Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/10/2017
Arhiva Zile si Nopti

Cura cu gutui, aur curat pentru sănătate!

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Cura cu gutui, aur curat pentru sănătate! Share Cura cu gutui, aur curat pentru sănătate!


Bucură-te de bogățiile toamnei, dar nu uita să te pregătești pentru sezonul rece. Cura cu gutui, „merele de aur” din bucătăria bunicii, după care ne furișăm mereu în copilărie este plină de vitamine și minerale, gutuile alungând primele simptome de răceală, fortificând organismul și actionând ca un puternic antioxidant. În compoturi, tarte sau magiun, ele păstrează o aromă care ne face să spunem că toamna miroase a gutui!

Rude apropiate cu merele și perele, gutuile își au originile în regiunea Caucazului, în sud-vestul cald al Asiei. Sunt cunoscute încă din antichitate, iar în prezent, există anumite indicii potrivit cărora referirile din acea vreme la mere, aveau în vizor, de fapt, gutuile.

Fructe mari, foarte aromate, având suculență redusă, gust astringent și consistență tare, gutuile sunt mai puțin consumate ca atare și mai mult sub formă de preparate: compot, gem, dulceață, nectar, jeleu, marmeladă. De altfel, cuvântul „marmeladă” își are rădăcina în echivalentul portughez al cuvântului „gutuie”, marmelo. Datorită importurilor de marmeladă de proveniență portugheză ce explodaseră prin secolul al XV-lea, cuvântul a intrat și în vocabularul britanicilor care savurau încă de pe atunci două sortimente de „marmalade”: roșie și albă.
Medicamentul toamnei… pentru că toamna s-a instalat deja, iar virozele respiratorii au început să ne dea târcoale, specialiștii în fitoterapie recomandă consumul zilnic de gutui. Acestea nu doar că ne feresc de răceli, dar previn anemia și stimulează pofta de mâncare.

Puternic antioxidant… un studiu efectuat în Turcia a dezvăluit proprietăți antioxidante uimitoare ascunse în pulpa deliciosului fruct. Rezultatele cercetării au plasat gutuia în topul celor mai puternice arme în lupta cu radicalii liberi și implicit cu îmbătrânirea prematură.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.