Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/04/2012
Arhiva Zile si Nopti

Palilula fără ieşire

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Palilula fără ieşire Share Palilula fără ieşire


„Undeva la Palilula” este o dramedie oltenească, un film artistic regizat de Silviu Purcărete, despre care putem spune că face parte din realismul magic românesc, prin analogie cu realismul magic sud american al lui Gabriel Garcia Marquez din „Un veac de singurătate”.

După ce moare nenea Pantelică, medicul din Palilula, acolo e trimis Serafim, un tînăr absolvent (jucat de Aron Dimeny). Vine cu două genţi de cărţi, pe care n-o să le mai citească niciodată, pentru că nimereşte într-o lume absolut miraculoasă şi fantezistă, plină de bolnavi sănătoşi, curve şi beţivi, unde viaţa se bea, vorba lui Ioan Es. Pop, autorul cărţii „Ieudului fără ieşire”. Şi Palilula e fără ieşire, aici se intră, dar nu se iese niciodată. Şi Gogu, africanul-oltean „de-al vostru” (Sorin Leoveanu), un alt medic, vine cu obiceiurile şi tradiţiile lui şi se palilulează repede, dar şi Serafim păţeşte la fel.

Acţiunea are loc în România anilor ’60, dar povestea filmului s-ar fi putut întîmpla oriunde sau nicăieri, atît de… artistizată e. Bine, cu multe elemente realiste şi recognoscibile, fiind implicat şi comunismul (prin Trotzki, interpretat atît de bine de Constantin Chiriac, directorul teatrului de la Sibiu, încît ştiam că-l cunosc de undeva, dar nu-mi dam seama cine e), şi relaţia italo-română nu scapă de ilustrare (Chichi e omul de legătură, cu care localnicii fac afaceri misterios de murdare cu broaşte şi nu numai), şi falsul patriotism („Să trăiască neamul nostru leneş şi beţiv”).

Silviu Purcărete reuşeşte să creeze o atmosferă uluitoare în „Undeva la Palilula”, făcută şi de acţiunile personajelor, şi de poveste, şi de decor, şi de modul frust şi direct în care se exprimă personajele şi se acţionează în film. Unele personaje, deşi secundare sau episodice, îţi rămîn în memorie pentru multă vreme. De exemplu, Horaţiu Mălăele joacă impecabil rolul unui poştaş care vine să-l anunţe pe Serafim că i-a murit tata, dar nici asta nu-l poate scoate pe tînărul medic din Palilula. Sau Ofelia Popii, care apare din cînd în cînd ca Leana Mică (Leana Mare e portretul Elenei Ceauşescu pe care-l cară la şedinţele săptămînale de luptă pentru pace), sau Marius Manole, doctorul şchiop de la sfîrşitul filmului, sau Capra…

Un film interesant pe care vi-l recomand – deşi e destul de lung, nici nu-ţi dai seama cînd trece vremea. La Braşov filmul poate fi văzut chiar în această perioadă la Cityplex. Programul [aici](http://brasov.cityplex.ro/undeva-la-palilula-premiera-din-20-aprilie-tarif-unic-7-ron–undeva-la-palilula)

„Undeva la Palilula” (2012, România, comedie, dramă)
Regia: Silviu Purcărete
Cu: Aron Dimeny, George Mihaiță, Horaţiu Mălăele, Constantin Chiriac…
www.undevalapalilula.ro

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută