Meniu Zile și Nopți

Muzeul Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”

Comentarii Muzeul Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare” Share Muzeul Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”
Muzeul Judeţean de Artă "Centrul Artistic Baia Mare"

Muzeul Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”

Muzeul nostru este o instituție culturală care urmărește îndeplinirea eficientă funcțiilor muzeelor (așa cum sunt prevăzute de cadrul legal): colecționare, conservare, expunere și facilitare a accesului la patrimoniul cultural, precum și crearea unei legături puternice, bazate pe înțelegere reciprocă și colaborare cu membrii comunității din care face parte.

Clădirea în care funcționează, începând din 1984, a fost ridicată în 1748, fiind modernizată în decursul vremii. Ultimele lucrări majore de modernizare au fost realizate în perioada 2007-2011 odată cu transformarea muzeului în instituție independentă, importante resurse financiare fiind investite de Consiliul Județean Maramureș în scopul reabilitării la standarde europene.

De la 195 de piese înregistrate în anul 1960, când a fost înființată Colecția de artă românească modernă și contemporană în cadrul Muzeului Regional Maramureș, în prezent s-a ajuns ca, prin achiziții, transferuri și donații, în patrimoniul muzeului să existe peste 3.900 de lucrări de artă, în ultimii patru ani dezvoltarea colecțiilor înregistrând aproape 500 de noi piese.

art1

Majoritatea covârșitoare a acestora (pese 94%) sunt semnate de artiști care au activat în cadrul Centrului Artistic Baia Mare. Li se adaugă valoroase piese de artă modernă şi contemporană românească, precum și câteva lucrări ce ilustrează arta europeană din sec. XVIII-XX. Din 1993, prin organizarea unor tabere internaționale de pictură de către Inspectoratul pentru cultură Maramureș, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi Filiala Baia Mare a U.A.P., colecțiile muzeului s-au îmbogățit și cu un valoros nucleu de artă contemporană universală.

Pe parcursul existenței mișcării artistice la Baia Mare s-a consolidat una dintre cele circa 40 de reputate „colonii” europene de la cumpăna secolelor XIX-XX, fiind printre puținele în care viaţa artistică s-a desfăşurat neîntrerupt timp de mai bine de un secol, aici lucrănd peste 3.000 de artişti plastici din ţară şi din spaţiul central şi est-european. Mulţi dintre artiştii activi la Baia Mare au participat la prestigioase expoziţii internaţionale, fiind distinşi cu cele mai mari premii. Unii dintre ei au făcut parte, la vremea respectivă, din mişcări de avangardă, expunând alături de nume celebre în plastica europeană.

art2

Dată fiind unicitatea sa în cadrul reţelei muzeelor de profil din România, din 2001, instituţiei i s-a conferit denumirea de Muzeul de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», iar din septembrie 2006 denumirea oficială a instituţiei este aceea de Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Evenimente la Muzeul Judeţean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”

Detalii loc

Telefon

0262 213 964

Orar

MA-D: 10:00 - 16:30

Adresa

Str. 1 Mai nr. 8, Baia Mare

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

Caută