Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/04/2012
Arhiva Zile si Nopti

Idei pentru “omorât” plictiseala de 1 Mai

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Idei pentru “omorât” plictiseala de 1 Mai Share Idei pentru “omorât” plictiseala de 1 Mai


Fie că recunoaştem sau nu, ne plac zilele libere. Nici nu contează dacă ele sunt „cauzate” de o sărbătoare religioasă sau laică, pentru că oricum ar fi aceastea, zilele cu pricina sunt motivul şi prilejul perfect pentru stat „cu burta la soare”, întocmai după vorba lui Creangă: „Să dea Dumnezeu tot anul să fie sărbători şi numai o zi de lucru, şi atunci să fie praznic şi nuntă”.

Praznic şi nuntă ar putea fi şi în această zi, despre care vom vorbi în cele ce urmează, dar presimt că lumea va prefera să facă altceva de Ziua Internaţională a Muncii, adică de 1 Mai.

**De unde ni se trage**

Chiar dacă pentru noi ziua de 1 Mai este prilej de distracţie, grătare şi relaxare, ziua aceasta are la bază incidente violente în care au fost implicaţi muncitorii ce au luptat cu autorităţile şi marii patroni pentru a le fi respectate drepturile. Astfel, la 1 mai 1886, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au avut loc manifestaţii la care au participat sute de mii de oameni şi care au
atins punctul culminant la Chicago. Aici, în urma violenţelor survenite între protestatari şi poliţişti, sute de oameni, din ambele tabere au fost răniţi, unii dintre ei plătind protestul cu viaţa.

**„Protest” în faţa micilor, la grătar**

Pentru că astăzi nu mai e nevoie să protestăm şi pentru că nu mai suntem nevoiţi să participăm la marşuri şi manifestări întru slava „conducătorului iubit”, cum se întâmpla în perioada comunistă, trebuie să găsim ceva de făcut pentru a ne bucura cât mai bine de ziua asta liberă. Şi prima „găselniţă” care ne-ar putea trece prin cap este grătarul, pentru că nu mic este numărul celor care se roagă pentru vreme bună de 1 Mai şi care pregătesc de cu seară, sau în aceeaşi zi, toate cele trebuincioase pentru un grătar de „stă mâţa-n coadă”. Indiferent că grătarul acesta „se petrece” pe Valea Ştezii, la Curmătură, pe Valea Argintului, la Cisnădioara, Valea Moaşei şi pe alte văi aflate la o aruncătură de băţ de Sibiu, distracţia promite o cheltuială cât preţul cărnii de pui, a micilor, cartofilor, legumelor şi a berii. Fără să punem la socoteală eventualele amenzi care pot „surveni” din cauza nerespectării Legii Picnicului.

**Cafea în natură sau la o terasă**

O altă îndeletnicire ieftină la care se pot deda sibienii pentru ziua de 1 Mai este picnicul, care promite o cheltuială şi mai mică decât grătarul şi care „se poate întâmpla” în Parcul Sub Arini, Pădurea Dumbrava şi peste tot pe unde îi cade bine inimii. Nu e nevoie decât de pătură, sandwich-uri cu de toate, mici prăjituri cumpărate cu o zi înainte, gustări preparate de acasă, suc îmbuteliat sau din fructe proaspăt stoarse şi, de ce nu, cafea sau ceai cald, de la termos.

Iar de ajută Dumnezeu de vreme bună, centrul oraşului poate fi locul perfect pentru sărbătorirea, prin relaxare, a Zilei Muncii. Pentru că la 1 Mai ia startul sezonului estival, terasele vor fi desfăşurate până atunci prin întregul centru al oraşului, fapt pentru care cafeaua de la picnic se poate bea bine mersi, şi în piaţă. La fel ca şi berea rece, sucul şi toate celelalte.

**Mai departe de casă**

Cei care s-au săturat, însă, de stat pe-acasă sau de clasicele grătare, pot să plece într-o excursie în împrejurimile Sibiului. Nu departe de oraş, în orice parte ai apuca-o, satele ascund adevărate comori pentru suflet. Începând cu cetatea ţărănească de la Slimnic, la care se ajunge din inima satului, cetatea de la Cisnădioara ce se poate vizita cu 5 lei şi care „ascunde” în curte o fântănă ce îndeplineşte dorinţele, până la Păltiniş cu terasele hotelurilor şi cabanelor sale, sau la Muzeul de icoane pe sticlă „Pr. Zosim Oancea” din Sibiel, care e deschis între orele 8-13.30 şi 14-20, şi unde intrarea costă 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru studenţi şi copii. Tot departe de casă, dar totuşi aproape, se pot încumeta şi iubitorii de istorie, pentru că ei pot da o fugă până la cetatea dacică de la Tilişca, ce se află pe dealul Căţănaş şi ocupă platoul superior al dealului.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută