Teatrul Mihai Eminescu Botoșani
La Botoșani, prima reprezentație în limba strămoșească a avut loc în 1838, când directorul Școlii Domnești, Nicolini, asociat cu Costachi Caragiali a început o serie de reprezentații. La 27 noiembrie 1838 se juca in al patrulea abonament „Uniforma lui Velington” comedie într-un act de Otto von Kotzetbue.
Afișul a fost scris de mână și în el se anunță că „priveliștea” se va sfârși într-o pantomie în două acte „Troa Diup” și începutul va fi punct la 6 jumătate ceasuri evropenești. În aceeași iarnă trupa lui Nicolini a mai jucat piesa „Ștefan cel Mare” de Gh. Asaki și „Plumper” sau „Amestecătorul în toate” de I.F. Junger. Sala de spectacole era la Școala Domnească, unde încăpeau 40 de scaune.
Clădirea Teatrului „Eminescu” a fost inaugurată oficial în seara zilei de 21 decembrie 1914, cu piesa „Lorica noastră” a Naționalului bucureștean. Realizată în doi ani (în ianuarie 1912 se constituise „Societatea pe acțiuni – Teatrul Eminescu” având 75 de acționari și un capital de 400.000 lei), după planul arhitectului Grigore Cerchez, clădirea se compara prin proporții și bogăție a ornamentației cu Teatrul Național din Iași.
Teatrul Mihai Eminescu Botoșani – În septembrie 1958, se inaugurează noul Teatru „Mihai Eminescu”. Prima stagiune artistică se deschide la 16 octombrie 1958 cu premiera spectacolului Mielul turbat de Aurel Baranga.