Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/05/2012
Arhiva Zile si Nopti

Franţa, invitată de onoare la Bookfest

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Franţa, invitată de onoare la Bookfest Share Franţa, invitată de onoare la Bookfest


Standul Franței, **țară invitată de onoare** a celei de-a șaptea ediții a **Salonului Internațional de Carte Bookfest**, se va deschide miercuri, **30 mai**, la ora 19, în pavilionul C3 de la **Romexpo**. La deschidere vor participa, alături de Excelența Sa Philippe GUSTIN, Ambasadorul Franței, Mircea DIACONU, Ministrul Culturii și al Patrimoniului Național, Laurence AUER, secretar general al Institutului Francez (Paris), Dominique FERNANDEZ, membru al Academiei Franceze, ṣi Bernard PIVOT, jurnalist și reputat om de televiziune.

Pe durata Salonului de Carte de la Bookfest, **Pavilionul C3 consacrat Franței** va fi scena a numeroase desfășurări care marchează diversitatea editorială franceză : întâlniri ale autorilor cu publicul, dar și discuții profesionale între editorii francezi și români, lecturi, lansări de carte, proiecții de film, ateliere de cartografie și proiecții de adaptări cinematografice după carte. Printre invitații francezi la Bookfest 2012 se numără : scriitorii Dominique Fernandez (Academia Franceză), Sylvie Germain, Nedim Gürsel, Yasmina Khadra, Yann Apperry, Jean Mattern, Nina Yargekov și Michel Houellebecq, editorii Teresa Cremisi (PDG Flammarion), Marielle Kalamboussis (Stock), Jean Paul Hirsch (POL), Catherine Farin (Mercure de France/ Les Arènes) și sociologii Laurent Weil (președinte EHESS) și Pierre Clément .

" "

Standul francez se bucură de prezența librăriei și cafenelei **Cărturești**, de mediateca franceză, de un spațiu dedicat cursurilor de limba franceză și de unul dedicat studenţilor (CampusFrance) delocalizate pentru o săptămână la Bookfest. Expoziţia de fotografii – Les mains d’écrivains a fotografei Hannah Assouline va putea fi văzută pe toată durata salonului de carte și cuprinde o serie de 33 de fotografii ale unor scriitorii francofoni precum Claude Lévy Strauss, Jacques Derrida, Françoise Sagan, Edgar Morin și alții. Conceptul standului francez a fost realizat de Șerban Sturdza şi Pierre Bortnowski de la biroul de arhitectură PRODID.

**Momentele de vârf ale standului francez la Bookfest:**

*Michel Houellebecq:*

Michel Houellebecq este poate cel mai controversat scriitor francez al momentului. Pentru prima oară la București, câștigătorul premiului Goncourt în 2010 va avea o întâlnire cu publicul vineri, 1 iunie, de la ora 15, împreună cu Mihaela Dedeoglu (RFI) și Matei Martin (Dilema Veche). Sâmbătă, de la ora 13.00 va avea loc proiecția filmului Particulele elementare, adaptat după romanul scriitorului, urmată de o sesiune de Q&A și autografe cu Michel Houellebecq, și de prezentarea romanului grafic al lui Cezar Petry adaptat după romanul Rester Vivants. Michel Houellebecq va fi însoțit de editoarea lui franceză, Teresa Cremisi, PDG al grupului editorial Flammarion.

*Bernard Pivot:*

Prezența lui Bernard Pivot la București este una de neratat, jurnalistul fiind producătorul și prezentatorul unor emisiuni care au marcat spațiul cultural francofon – Double Je, Apostrophes, Bouillon de culture. Bernard Pivot a acceptat să susțină o dictare publică pentru toți francofonii care vor să-și testeze iscusința, unul dintre exercițiile care l-au consacrat de-a lungul timpului, joi, 31 mai de la ora 15. Specialist în vinuri și autor al unui Dicționar îndrăgostit al vinurilor, Bernard Pivot va participa la o degustare de vinuri româneşti vs. franțuzești, împreună cu Mircea Dinescu (joi, 31 mai, de la 16.30) și la o discuție publică cu Horia Roman Patapievici, moderată de Luiza Vasiliu (Dilema Veche), sâmbătă, 2 iunie, de la ora 11.

*Dezbateri profesionale:*

În parteneriat cu Centrul Naţional al Cărţii (Institutul Cultural Român), dezbaterea invită editorii francezi Teresa Cremisi (Flammarion), Catherine Farin (Stock), Marielle Kalamboussis (Albin Michel) la o discuție profesională despre Cooperarea editorială franco-română, împreună cu Dana Bleocă (ICR), Matei Vişniec, Lidia Bodea (Humanitas), Simona Kessler (Simona Kessler Agency), Ana Nicolau (Nemira) şi alţi numeroşi editori români. Dezbaterea, moderată de Jean Mattern (Gallimard), va avea loc vineri, 1 iunie, de la 10.30. De la ora 17, este rândul scriitorilor invitați să participe la dezbaterea “Cotiturile scrierii” : Nedim Gürsel, Yasmina Khadra, Nina Yargekov, Yann Apperry, Matei Vişniec, Gabriela-Adameşteanu, Simona Popescu, Răzvan Rădulescu, Jean Mattern, Jean-Paul Hirsch, moderați de Laura Marin (ICR) şi Iulia Badea- Gueritée (PressEurop).

*Serile Științelor Umane:*

Deschis oficial de către François Weil, Preşedintele EHESS (Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale), ciclul de Științe Umane va fi dedicat moştenirii gândirii lui Pierre Bourdieu în Franţa şi în România, în momentul celebrării a zece ani de la moartea acestuia. Ciclul se va axa în jurul a două dezbateri : pe tema politicilor de traducere în domeniul ştiinţelor umane (moderator: Bogdan Ghiu, scriitor şi traducător) şi pe tema perioadei de „După Bourdieu”, aceasta fiind tratată de Laura Albulescu, editoarea lui Bourdieu în România (Editura Art).

*Noaptea Literaturii Europene la București:*

Pe 30 mai, zece institute culturale au făcut o selecţie de fragmente din opere literare traduse în română din nouă limbi şi au invitat autori, actori, personalităţi publice care să ne introducă în fascinantul univers al literaturii contemporane prin lecturi publice. Cu această ocazie Institutul francez i-a invitat pe Dominique Fernandez, Sylvie Germain şi Nédim Gürsel pentru a citi pasaje din cărțile lor. Evenimentul se va desfășura la Fundația Lowendal.

Standul Franței la Bookfest va funcționa în parteneriat cu Cărturești, Brioche Dorée și Michelin, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, Apa Nova Bucuresti, Air France și Carrefour.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută