Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/06/2012
Arhiva Zile si Nopti

Interviu cu ing. Vasile Joantă

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu cu ing. Vasile Joantă Share Interviu cu ing. Vasile Joantă


**In ce perioada Galatiul avea cea mai mare fabrica de bere din Prinicipatele Romane?**

Prima fabrica de bere citata in Galati este datata 1836 si ii apartinea lui Marcu Schein. Dupa care, pe la 1864, un domn Josef Ploll, originar din zona actualei Cehii, a preluat fabrica lui Schein si a dezvoltat-o. Inainte de a se construi cea de la Bragadiru, la Galati era cea mai mare fabrica de bere din Principatele Romane, care producea in jur de 15.000 de hectolitri de bere pe an. Si a durat pana in 1929, cand Primaria a pus niste taxe atat de mari incat vinul ajunsese sa fie mult mai ieftin decat berea. In mai 1888, doamna Ploll a publicat un anunt in toate ziarele locale, ca pune in vanzare berea Pilsen de Salon fabricata dupa metoda din Bohemia. Am reconstituit reteta, astfel ca astazi producem berea Ploll. Este o bucurie pentru noi ca am reusit sa readucem la viata aceasta bere, pentru ca nu a fost doar un simplu produs, o bere speciala, ci reprezinta un crampei din istoria Galaţiului si, de ce nu, un motiv de mandrie locala.

**Cate fabrici de bere au existat la Galati?**

Cel putin patru despre care stiu eu. Aceasta, care producea berea Ploll, ultima data, inainte de falimentul din perioada Marii Depresii Economice din anii 1930, era in Vadul Sacalelor, cam unde este Viva Market astazi si avea echipamente din Bohemia si Germania, berarul era ceh, se facea treaba buna, dar s-au plans continuu ca taxa pe care le-o punea Primaria i-a ingropat. Iata ca acum, dupa aproape 100 de ani, criza se repeta, chiar mai urat decat atunci, insa si noi suntem mai lasi decat erau ei.

**De cand lucrati in acest domeniu?**

De cand am terminat facultatea, in 1964, Utilaj chimic, la Inginerie Mecanica. Am lucrat multi ani in proiectare, la Institutul de Proiectari pentru Industria Alimentara, din 1966 pana in 1993, cand am plecat la Blaj, unde belgienii faceau fabrica Bergenbier. In 1998 m-au cooptat cei de la Martens – si am ales Galatiul la gandul ca e mare, cu oameni multi. Speram ca aici patriotismul local sa fie mai puternic, nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa din nefericire, am constatat, in timp, ca nu e asa. Daca va duceti in Timisoara si cereti o bere, fara sa spuneti de care, vi se da Timisoreana. La Galati nu se intampla asa.

**Care este cea mai buna bere facuta la Galati, in opinia dumneavoastra?**

Dupa parerea mea si dupa gustul meu, la ora actuala este Ploll – o bere gandita pentru cei care nu beau ca sa le treaca setea, ci sa o savureze. Dar sa stiti ca gresim daca spunem „cea mai buna bere”: bun este ceea ce ii place fiecaruia. Toate berile pe care le facem sunt corecte, la parametrii pe care-i asteptam de la ele si aproape toate berile din Romania sunt corecte. Diferenta o fac gustul consumatorilor, reclama – care in prima perioada, dupa Revolutie, a mers extraordinar. Berea blonda cu cat e mai proaspata, cu atat e mai buna. Spre deosebire de vin, berea nu se poate falsifica.

**E adevarat ca produceti si bere buna pentru diabetici, dar si bere recomandata mamelor care alapteaza?**

Ceea ce nu stie lumea este faptul ca berea Premium este foarte sanatoasa, are intre o treime – pana la jumatate, carbohidrati. Deci daca un diabetic bea o bere de 500 de mililitri, nu vorbim aici despre un butoi!, nu-i dauneaza cu nimic. Iar berea Driver, fara alcool, contine toti aminoacizii esentiali si este benefica proaspetelor mamici care alapteaza.

**Care sunt marcile pe care le produceti in prezent si unde se pot gasi?**

La pet producem pentru Kaufland – Anker si Ambrosius, pentru Billa – Cozia, pentru Real – Tip, pentru Selgros – Negoiu si Kanzel. La sticla avem Anker si Premium Senior. Acestora li se mai adauga la sticle de 0,33 l – Ploll, Klaus Weiss, Ma Donna si Altus (mai rar), plus Driver la doza, singura bere fara alcool care are cu adevarat 0.00% alcool. Mai nou, am pregatit o bere
cu un gust special de scortisoara, pe care o vom numi Berea casei, o bere foarte buna pentru masa de pranz, care se va gasi in premiera la Galati.

**Pentru galatenii care au baut candva berea Faleza, ce le puteti spune, ce s-a intamplat cu acea marca?**

Berea Faleza e Anker-ul de azi, pe care il facem si la sticla. Nu am putut sa-i spun Ancora, ca facusera altii si i-am zis Anker.

**Cat produceti pentru piata interna si cat pentru export?**

Pentru piata autohtona producem practic tot – pana in 200.000 de hectolitri pe an. Avem aprobarea ayatollahilor din Iran pentru a exporta acolo Driver. Am exportat-o si in Egipt. In zilele urmatoare imbuteliem un container cu bere de 15 la suta alcool, Super Brew 15, pentru Statele Unite. Avem o microstatie de productie in care putem produce cantitati mici 40-50 de hectolitri dintr-o marca.

**Cum au fost ultimii ani pentru Martens SA?**

2008 a fost bunicel, 2009 a fost un dezastru – dezavantajul cand lucrezi cu retelele de supermarketuri este ca te strang de gat la pret si te obliga sa ai costuri cat mai mici. Avem un adaos atat de mic, aproape ca nu-l vezi. In 2010 am inceput sa ne revenim pentru ca si clientii nostri s-au cam convins cum e cu concurenta. Daca piata va arata mai bine, vom incerca sa facem si investitii. Anul trecut nu a fost unul rau, iar anul acesta pierderea financiara este doar a saptea parte fata de cea din
2010.

**Sunteti bautor de bere? Ce preferati in serile calde de vara?**

Sunt un slab bautor, in general. Beau bere la masa. Cel mai mult imi place o bere belgiana, cunoscuta in toata lumea. Insa acum sunt sub impresia puternica a unui Klauss Weiss, bere speciala produsa de noi, pe care am baut-o in urma cu cateva seri si care e cel putin la fel de buna ca si cea belgiana.

**Ce conteaza pentru dumneavoastra?**

Sunt ca niste cercuri concentrice: ai mei, familia, neamul. Conteaza sa fiu multumit cu mine – nu sunt pe deplin multumit niciodata, sunt departe de ce ar trebui sa fiu; daca infinitul poate fi definit, departarea mea e mica, dar incerc…

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută