Meniu Zile și Nopți

Filarmonica Lyra-George Cavadia

Comentarii Filarmonica Lyra-George Cavadia Share Filarmonica Lyra-George Cavadia
Filarmonica Lyra-George Cavadia

Filarmonica Lyra-George Cavadia

Paginile pline de istorie ale Filarmonicii brăilene au început a fi scrise cu mult înaintea gândului ca instituția să-și găsească punctul de plecare.

Ele au fost mai întâi adânc întipărite de dragostea pentru muzică a publicului brailean de secol XIX, care, avid de cunoaștere și cultură, a creat contextul perfect nașterii și înfloririi unei Filarmonici.

Mărturie stau scrierile vremii care istorisesc despre trupe de operă și operetă ce poposesc pe tărâm brailean pentru încântarea localnicilor: trupa lui Foureaux-Hette, trupa Mariei Tereza Frisch, stagiunile susținute de trupa Italiană de Operă din Bucureşti și cea din Iași, dar mai ales concertele marelui George Enescu, artist ce nu rata un an fără a cânta în orașul dunarean.

lyra1

Toate acestea au convers către înființarea la data de 23 octombrie 1883 a Societății Filarmonice ”Lyra” ce îl avea ca președinte pe însuși George Cavadia, cu un prim concert susținut în 17 februarie 1884 în sala Weibl.

Eforturile susținute ale membrilor Societății ”Lyra” duc către înființarea unui serviciu muzical la nivelul primăriei, serviciu care să cuprindă două orchestre – una simfonică și alta de fanfară, acestea urmând să ofere săptămânal concerte.

Anul 1919, îmbogățește Societatea Filarmonică ”Lyra”, în cadrul acesteia înființandu-se Conservatorul Academia de Muzică, iar anul 1926 îi aduce acesteia și un nou sediu, Palatul Lyra, clădire construită pe un teren donat de primarul Radu Portocală, cu fonduri de la primărie, prefectură și de la președintele George Cavadia.

În anul 1948, o eroare face ca istoria Societății Filarmonce Lyra să capete accente dramatice datorită naționalizării Palatului Lyra, totodată școala de muzică, orchestra simfonică și corul mixt fiind desființate.

Ca o pasăre Phoenix ce renaște din propra-i cenușă, timid la început dar mai apoi cu un avânt de nedescris, Filarmonica brăilean[ își reia activitatea.  Primul pas a fost făcut în 1978 prin organizarea săptămânii “Orfica Lyrei”, urmând ca Orchestra Societății Filarmonice ”Lyra” să se  reînființeze, la insistențele lui Nicu Teodorescu, prin Hotărârea nr. 6 din 22 martie 1996.

Pasul hotărâtor a fost făcut însă în 31 mai 2016 când, prin Hotărârea Nr. 90 a Consiliului Județean Brăila, se schimbă denumirea filarmonicii din Instituția Publică de Spectacole ”Lyra” în Filarmonica Lyra-George Cavadia, aducând, astfel, un omagiu celui ce a condus instituția în anii săi de glorie.

lyra2

Odată cu aceasta se înființează și Orchestra de Cameră “George Cavadia” a filarmonicii brăilene ce l-a avut la pupitrul dirijoral, încă de la început, pe maestrul Petrea Gogu.

Scânteia a fost aprinsă… Flacăra ce i-a urmat, flacără a pasiunii, a făcut totul posibil: săli de concerte pline la Filarmonica Lyra-George Cavadia, sute de pagini din marea muzică interpretate de orchestră, de soliști de renume, de formații camerale și nu în ultimul rând de nume sonore dirijorale, un travaliu ce așează Brăila pe harta muzicală și culturală a României.

Va așteptăm la spectacolele găzduite de Filarmonica Lyra-George Cavadia.

Evenimente la Filarmonica Lyra-George Cavadia

Detalii loc

Telefon

0239 615 010

Orar

08:00 - 16:30 L-V: 08:00 - 14:00 S-D: ÎNCHIS

Adresa

Strada Ana Aslan nr. 29, Brăila45.27001331602893, 27.971437880610026

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

Caută