Meniu Zile și Nopți

Curtea Domnească

Comentarii Curtea Domnească Share Curtea Domnească
curtea domnească

Curtea Domnească din Piatra-Neamț – centrul istoric al orașului.

Frumoasa ctitorie a lui Ștefan cel Mare se mai păstrează și astăzi în orașul Piatra-Neamț, fiind cunoscută drept centrul istoric al urbei. Situat pe un mic platou în jurul căruia s-a dezvoltat actualul oraș, complexul arhitectural este format din Biserica “Sf. Ioan Botezătorul”, Turnul-Clopotniță și Curtea Domnească.

Prima atestare documentară a acestui loc apare într-un document emis in anul 1491, când Ștefan cel Mare face danie Mănăstirii Tazlău trei sate “care au fost din ocolul curților noastre de la Piatra“.

Inițial construcțiile nu au fost impunătoare, abia după anul 1480 s-a ridicat pe vechile edificii alcătuirea constructivă care se mai păstrează și astăzi în cadrul complexului arhitectural. Astfel, biserica care poarta hramul “Sf. Ioan Botezătorul” a fost construită între anii 1497-1498, iar Turnul-Clopotniță a fost ridicat în anul 1499 din piatra brută, având o înălțime de 19 m. Multă vreme acest turn a fost cea mai înaltă construcție din oraș, de unde se putea observa întreaga vale a Bistriței. De asemenea, din Curtea Domnească a lui Ștefan cel Mare se mai păstrează fragmente din latura sudica a zidului de incintă și coltul de nord-vest al pivnițelor palatului care cuprind o încăpere de acces, un coridor lung si patru galerii.

curtea domneasca

Vezi aici alte recomandări de locuri din Piatra-Neamț.

Detalii loc

Telefon

0730885566

Orar

L-D: 00:00-23:59

Adresa

Curtea Domnească, Piatra-Neamț

Web

-

Email

-

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

Caută