Meniu Zile și Nopți

Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș

Comentarii Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș Share Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș
etno5

Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș

Secția de Etnografie și Artă Populară se află în Palatul Toldalagi, unul dintre cele mai însemnate monumente ale oraşului datând din secolul al XVIII-lea.

Patrimoniul muzeului conţine colecţii etnografice valoroase, de la port popular şi textile de interior, până la obiecte din lemn, ceramică, piese din metal şi os precum şi obiecte de cult religios, icoane pe lemn şi sticlă sau piese din creaţia contemporană.

etno1

Primele achiziţii de obiecte etnografice din colecţiile secţiei de etnografie le-a realizat Aurel Filimon la începutul secolului XX.

Îmbogățirea patrimoniului muzeal a fost continuată prin alte campanii de achiziţii care au urmărit completarea colecţiilor etnografice în vederea reprezentării tuturor zonelor etnografice mureşene (Câmpia Transilvaniei, Târnavele, Valea Gurghiului, Valea Superioară a Mureşului, Valea Nirajului). Expoziţiile etnografice, cu tematică diversă sunt o expresie a interculturalităţii, a convieţuirii dintre diferite naţionalităţi şi etnii din această regiune.

Palatul Toldalagi

Este primul şi cel mai exigent palat nobiliar ridicat în Tîrgu-Mureş după instalarea în oraş a Tablei Regeşti (forul judecătoresc suprem al Transilvaniei). Comanditarul clădirii fusese contele László Toldalagi (†1779), asesorul Tablei Regeşti.

etno2

Construcţiile au debutat în 1759 şi s-au derulat în mai multe etape până în 1772, când a fost terminată în întregime şi aripa din spate. Meşterul proiectant al palatului a fost János Luidor, iar pe şantierul construcţiilor apărea pentru prima dată la Tîrgu Mureş – în calitate de antreprenor secund – Pál Schmidt, maestrul care urma să devină în curând o personalitate cheie în construcţiile orăşeneşti.

Realizarea statuilor şi a detaliilor arhitecturale sculptate i-a revenit celui mai renumit sculptor din Transilvania acelor timpuri, Anton Schuchbauer. În prima parte a anilor 1940 palatul a găzduit banca Erdélyi Bank Rt.

În cursul lucrărilor de reabilitare din anii 1960-1961 au fost amplasate în clădire sobele din secolul al XIX-lea, păstrate până în zilele noastre – unele provin din castelul Haller din Sânpaul, altele din clădirile situate în Piaţa Bernády nr. 6, respectiv pe strada Jókai Mór nr. 26.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș

Faţada principală care încorporează şase axe de goluri abundent decorate constituie din punct de vedere artistic detaliul cel mai valoros al edificiului.

Detalii loc

Telefon

0265 250 169

Orar

Ma-V: 09:00 - 16:00 S: 09:00 - 14:00 D: 09:00 - 13:00

Adresa

Piața Trandafirilor nr. 11, Târgu Mureș

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email