Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/10/2017
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu Dumitru Budrala, regizor și director Astra Film Festival

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu Dumitru Budrala, regizor și director Astra Film Festival Share Interviu cu Dumitru Budrala, regizor și director Astra Film Festival


Cel mai nou film semnat Dumitru Budrala – Sibiu 825 – va avea premiera oficială în 16 octombrie, punctând deschiderea ediției a 24-a a Astra Film Festival.

Documentarul este o cronică emoționantă a Sibiului, care înaintează prin timp, radiografiind momentele înfloritoare, dar și pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat orașul de pe Cibin, de la începuturi până în prezent, de-a lungul celor 9 secole de evoluție.

Am stat de vorbă cu Dumitru Budrala despre acest film și marile puncte de interes ale ediției din acest an a Astra Film Festival.

Am văzut că ediția din acest an propune proiecții de filme documentare în șapte săli transformate în cinematografe. Cât de dificil este să găsiți astfel de spații, să organizați cel mai mare festival de profil din această parte a Europei într-un oraș cu un singur cinema și acela ”îmbunătățit”?

Am transformat an de an unele spații culturale din centrul orașului în săli pentru proiecții. Suntem obișnuiți cu acest aspect, care poate fi benefic mai ales pentru turiștii străini, care pot admira frumusețea Sibiului, în timp ce se deplasează spre diverse spații unde se proiectează filmele. Plus că filmul de nonficțiune permite uneori și o expunere în spații mai neconvenționale decât clasicele săli de cinema.

Revine domul în Piața Mare, una dintre cele mai de succes idei de anul trecut. Ce vom vedea aici și cât important e pentru AFF să fie conectat la cele mai noi tehnologii?

Domul din Piața Mare revine desigur cu noi producţii, iar ca element de noutate aș dori să menționez prezența unor producții românești de VR la festival. După succesul înregistrat anul trecut, era normal ca secțiunea Viitorul este azi să revină cu un program complex. Încercăm să menținem AFF ca o platformă conectată la ultimele inovații tehnice din domeniul filmului documentar și ne dorim ca și ediția de anul acesta să aducă publicului cinefil o experiență cinematografică de calitate, cu o selecție a celor mai noi producții full-dome, VR sau video 360.

Care sunt noutățile ediției din acest an, ce așteptări ar trebui să-și facă publicul sibian?

Realitățile arzătoare ale momentului sunt surprinse în selecția AFF 2017; criza din Siria, aspecte legate de familie, experiențe, trăiri de pretutindeni, fenomene mai mult sau mai puțin bizare, dar cu siguranță reale, sunt regăsite anul acesta în selecția ce conține peste 130 de filme. Am încercat și în aceasta ediție să aducem la Sibiu cele mai importante și mai actuale filme la secțiunea competițională, o colecţie de filme pentru toate
gusturile.

Ce mari personalități ale documentarului mondial vin la Sibiu pentru AFF 2017? Cum va decurge întâlnirea publicului cu ele?

În mare parte, proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de Q&A cu regizorii filmelor, spectatorii având oportunitatea de a-i cunoaște și de a afla detalii din spatele camerei de filmat. Profesorul Bill Nichols, unul dintre fondatorii şi cei mai importanţi teoreticieni ai studiului de cinema documentar, profesor emerit în departamentul de cinema al Universităţii de Stat din San Francisco şi preşedinte al consiliului consultativ al Institutului de Film Documentar, care va analiza în faţa publicului de la festival filmul “Grizzly Man” al regizorului Werner Herzog.

Un eveniment de o importanță istorică la AFF în această toamnă este lansarea după 35 de ani a filmului Baloane de curcubeu, o capodoperă românească, un film cu un destin nefast, supus cenzurii comuniste, aproape pierdut în crepusculul timpului. Publicul festivalier va avea ocazia de a participa la o discuție cu regizorul filmului, Iosif Demian și cu echipa de producție.

Povestiți-ne cum a decurs munca la ”Sibiu 825” și ce ați vrut să transmiteți? Cât de greu este să surprindeți esența unui oraș?

Filmul este o cronică istorică a Sibiului la care am lucrat un an. Am încercat să redau cele mai importante episoade din evoluţia de 9 secole a Sibiului, cu momente de graţie, dar şi cu grele momente de cumpănă. Spectatorul are oportunitatea de a afla multe lucruri noi, detalii istorice mai puţin cunoscute şi foarte interesante. E complicat să surprinzi istoria atât de intensă a oraşului în 26 de minute, Sibiul fiind o sursă infinită de poveşti.

În încheiere vă rog să ne spuneți câteva detalii despre bilete. Unde se pot găsi, cât costă, cât de bine s-au vândut până acum?

Biletele şi abonamentele AFF 2017 au fost puse în vânzare pe eventbook.ro şi vor fi disponibile şi la intrarea în spaţiile de proiecţie. Vânzările biletelor ne confirmă încă o dată un interes ridicat al publicului pentru colecţia de filme AFF din această toamnă. Îi așteptăm cu drag la Sibiu, la AFF 2017, cu proiecții speciale, evenimente VR și full dome, discuții cu specialiștii în domeniu și concerte. Prețul unui bilet la film este de 10 lei iar la concerte de 15 lei. Intrarea la dom este gratuita și se face în baza unei programări anterioare.

Un interviu de Ștefan Dobre

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută