Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/06/2012
Arhiva Zile si Nopti

Femei pe Mătăsari: creaţie şi creativitate

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Femei pe Mătăsari: creaţie şi creativitate Share Femei pe Mătăsari: creaţie şi creativitate


Pe principiul nici un weekend de vară fără un festival de artă urbană, dacă sfârşitul săptămânii trecute ne-a găsit la Street Delivery, între 22 şi 24 iunie ieşim în stradă alături de femei talentate, la **Femei pe Mătăsari**.

Aflat la ediţia a doua, festivalul se anunţă grandios, cu mai multe activităţi artistice şi culturale, mai multe concerte, mai multă artă, mai multă limonadă şi mai multe femei. Duminică, deşi necăjit de [furtul bicicletei](http://bucuresti.zilesinopti.ro/pagini/oameni-si-povesti-de-la-street-delivery-2012.html), **Iulian Văcărean** a acceptat invitaţia mea în curtea Bibliotecii Medicale, unde am povestit mici secrete din spatele evenimentului pe care îl organizează.

" "

*Simona Pavel: Participi de patru ani la Street Delivery cu Limonada lui Iulian, iar cele două evenimente au multe în comun. A fost sursa de inspiraţie pentru Femei pe Mătăsari?*

Iulian Văcărean: Femei pe Mătăsari se aseamănă foarte mult cu Street Delivery pentru că e aceeaşi idee de a reda cumva viaţă oraşului, dar dincolo de toate, dacă Street Delivery se ocupă de o parte arhitecturală şi culturală a oraşului, noi ne ocupăm de o parte mai mult socială a oraşului.

**Strada Mătăsari** are un PR anume. Dacă Arthur Verona e recunoscută după Cărtureşti, Ordinul Arhitecţilor şi parcul Grădina Icoanei, strada Mătăsari e cunoscută pentru activităţile nocturne (să zic aşa) de pe ea. Multă lume a uitat că pe strada Mătăsari a fost un cinematograf, sau că acolo are sediul fosta editură Cugetarea, care a produs zeci şi zeci de ziare şi cărţi, ori că în capătul străzii Mătăsari e UNATC-ul. Noi încercăm prin festivalul ăsta să vorbim altfel despre o stradă la adresa căreia, atunci când te urci în taxi, taximetristul zâmbeşte ironic. Sau dacă îi zici cuiva că te duci pe Mătăsari, zâmbetele devin un pic mai largi întotdeauna.

Aşadar, încercăm să schimbăm zona punând accent pe o problemă destul de mare. De aceea, am denumit festivalul flagrant Femei pe Mătăsari, special pentru a evidenţia o problemă, dar, în acelaşi timp, pentru a aduce în stradă foarte multe proiecte frumoase conduse şi susţinute de femei.

*S:P.: De ce aţi ales strada Mătăsari pentru desfăşurarea evenimentului?*

I.V.: Conceptul Femei pe Mătăsari a început cu **Home Mătăsari**, casa în care locuim cu câţiva studenţi şi facem foarte multe evenimente culturale şi social-educaţionale. După doi ani, am observat că zona s-a schimbat destul de mult, aşa că am zis “Hai să facem un eveniment!”. Însă niciodată nu credeam că evenimentul Femei pe Mătăsari se va transforma într-un festival de trei zile. Dar iată că s-au adunat foarte multe energii pozitive la prima ediţie, ne-am făcut foarte mulţi prieteni şi uite-aşa s-a născut un festival în stradă cu multe ateliere, pe care-l continuăm şi anul acesta.

*S.P.: Care este tema ediţiei din acest an?*

I.V.: Dacă anul trecut am mers foarte mult pe pasiunea femeii şi modul în care, din pasiune, e în stare să transforme o lume întreagă, anul ăsta mergem foarte mult pe nuanţa de **creativitate**. Femeia creativă care, din orice, poate să facă un lucru frumos şi bun.

*S.P.: Ce femei spectaculoase vor fi în program?*

I.V.: Vineri seară începem cu prezentarea de modă a **Wilhelminei Arz**, care o să meargă pe ideea de creativitate şi pe conceptul de zece, pe decalog, în care o să încercăm să avem şi un element fantastic.

Apoi venim cu un **cros caritabil** deosebit, unde femeile se pot înscrie să alerge pe tocuri într-o cursă de 250 de metri. Cu fiecare metru parcurs se vor dona doi euro copiilor de la Secţia Oncopediatrie a Spitalului Marie Curie. Vor exista trei categorii: 3-5cm, 5-8cm şi 8-12cm. Va fi şi o partidă de fotbal între jurnaliste şi bloggere.

Duminică va avea loc plimbarea fetelor cu bicicletele susţinută de [Skirtbike](http://bucuresti.zilesinopti.ro/pagini/skirtbike-biciclistele-nu-intra-la-apa.html), **Girl ride**, fix în duminica de Sânziene, iar cartierul e bine legat de zona în care a trăit Mircea Eliade, aşa că încercăm să legăm câteva monumente istorice în traseul plimbării.

*S.P.: Pe lângă latura artistică şi expoziţională, festivalul va avea şi o componentă de târg?*

I.V.: Da, pentru că vrem să încurajăm creaţia femeii şi dacă ea nu e susţinută şi financiar, la un moment dat se pierde. Mai precis, strada va fi împăţită frumos de la design square, care e partea de fashion, la partea de handmade, la partea de artă, la partea de mâncăruri, plus o scenă specială pentru foarte multe teatre, trupe care cântă în stradă, ateliere de citit în stradă şi două proiecţii de film sâmbătă şi duminică seara.

În plus, avem un line-up spectaculos anul ăsta. O să venim cu o serie de concerte foarte mişto cu Moonlight Breakfast, Les Elephants Bizarres, Travka, The Mono Jacks, Blue Nipple Noy, Şuie Paparude, Alexandrina.

*S.P.: A schimbat în vreun fel ediţia de anul trecut percepţia generală a publicului asupra străzii Mătăsari?*

I.V.: Evenimentul nu este unul feminist, dar este un unul care atrage atenţia asupra discursului pe care societatea modernă îl percepe asupra femeii. Anul acesta vom avea o serie de dezbateri foarte interesante despre violenţa asupra femeii. Însă dacă anul trecut am mers foarte mult pe problemele femeii, anul ăsta mergem pe bucuria de a crea.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută