Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu Iaşi
Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu, alături de alte vechi zidiri ieșene care au aparținut familiei Kogălniceanu, este un reper spațio-temporal la care suntem obligați să raportăm „rutele de viață creatoare” ale istoricului, gazetarului, scriitorului, avocatului, omului politic, dar și pe ale omului Mihail Kogălniceanu (1817 – 1891).
Personalitate complexă a secolului al XIX-lea, „natura aleasă ce cu greu încap câte două alături într-un veac” (A.D. Xenopol), „acest om genial” a fost un remarcabil orator și diplomat, exponentul generației de ctitori ai României moderne, ale cărui obiective declarate și perseverent urmărite au fost dezvoltarea conștiinței naționale, făurirea statului național, obținerea, recunoașterea și respectarea independenței.
Mihail Kogălniceanu a fost aghiotant domnesc pe vremea lui Mihalache Sturdza, director al Teatrului Național din Iasi (alături de V. Alecsandri si C. Negruzzi), fondator și redactor al revistei „Dacia literară”, profesor la Academia Mihăileană, participant la revoluția de la 1848, mare unionist și cel mai important colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza, membru al Divanului Ad-hoc, prim-ministru, ministru de externe, ministru de interne și ministru plenipotențiar al României în Franța. Născut în Iași, la 6 septembrie 1817, a încetat din viata pe 21 iunie 1891, la Paris, iar trupul sau a fost adus în țară și înmormântat în cavoul familiei aflat în Cimitirul Eternitatea din Iași.
Casa care găzduiește azi Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” i-a avut oaspeți de seama pe pașoptiștii C. Negri, V. Alecsandri, Al. Russo, dar și pe domnii Mihail Sturdza și Grigore Alexandru Ghica. Tot aici se afla Mihail Kogălniceanu când a primit vestea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza drept candidat la tronul Moldovei și tot aici a fost găzduit principele Carol în aprilie 1869, la cea de a cincea sa vizită făcută la Iași.