Meniu Zile și Nopți

CJCTEA Mureș

Comentarii CJCTEA Mureș Share CJCTEA Mureș
cen

CJCTEA Mureș

Centrul pentru Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Mureș

A fost înfiinţat în anul 1955, are drept obiectiv fundamental cunoaşterea, păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi valorilor culturii populare în contextul dezvoltării culturii naţionale.

Centrul constituie banca de date şi valori ale culturii populare, creatoare a patrimoniului tradiţional din judeţ, în devenirea actuală, şi funcţionează drept centru ştiinţific şi metodologic al activităţii de conservare, stimulare şi promovare a tradiţiei şi creaţiei populare în viaţa culturală, în spiritul autenticităţii şi sub semnul valorii.

art1

Judeţul Mureş reprezintă în arealul culturii populare o zonă deosebit de bogată şi variată, tocmai prin confluenţa câtorva sub-zone etnofolclorice importante – Mureşul Superior, Valea Gurghiului, Cîmpia, Tîrnavele – şi prin culoarea pe care o dă convieţuirea pe aceste locuri a românilor, maghiarilor, germanilor şi rromilor.

Dovadă stau jocurile populare, cântecele, costumul popular purtat la sărbători, cele peste 100 de ansambluri folclorice şi formaţii de jocuri populare active existente în momentul de faţă, centrele meşteşugăreşti şi de artă populară din diferite sate şi artizanii cunoscuţi în ţară şi peste hotare.

Scopul este atît de conservarea, valorificarea şi transmiterea valorilor morale şi artistice universale, locale şi zonale, cât şi unul formativ, prin punerea la dispoziţia cetăţenilor judeţului Mureş – şi nu numai – a unei forme de învăţămînt artistic la standarde ridicate.

art2

Este deschisă tuturor segmentelor sociale, indiferent de vârstă, naţionalitate, rasă, sex, religie, sau apartanenţă politică, cu sau fără cunoştinţe prealabile de specialitate , dând astfel posibilitatea de cultivare a valorilor şi autenticităţii creaţiei populare contemporane, de dezvoltare a artei interpretative în toate domeniile şi nu în ultimul rînd de stimulare a creativităţii şi talentului, în vederea dezvoltării libere şi a adaptării populaţiei la evoluţiile majore din cadrul societăţii .

Cursurile se finalizează cu obţinerea unor diplome /certificate de absolvire emise sub girul Ministerului Culturii şi Cultelor .

art5

Absolvenţi ai Şcolii de Arte din Tîrgu-Mureş sunt în prezent membri ai unor formaţii instrumentale de muzică uşoară sau populară, ai Corului Filarmonicii de Stat din Tîrgu-Mureş, ai Corului Operei din Bucureşti, solişti de muzică populară, solişti de muzică uşoară, balerini, au expoziţii personale sau urmează cursuri universitare în domeniile absolvite.

Cei mai buni cursanţi şi absolvenţi ai şcolii participă la diferite manifestări artistice : spectacole, festivaluri, concursuri.

art3

Anual, în ultimile zile ale lunii mai, la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureş se desfăşoară Festivalul Internaţional „Zilele Şcolilor de Arte”, iar la începutul lunii iunie au loc spectacolele de sfîrşit de an şcolar.

Centrul Județean pentru Cultură Tradițională şi Educație Artistică a Judeţului Mureș este o instituţie de cultură dinamică şi are misiunea de a iniţia programe şi proiecte de educaţie permanentă prin care să asigure o largă ofertă culturală, să conserve şi să valorifice valorile morale şi artistice ale comunităţii locale şi ale patrimoniului naţional.

Detalii loc

Orar

L-V: 08:00 - 16:00

Adresa

Piaţa Trandafirilor nr. 5, Târgu Mureș

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

Caută