Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/06/2012
Arhiva Zile si Nopti

Al doilea an dinamic pentru E-Motional

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Al doilea an dinamic pentru E-Motional Share Al doilea an dinamic pentru E-Motional


La un an de la lansarea sa, proiectul european **E-Motional Bodies & Cities**, organizat de **Fundaţia Gabriela Tudor**, amplifică activitățile de susținere a artiștilor și organizatorilor din domeniul dansului contemporan din România, precum și schimburile cu țările partenere – Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie și Turcia. Un număr important de profesioniști sînt implicați sau beneficiază de activitățile desfășurate în 2012.

*Cercetare artistică*

Două echipe artistice interdisciplinare dezvoltă un proces colaborativ de explorare a relaţiei dintre corpul uman, contextul urban şi geopolitic şi noile tehnologii. Fiecare echipă este alcătuită din cinci artişti (din dans contemporan, arte vizuale și noile media), unul din fiecare ţară și urmează să se întîlnească pe parcursul a trei rezidențe, în trei țări diferite. Primul grup de artiști se află în prezent la Dublin, în prima perioadă de cercetare, ce se va finaliza în 12 iunie cu o prezentare la Dance House, urmînd a continua lucrul în luna noiembrie la Limassol, în Cipru. Al doilea grup se va reuni la Riga, în luna septembrie. Artiștii români implicați sînt coregrafa Mădălina Dan, dansatorul Mircea Ghinea și artistul video Bogdana Pascal. Procesul lor artistic poate fi urmărit pe blogul dedicat la http://www.e-motional.eu/blog/.

*Rezidențe coregrafice E-Motional/ ArtistNe(s)t*

Acest modul din cadrul E-Motional a început în luna februarie cu rezidența coregrafului Sergiu Matiș la Dublin și Limerick (Irlanda) și se continuă cu rezidența coregrafei Alexandra Pirici și a scenografului Andrei Dinu, care vor beneficia de o rezidență la Limassol (Cipru) în luna iulie, și cu rezidența coregrafei Andreea Novac, care va lucra la Dublin în a doua parte a lunii septembrie. Rezidențele organizate în România au început cu suținerea acordată pentru proiectul artistelor Ana-Maria Costea și Larisa Crunțeanu, care au lucrat în luna mai la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău. Din 19 iunie, coregrafa cipriotă Marina Poyiadji va lucra pentru două săptămîni la București, în vreme ce în luna septembrie coregrafele Priya Mistry (Marea Britanie) și Ozlem Alkis (Turcia) vor fi în rezidență la București și Bacău. Rezidențele E-Motional sînt oferite pentru o perioadă de patru săptămîni unui coregraf care lucrează alături de un colaborator (dansator, artist vizual, muzician etc.) la un proiect nou sau la un proiect deja început, individual sau alături de artişti locali, și se finalizează cu prezentări deschise publicului.

*Burse de mobilitate*

Beneficiarii români ai burselor de mobilitate E-Motional selecționați în 2012 sînt: Vlad Basalici, performer, participare la festivalul Solstice, în cadrul Cork Midsummer Festival, Irlanda (iunie); Gina Șerbănescu, critic de dans, participare la festivalul Dance Waves din Nicosia, Cipru (septembrie); Georgiana Dobre, dansatoare, participare la Dublin Fringe Festival, Irlanda (septembrie). În același timp, artistul vizual & scenograful leton Kaspars Lielgalvis va participa la festivalul Temps d’Images din Cluj-Napoca. Bursele oferă posibilitatea de a explora scena de dans contemporan din țările respective, de a realiza contacte noi și a demara proiecte și schimburi de experiență viitoare. Durata vizitelor este între 4-7 zile.

*Bursa Gabriela Tudor pentru managerii din dans*

Două burse destinate descoperirii scenelor artistice din Irlanda, Letonia, Cipru și Marea Britanie sînt oferite profesioniștilor din România în 2013, înscrierile fiind deschise pînă la data de 31 august (http://www.e-motional.eu/motion-fund/gabriela-tudor-fellowship/). Organizația parteneră în țara de destinație aleasă va fi gazda bursierului și va oferi o rezidență de 3 săptămîni, dedicată descoperii și înțelegerii modului în care își dezvoltă proiectele, va acompania și facilita bursierului organizarea programului rezidenței. Bursa acoperă cheltuielile de transport internațional, cazare, diurnă și un onorariu brut în valoare de 500 euro. În cadrul acestui modul, Fundația Gabriela Tudor va fi gazda lui Onur Topal Sumer, performer/coregraf/regizor de film (Turcia), inițiatoare și organizatoare a festivalului Dance Camera Istanbul, care va fi în România în septembrie-octombrie 2012, precum și a Elisabettei Bisaro, director de programe la Dance Ireland, cea mai importantă organizație dedicată dansului în Irlanda, care va veni în România în octombrie-noiembrie 2012.

O activitate nouă desfășurată în 2012 este reprezentată de sesiunea de training în managementul proiectelor din dans – Motion Toolkit – derulată la Limassol, Cipru (mai) și susținută de Cosmin Manolescu (manager/ director executiv, Fundația Gabriela Tudor) și Ghislaine Boddington (producător/ cercetător/ director de creație, body>data>space, Londra).

**Fundaţia Gabriela Tudor** va susține de asemenea în toamna 2012 prezentarea în România a două spectacole de dans contemporan din țările partenere în cadrul schimbului de spectacole E-Motional. Mai multe detalii vor fi disponibile în curînd în pagina de internet a proiectului la www.e-motional.eu.

**E-MOTIONAL Bodies & Cities** este un program european de mobilitate, schimburi artistice şi formare profesională în domeniul **dansului contemporan**, reunind artişti şi manageri din şase ţări europene – România, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie şi Turcia. Iniţiatorul si organizatorul principal al programului E-MOTIONAL este Fundaţia Gabriela Tudor. Proiectul este realizat în colaborare cu Dublin Dance Festival & Dance Ireland (Irlanda), Asociaţia Coregrafilor Profesionişti din Dans (Riga, Letonia), Dance House Lemesos (Limassol, Cipru) şi body > data > space (Londra, Marea Britanie), în calitate de coorganizatori. Parteneri asociaţi sunt ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti / Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Academia Irlandeză de Muzică şi Dans şi Universitatea din Limerick (Irlanda), Teatrul Rialto (Limassol, Cipru) şi CATI – Asociaţia Artiştilor din Dans Contemporan (Istanbul, Turcia).

Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național , Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Fundația Culturală Europeană din Amsterdam.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută