Meniu Zile și Nopți

Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul

Comentarii Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Share Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul
Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul

Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul

La 1 noiembrie 1950, se înființează Biblioteca Centrală Regională Vâlcea, primul bibliotecar-şef al instituţiei fiind Eugen Ciorăscu.

La 1 iulie 1952, instituţia îşi schimbă statutul devenind Biblioteca Centrală Raională Râmnicu Vâlcea, iar la 1 februarie 1968 devine Biblioteca Municipală. Ulterior, în 4 martie 1974, instituţia se transformă în Biblioteca Judeţeană Vâlcea.

Din anul 2005, biblioteca se bucură de un sediu propriu, modern, aflat pe strada Carol I, nr. 26.

bibl1

De-a lungul timpului, biblioteca a fost condusă de bibliotecar sef Eugen Ciorăscu, profesor Ioan Popa, profesor Gavrilă Popa, profesor Ioan St. Lazăr, profesor Maria Tureac, jurist Marian Creangă, economist Constantin Neamţu, profesor Dumitru Lazăr, jurist Valentin Smedescu, profesor Augustina Sanda Constantinescu.

Din 1 aprilie 2014, director al instituţiei este domnul conf. univ. dr. Remus Grigorescu.

Despre Antim Ivireanul:

Cărturar şi orator religios, s-a născut în Iviria (vechea denumire a Georgiei de astăzi). Luat rob de către turci, a fost dus la Constantinopol, unde avea să-şi dezvăluie înzestrarea pentru xilogravură, pictură şi broderie. Mai mult, Antim a fost şi un desenator talentat, dar și un caligraf cu slova măiastră. În egală măsură, a fost editor şi tipograf, a tradus, a compilat sau a scris cărţi el însuşi.

bibl2

A venit la Bucureşti ca tipograf, în urma unei solicitări a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Nu peste multă vreme, Antim a ajuns în fruntea tipografiei domneşti. Prima sa tiparitură s-a intitulat „Învăţăturile lui Vasile Macedoneanul către fiul său Leon”. Călugărindu-se, şi-a schimbat numele de mirean – Andrei, în Antim.

În jurul lui Antim s-a format o adevarată şcoală tipografică, la Snagov şi apoi, la Râmnic. În 1705, în calitate de episcop de Râmnic, Antim a înființat, aici, prima tipografie din Râmnic, imprimând un superb „Antologhion” în limba română şi „Învățătură pre scurt pentru taina pocăinţii”, volume deosebit de rare astăzi.

Antim a contribuit, în mod decisiv, la introducerea limbii române în biserică, precum şi la promovarea ei în scris. Dintre cele 38 de cărţi tipărite de el însusi, 24 au apărut în româneşte. Sunt scrieri de doctrină teologică ortodoxă, dar şi cărţi cu caracter didactic şi moral (“Pilde filosofeşti”, 1713) sau chiar scrieri laice cu caracter popular, precum „Alexandria” sau „Floarea darurilor”.

bibl3

Scrierile care au încununat opera lui Antim sunt „Predicile” sau „Didahiile” (după denumirea lor grecească) rostite de el însuși în vremea când era mitropolit al Țării Românești, la Bucureşti ori la Târgovişte, duminicile şi la sărbătorile mai importante.

Detalii loc

Telefon

0250 739 221

Orar

L-V: 09:00 - 19:00 S-D: INCHIS

Adresa

Str. Carol I nr. 26, Râmnicu Vâlcea

Social media

Delivery

-

Harta

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email