Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/06/2012
Arhiva Zile si Nopti

Interviu Anca Grădinariu, directorul artistic al Tiff Sibiu 2012

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Interviu Anca Grădinariu, directorul artistic al Tiff Sibiu 2012 Share Interviu Anca Grădinariu, directorul artistic al Tiff Sibiu 2012


**Reporter: Care vor fi principalele surprize ale ediției sibiene din acest an a TIFF?**

**Anca Grădinariu:** Surpriza cea mai mare este, cred, faptul că TIFF Sibiu, își conturează, pe an ce trece, o identitate proprie, diferită de cea a festivalului de la Cluj, din care continuă, evident, să-și tragă seva. TIFF Sibiu este un festival al tuturor artelor și al felului în care ele sunt reflectate de film, deci așteptaţi-vă la tot ce este mai bun în materie de ficţiune și de documentare despre artă, muzică, dans, pictură, literatură, arhitectură, cinema. Ca și la TIFF Cluj, vor exista multe filme românești, majoritatea în premieră pentru Sibiu, cum ar fi “Tatăl Fantomă” regizat de Lucian Georgescu cu Marcel Iureș în rolul principal, “Despre oameni și melci”, noul film al lui Tudor Giurgiu, cu Monica Bârlădeanu și Andi Vasluianu, “Crulic”, documentarul de animaţie al Ancăi Damian, “Din dragoste cu cele mai bune intenţii” al lui Adrian Sitaru, premiat la Locarno, “Toată lumea din familia noastră” (pelicula lui Radu Jude prezentată în secţiunea Forum la Berlin) și, în exclusivitate pentru TIFF Sibiu, o peliculă austriacă, “Fraţi de cruce”, care a fost filmată chiar la Sibiu. Evident, vor fi și mulţi invitaţi speciali.

**Rep.: Ce filme ne recomandati sa nu ratam anul acesta la TIFF Sibiu?**

**A.G.:** Păi.. n-ar trebui să rataţi nimic. TIFF Sibiu va avea filme venite direct din selecţia festivalul de la Cannes 2012 care se desfășoară chiar în momentul în care discutăm toate acestea; vor fi două documentare extraordinare despre Woody Allen și Roman Polanski. Veţi putea vedea fabulosul rockumentar al lui Martin Scorsese despre cel mai misterios component al trupei Beatles, “George Harrison: Living in a Material World”. Vom avea și o selecţie cu cele mai bune adaptări literare ale lui 2012, printre care “Headhunters” (abia ieșit pe ecranele americane), “Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, “The Descendants”, “Piel Que Habito” sau “We Need to Talk About Kevin”. Țin foarte mult și la documentarele despre convulsionatul proces artistic și v-aș recomanda răvășitoarea peliculă care a luat premiul publicului la festivalul de la Berlin, “Marina Abramovic: The Artist is Present”. Ne “asortăm” și noi cu specificul din 2012 al Sibiului și vom avea un triptic de 3 filme cu specific baroc (aici mă refer nu numai la epoca istorică, dar și la acel stil încărcat și flamboaiant ce s-a transmis și în cinema). Vă mai recomand extravagantul “Baikonur”, o comedie romantică de proporţii “cosmice” așa cum în mod sigur n-aţi mai văzut, ce va fi difuzată în piaţă. Despre toate astea sibienii vor putea citi și în revista Festivalului – Aperitiff.

**Rep.: Sibiul a avut in ultimul an o legatura permananta cu TIFF prin Cinemateca TIFF. Credeti ca este un proiect de succes?**

**A.G.:** Cu siguranță, Cinemateca TIFF Sibiu este un proiect de succes pe care dorim să-l continuăm. Am încercat să fidelizăm un public cinefil și să aducem la Sibiu proiecții de film inedite, în spații non-convenționale, dat fiind lipsa unor săli de cinema adecvate. Reacția sibienilor a fost una pozitivă. La Librăria Humanitas, filmele rulează mereu cu sala plină. Tot cu scopul de a re-atrage publiul către cinema și de a crește acest public, s-a ales și Teatrul Gong, ca al doilea spațiu de desfășurare a Cinematecii TIFF Sibiu.

**Rep.: Anul trecut am avut un invitat de renume la Sibiu, Goran Bregovic. Vom avea și anul acesta un astfel de invitat sau îl pastrati încă ”la secret”?**

**A.G.:** Tot ce vă pot spune e că mai avem o mulțime de surprize de dezvăluit, așa că stați cu ochii pe noi…

**Rep.: Ce diferențe majore vedeți între publicul sibian și cel din Cluj?**

**A.G.:** În primul rând, publicul sibian de film este în formare dar are, cred, același apetit pentru cinema și cultură ca și cel din Cluj la “începuturi”. Unul dintre dezavantaje, este faptul că Sibiul nu mai are nicio sală de cinema în centrul orașului, așa că trebuie să ne folosim de locuri “neconvenţionale”. Poate vom reuși să transformăm acest lucru într-un avantaj. Sâmbătă noapte, mai multe baruri și cafenele din Sibiu vor difuza programe de scurtmetraje. La cetatea Cisnădioara va fi proiectat filmul “Faust”, capodopera lui Friedrich Murnau din 1926, cu acompaniament live al ansamblului EINUIEA, iar “Undeva la Palilula”, debutul în cinema al faimosului regizor de teatru Silviu Purcărete, va putea fi văzut într-un decor inedit outdoor, in incinta muzeului în aer liber Astra.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută