Urzicile, ștevia, spanacul, loboda sau leurda au reale puteri terapeutice asupra organismului privat de cateva luni de soare și hrană vie, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu.
în bucătăria antică greacă sau egipteană, există mai multe soiuri
de salată verde și de multe ori e dificil de ales tipul de salată cel mai bun. Ca și regulă generală, cu cât culoarea frunzelor este mai închisă, cu atât salata respectivă este mai bogată în fitoelemente. Din punct de vedere nutritiv, salata verde este apreciată pentru conținutul ei caloric foarte redus (90% apă), în plus aduce un aport de acid folic, vitamina C, beta-caroten și potasiu și o substanță fitochimică numită lactucin, care are proprietăți sedative”, a spus nutriționistul.
Ștevia
„Ștevia este o plantă bogată în minerale esențiale sănătății noastre: calciu, magneziu, fier și potasiu, dar și în vitamine hidrosolubile B și C. Se poate consuma în supă, ciorbe, ca piure sau pur și simplu ca ceai.”
Leurda
Leurda este o plantă cu frunze verzi, care miroase a usturoi (se
mai numește și usturoiul ursului sau usturoi sălbatic pentru că după hibernare ursul consumă multă leurdă să se întremeze) și care se folosește și intern, și extern. Sub formă de salate sau suc proaspăt este indicată în hipertensiune arterială, ateroscleroză, diaree și constipație. Se poate folosi însă și extern, local în reumatism, răni, eczeme, prurit etc”, a adăugat nutriționistul.
Loboda
De asemenea, loboda este recunoscută sub trei forme: roșie, galbenă și verde și se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspăt sau în ciorbe. Bogată în vitaminele E și K, loboda este folosită intern ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene și mamare, în afecțiuni dermatologice, în bronșite asmatiforme sau sub formă de cataplasme pentru dureri abdominale.