau efectele dezastruoase pe care șobolanul portocaliu ce a fost ales președinte le are asupra planetei. Poate că în acest an nou e timpul să te eliberezi și de viciul băuturii care te-a ajutat să supraviețuiești pe parcursul unui an atât de dezastruos. Bineînțeles că ai motivele tale să te lași de băut – vrei să slăbești, să dormi mai bine, să economisești bani, să nu te mai faci de râs prin oraș și așa mai departe. Respectabil. Dar provocarea nu e una ușoară. Iată cum să începi:

Convinge-ți partenerul/ un prieten

Tristețea cere companie. De asta funcționează grupurile de susținere pentru dependenți. Totul e mai ușor când faci parte dintr-o echipă. O să fie ca studiul ăla care a descoperit că vâslașii au mai multă putere când vâslesc împreună decât atunci când vâslesc separat. În plus, e bine să ai un prieten treaz când ești înconjurat de oameni beți.

Dă sfoară-n țară

Nimănui n-o să-i pese că te lași de băut în afară de maică-ta și oamenii care au trebuit să te care acasă când erai beat. Totuși, mândreștete cu decizia ta. Anunț-o pe Twitter, pe Facebook, pe orice rețea socială. Așa îți asumi o responsabilitate, iar asta te va ajuta să te ții de cuvânt. Cercetătorii au descoperit că oamenii care își postează țelurile online au mai multe șanse să și le îndeplinească.

Evită barurile

Sunt și alte locuri în care poți ieși. Nu-mi vine niciunul în minte, dar am căutat pe Google și am găsit librării, cafenele, parcuri și muzee. Nu sună rău.

Lasă-te de fumat

Poate părea sadic să te lași de două vicii în același timp, dar cercetările arată că băutul și fumatul merg mână-n mână. Niște cercetatori au vrut să înțeleagă de ce scade rata consumului de alcool în Anglia și au colectat informații de la peste șase mii de persoane. Se pare că cele care se lăsaseră recent de fumat reduseseră și consumul de alcool. Bineînțeles, scopul tău nu e doar să reduci consumul, ci să renunți de tot. Dar cele două obiceiuri se împletesc – și oricum, de ce dracu’ fumezi încă?

Elimină băuturile din casă

Sticla aia de palincă de la bunica? Fă-o cadou. Berile alea rămase de la ziua ta? La gunoi cu ele. Jumatea aia de sticlă de Jager? Prietenii abia așteaptă s-o dea gata.

Experimentează cel mai sănătos drog din lume

Endorfinele, bineînțeles! Sunt hormonii pe care îi produce corpul când faci mișcare. Probabil că n-o să te spargă la fel de tare ca etanolul, dar măcar sunt gratis, nu? Aleargă, mergi cu bicicleta, fă yoga. Sunt multe cercetări care au dovedit că mișcarea te ajută să scapi de dependențe.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.