Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/06/2012
Arhiva Zile si Nopti

Dezvăluiri din Experience Hotel

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Dezvăluiri din Experience Hotel Share Dezvăluiri din Experience Hotel


14 Experimentalişti, provocaţi de **Grolsch**, au petrecut 4 nopti şi 3 zile în interiorul hotelului fără repere de timp. Gazdele **Experience Hotel** au fost sociologul Dan Petre şi psihoterapeutul Mugur Ciumăgeanu. Cei doi au monitorizat şi înregistrat activitatea experimentaliştilor pe toată perioada. Foarte curând vor fi făcute publice un studiu şi un documentar ce se fundamentează pe acest experiment şi care doresc să releve relaţia dintre timp şi creativitate.

Întorşi din experiment, cei 14 participanţi, ilustratorul Ana Botezatu, realizator programe la Radio Guerrilla Bogdan Șerban, jurnaliștii Cristian Neagoe, Cristian Lupșa, Vlad Tăușance și Vlad Ursulean, artistul Doru Trăscău, pictorul Dan Ungureanu, cofondatorul Artskul Georgiana Toea, cofondatorul revistei TATAIA Ioana Cotulbea, actrița Ioana Blaj, cântăreața de jazz Luiza Zan, editorul LOVE ISSUE Constantin Nimigean și coregrafa Mădălina Dan şi-au reluat activitatea de zi cu zi. Îi putem găsi din nou pe toate canalele de social media de care dispun.

**Experience Hotel** a fost, de fapt, o cabană din comuna Râu Alb, judeţul Dâmboviţa, transformată într-un spaţiu din afara timpului. Cabana a avut geamurile acoperite şi pereţii antifonaţi. Totodată, casa a fost mărită prin construcţia a încă unui hol şi a unei uşi pentru dublarea intrării în casă. Toate aceste modificări au fost făcute pentru ca niciun sunet sau zgomot să pătrundă în interior. Experimentaliştii nu au avut niciun indiciu asupra locului unde şi-au petrecut sejurul până în momentul final. Legaţi la ochi, la fel ca atunci când au intrat în casă, fiecare experimentalist a fost ghidat de către o persoană spre destinaţia finală a călătoriei lor. Momentul dezvăluirii a avut loc la 7 seara, dupa 70 de ore, într-o pajişte cu o privelişte superbă asupra munţilor care îi înconjurau, Bucegi, Făgăraşi şi Leaota.

Pentru a stimula creativitatea participanţilor, pe parcursul celor 3 zile din Experience Hotel, acestora le-au fost propuse diverse activităţi ţinute de meşteri, printre care pictura, pirogravura, exerciții de scris și de actorie, reciclare artistică sau realizare de suveniruri cu obiecte din hotel.

*Mărturii despre Experience Hotel:*

**Cristian Neagoe**

Până la urmă şi în afara timpului, am simţit că nu a fost suficient timp. Mi-ar fi plăcut să petrec mai mult timp cu fiecare dintre participanţi ca să ajung să-i cunosc mai bine. Timpul se comprimă când eşti înconjurat de oameni mişto. În general nu am cea mai buna relaţie cu timpul, aşa că m-am bucurat să scap de presiunea acestuia.

**Ioana Blaj**

Am avut parte de o experienţă senzaţională în Experience Hotel. De foarte mult timp voiam să învăţ să mă ghidez după ritmul meu biologic, să-mi ascult corpul şi aici cred ca mi-a reuşit cel mai bine. Mi-am dat seama ce înseamnă să te simţi, să te cunoşti mai bine. Un alt lucru de care sunt mândră este desenul făcut de mine în spaţiul de la subsol. Stiu că nu am talent la desen, dar, de data asta, am avut răbdare şi mi-am dus desenul până la capăt.

**Vlad Ursulean**

Dacă aş avea de ales, aş alege să trăiesc fără timp. Nu cred că a simţit nimeni privaţiunea legată de timp şi nu cred că şi-a dorit cineva să fie conectat la lumea din exterior.

**Luiza Zan**

A fost o experienţă incredibilă. Am fost înconjurată de oameni foarte inteligenţi, care m-au stimulat în permanenţă. Am simţit că mintea mea e pusă la încercare, atât de cei cu care eram în casă, de cei din-afara ei, cât şi de spaţiul creat. Acesta este de fapt şi motivul pentru care am acceptat provocarea Grolsch. Voiam să mă descopăr pe mine.

**Ana Botezatu**

Prin acest experiment am ieşit cu toţii din rutina de fiecare zi, prin modul în care s-au desfăşurat lucrurile sau cum eram îmbrăcaţi. Însă, pentru mine, lipsa timpului nu a fost un element atât de important.

**Ioana Cotulbea**

A fost o experienţă legată de timp, creativitate, dar, în principal, de grupul format în casă. A fost interesantă percepţia grupului asupra timpului, modul în care s-au dezvoltat relaţiile, de la un început destul de dispersat s-a trecut la bisericuţe, pe urmă am inceput să ne cunoaştem mai bine, să fim un grup mai unit. Nu cred că atelierele au fost neapărat cele care ne-au dezvoltat creativitatea, ci poate faptul că am fost scoşi din timp.

**Vlad Tăuşance**

Înlăturând legătura cu lumea exterioară, ne-am concentrat cu toţii pe problemele personale. Am avut senzaţia că nu m-am mai distrat la fel de bine de ceva timp încoace. Au fost nişte zile pline de experienţă. Mă aşteptam ca dependenţa de telefonul mobil să fie mai puternică. Însă a durat doar 6 ore, timp în care căutam prin buzunare telefonul.

**Mădălina Dan**

A fost o provocare pentru noi să stăm izolaţi, fără lumină naturală, cu un aer apăsător şi fără nicio modalitate de a măsura timpul. În ciuda acestor lucruri, am constatat că ceasul meu biologic funcţionează şi în lipsa mecanismelor civilizaţiei din ziua de azi.

**Georgiana Toea**

În fiecare grup creat se remarcă un lider. M-a surprins să constat că aici nu s-a întâmplat la fel. Mi se pare că al nostru a avut un comportament atipic. Fiecare dintre noi a dat dovadă de o personalitate puternică, alegând să participe sau nu la diversele activităţi propuse în funcţie de ce îl inspira.

**Dan Ungureanu**

Am reuşit să ies în afara timpului şi mi s-a părut o experienţă extraordinară. Chiar după prima seară cred că s-a închegat o comunitate. Iar creativitatea acestui grup a fost stimulată chiar de situaţia extremă în care ne-am aflat. După câteva ore de somn, într-una din zile m-am trezit cu ideea de a picta unul dintre pereţii casei.

**Cristian Lupşa**

A fost o şansă rară de a cunoaşte atât de bine atât de mulţi oameni noi. Personal am perceput experienţa ca o şansă de a-mi răspunde la o întrebare legată de tehnologie şi am aflat că odată ce nu e lângă mine, nu simt nevoia de ea.

**Doru Trascău**

Dacă la nivel individual se putea pierde noţiunea timpului mult mai repede, la nivel de grup se putea intui mai uşor în funcţie de stările prin care treceam. Însă, mai devreme sau mai târziu am realizat că timpul nu mai contează.

**Bogdan Serban**

Cred că zilele acestea am avut parte de cea mai hedonistă experienţă de până acum. Am crezut că totul va fi mai intruziv. De fapt am descoperit cu plăcere diverse lucruri noi. Niciodată nu am mai pictat aşa mult şi niciodată nu am mai bătut la tobe. Dar când am avut ocazia, simţeam nevoia să setez un ritm.

**Constantin Nimigean**

Pentru mine a fost o vacanţă plină de oameni pe care nu îi cunoşteam, dar doream să-i descopăr. Cred că creativitatea a fost în strânsă legatură cu starea grupului. Dacă acesta era viu, activ, aşa era şi spiritul creativ.

**Mugur Ciumăgeanu**

Foarte rar am avut ocazia să observ oameni scoşi dintr-un contex obişnuit. Experience Hotel a fost pentru mine un experiment exploratoriu prin care am putut să văd cum evoluează un grup, relaţiile din interiorul acestuia şi cum evoluează creativitatea în condiţiile privaţiunii de cunoaştere a timpului. Confiscându-le oamenilor obiectele personale şi orice metodă care le putea sugera trecerea timpului, i-am adus pe aceştia într-un spaţiu comun. Rezultatul a fost o legatură spontană şi foarte rapidă între aceştia, datorită creării acestui context particular. Astfel, s-a născut un grup foarte coeziv constituit din personalităţi puternice, care la un moment dat a creat bariere între noi şi ei. Pentru ei, Dan şi cu mine eram oamenii din spatele monitoarelor. Grupul şi-a format un reper şi un flux intern. Am observat că acestea îi puneau în situaţia de a vrea să petreacă mai mult timp unul cu celălalt. Ca de exemplu, au fost activităţi care n-au fost percepute cu bucurie pentru că ceea ce aveau ei nevoie de multe ori era să croşeteze relaţiile şi să lege o curgere interioară, inedită într-un spaţiu atât de concentrat în lumile creaţiei. La un moment dat a existat chiar şi o rezistenţă în grup de a mai şti cât e ceasul, un dezinteres neanticipat de noi. Până la final, grupul a rămas extrem de unitar.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută