Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/06/2012
Arhiva Zile si Nopti

Grădinile lui brukenthal, într-o expoziţie

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Grădinile lui brukenthal, într-o expoziţie Share Grădinile lui brukenthal, într-o expoziţie


Baronul Brukenthal era un colecţionar pasionat, dar şi un iubitor al plantelor exotice. Cele două valenţe ale personalităţii sale se vor regăsi în cadrul expoziţiei care se deschide în 6 iunie, la Palatul Brukenthal.

„Fascinaţia grădinilor: de la Sibiul epocii baroc la Palatul Brukenthal de astăzi”este titlul expoziţiei care se desfăşoară în perioada 6 iunie – 15 iulie, în Sălile de Expoziţii Temporare ale Palatului Brukenthal şi care le oferă vizitatorilor o altfel de imagine a personalităţii baronului transilvănean.

Deşi noi, cei de astăzi, îl cunoaştem pe Samuel von Brukenthal prin intermediul colecţiilor adăpostite în incinta muzeului care îi poartă numele, fostul Guvernator al Transilvaniei iubea şi plantele, pe care le colecţiona, la fel cum făcea cu tot ce era drag sufletului său. E adevărat că pasiunea sa pentru acest gen de „exponate” este mai puţin cunoscută, însă, baronul obişnuia să colecţioneze plante provenite de pe toate continentele Pământului şi cultivate în grădinile, serele şi exploatările agricole înfiinţate mai întâi în jurul Palatului de Vară de la Avrig, iar mai apoi la Sâmbăta de Jos şi în preajma oraşului Sibiu.

Expoziţia, care se deschide publicului în 6 iunie, începând cu ora 13, urmăreşte arcul descris peste timp de preocuparea pentru grădini, de la reverenţa contemporanilor lui Samuel von Brukenthal pentru ceea ce au numit „arta regală” (ilustrată prin intermediul pieselor de patrimoniu), la respectarea şi cultivarea tradiţiei în vremurile prezente (ilustrată de imaginea documentară). Cel mai elocvent exemplu în acest sens, este grădina lui von Brukenthal de la Avrig, loc fascinant, care a constituit modelul ce a determinat nobilimea şi burghezia locală să îmbrăţişeze arta amenajării grădinilor. Tocmai aşa, baronul a devenit precursorul unei fascinaţii ce nu s-a stins nici până în ziua de astăzi.

Spaţiul de referinţă pentru proiectul „Fascinaţia grădinilor: de la Sibiul epocii baroc la Palatul Brukenthal de astăzi” (din care expoziţia cu acelaşi nume face parte) este curtea a doua a palatului din Piaţa Mare a Sibiului, evenimentul fiind cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută