Meniu Zile și Nopți

Palatul Culturii Târgu Mureș

Comentarii Palatul Culturii Târgu Mureș Share Palatul Culturii Târgu Mureș
pal5

Palatul Culturii Târgu Mureș

Palatul Culturii din Tîrgu Mureș aparține administrativ de Muzeul Județean Mureș și este susținut de Consiliul Județean Mureș.

pal1
Sursa Facebook

În clădire funcționează mai multe instituții culturale, cum ar fi Filarmonica de Stat din Tîrgu Mureș, Biblioteca Județeană Mureș, Galeriile de artă din cadrul Muzeului Județean, precum și secția administrativă a Palatului.

Foaierul de la parter este el însuşi o operă unitară, de sinteză artistică, de artă totală, în care totuși arhitectura, arta decorativă, arta aplicată (designul), pictura și sculptura se manifestă de sine stătător. Acest spațiu are un efect oriental din cauza luminilor ce pătrund prin vitraliile galbene, respectiv sunt emanate de lustrele suspendate la mijlocul cupolelor.

La atmosfera orientală contribuie şi strălucirea aurie a tuturor părților spațiului și a ornamentelor realizate conform ideilor lui Körösfői-Kriesch Aladár (1863–1920) – în epocă, profesor de pictură decorativă la Şcoala de Arte Aplicate din Budapesta, fondator al Coloniei artiştilor din Gödöllő.

Spre nivelurile superioare, scările urcă din culoarele de la intrare pe lângă cei doi pereți ai sălii mari de spectacole.

Și aici domină culoarea verde, definitorie lumii cromatice a holului de intrare, combinată cu dungile de margine cu motiv floral ce încadrează golurile, câmpii paramentului având culoarea de fond albastră.

pal3

Pentru pictarea spațiilor de o cromatică foarte vioaie a fost solicitat Elek Falus, cel care a decorat și Sala oglinzilor și Sala mică.

Acestea s-au armonizat foarte bine cu ferestrele colorate reprezentând portrete istorice, realizate de Miksa Róth, pe atunci de peste 20 de ani cel mai important maestru al artei vitraliului din Art Nouveau-ul ungar – portrete încadrate într-un sistem ornamental simetric.

Evenimente la Palatul Culturii Târgu Mureș

Detalii loc

Telefon

0365 451 034

Orar

Ma-V: 09:00 - 17:30 S-D: 09:00 - 15:30

Adresa

Piața. Victoriei nr. 1, Târgu Mureș

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

Caută