Meniu Zile și Nopți

Săptămâna Comediei 2024

1-7 iulie, Brașov

SĂPTĂMÂNA COMEDIEI: teatru, film, spectacole și concerte în aer liber!

Săptămâna Comediei, unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate evenimente culturale tradiționale ale Brașovului, revine cu ediția a 11-a, între 1-7 iulie, la Teatrul Sică Alexandrescu, la Cinema Astra și în Parcul Central Nicolae Titulescu.
Festivalul include trei componente distincte: teatru, film și o secțiune de teatru, concerte, film și spectacole în aer liber pentru toată familia.

Juriul și premii

Secțiunea concurs de teatru a Săptămânii Comediei propune în acest an cinci spectacole în premieră la Brașov, care se remarcă printr-un umor de bună calitate în varii forme de declinare și adaptări după texte clasice ale căror valoare și mesaj sunt de necontestat.

Conform tradiției, un juriu alcătuit din cinci profesioniști cu expertiză în arta dramaturgică, respectiv: Maria Zărnescu (teatrolog și critic de teatru), Bianca Veșteman (scenograf și ilustrator), Horia Suru (regizor), Dan Cogălniceanu (actor și manager al Teatrului Sică Alexandrescu) și Ioan Big (scriitor, jurnalist și analist Pop Culture), va acorda cinci premii: Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță, Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Regie și Premiul Juriului.

Spectacole de teatru în concurs

Cele cinci spectacole de teatru din concurs care vor descreți frunțile spectatorilor în acest an sunt:

Ultima oră

Teatrul Nottara
Regia: Erwin Șimșensohn

O comedie excelentă și o poveste demnă de un scenariu hollywoodian se construiește în jurul unei erori de tipografie ce naște o serie de încurcături, lupte de putere, dar și o mare iubire. Personaje memorabile într-o aventură cu final fericit!

A fi sau a nu fi

Teatrul de Comedie
Regia: Vlad Massaci

Spectacolul pus în scenă de către Vlad Massaci reprezintă inedita adaptare a unui film celebru al marelui cineast evreu-german refugiat din calea naziștilor la Hollywood, Ernst Lubitsch, din 1942, având-o pe Carole Lombard cap de afiș.

Este o comedie despre umanitatea din noi, dar și despre miza actorului atunci când se dezvăluie spectatorului, care la final își va pune, după cum speră apreciatul regizor de teatru român, aceeași întrebare hamletiană: a fi sau a nu fi (om)?

30+

Teatrul Metropolis
Regia: Alexandru Bogdan

30 plus, cu titlul original Beautiful Bodies, este o comedie despre șase femei, toate în vârstă de peste 30 de ani și toate dezamăgite, într-un fel sau altul, de cum arată viețile lor. Însă, ce le alină pe fiecare e prietenia celorlalte. Căci, atunci când nu ai o familie (sau când familia e sursa ta de nefericire), prietenii tăi sunt tot ce ai nevoie.

Interesul General

Teatrul Dramaturgilor Români
Regia: Andrei Huțuleac

Așa cum aprecia Alina Epîngeac, membră a juriului festivalului timp de două ediții, „Interesul general” e o comedie mai mult decât reuşită. E un spectacol inteligent, cu actori al căror talent transformă o poveste cu tovarăşi într-o joacă frumoasă, pe care o priveşti cu drag. Râzi, te bucuri, reţii replici, povesteşti prietenilor ce „mişto a fost la teatru”.

Emană pur şi simplu bucuria de a face această profesie, e jucat cu plăcere şi te molipseşti şi tu de o stare de bine. Nu ridici nicio sprânceană întru înţelegere la nicio trimitere elitistă. Nu se emit pretenţii, nu e un experiment, nu e o inovaţie – e (doar) teatru de calitate.”

FAMILY.EXE

Teatrul Bulandra
Regia: Mimi Brănescu

Family.exe este o dramedie provocatoare și surprinzătoare despre vulnerabilitate și traume de familie. Frumusețea textului care stă la baza spectacolului – unul inteligent și spumos, demn continuator al teatrului satiric românesc – e sporită de faptul că lasă loc liber interpretărilor.

Programul secțiunii de teatru este completat de două spectacole în afara competiției, în deschiderea festivalului și în seara de gală, astfel:

Festivalul va fi deschis de cea mai nouă premieră a Teatrului Total: Genul programului: Comedie, de Jade Rose Parker, în regia Răzvan Oprea, cu o distribuție impresionantă: Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Răzvan Oprea și Diana Stancu. Avanpremiera spectacolului va avea loc pe 13 iunie, urmând apoi să fie prezentată la Brașov pe 1 iulie.

Seara de Gală a festivalului va fi marcată de o nouă premieră, de data această aparținând Teatrul Național Timișoara: Romanian Psycho (textul, regia artistică și interpretarea: Florin Piersic Jr.).

Florin Piersic Jr., se întoarce la tripla ipostază: de dramaturg, regizor și interpret în comedia Romanian Psycho. Îndrăgitul actor al Teatrului Național construiește, cu inteligența, cu umorul și cu verva care îi sunt proprii, ceea ce se numește științific „safe space”, spațiul de siguranță al cărui destinatar este personajul necunoscut care poate lua chipul fiecărui spectator în parte.

Secțiunea de film

Secțiunea de film se va desfășura la Cinema Astra, unde programul va include 16 comedii politice, și în Parcul Nicolae Titulescu din Brașov, unde sunt programate filme pentru copii și comedii pentru întreaga familie, toate cu intrarea gratuită.

Pentru al doilea an consecutiv, Parcul N. Titulescu va găzdui, timp de trei zile, secțiunea outdoor a festivalului, care va include un program generos de spectacole pentru copii, spectacole de improvizație, acrobație, spectacole stradale, ateliere și concerte.
Ne vom întâlni aici cu Ada Milea și Ion Creangă, vom reasculta povești românești, vom vedea spectacole de statui vivante, spectacole de acrobație și jonglerie, vom râde la spectacole de improvizație cu Trupa Improștim și The Creative Moustache, ne jucăm cu Ana Crăciun Lambru – maestru păpușar și Teatrul Magic Puppet, și vom cânta alături de Sarmalele Reci, Partizan și Conexiuni.

Ca o noutate, Săptămâna Comediei ajunge în acest an și în cartierul Coresi, unde vor fi programate o serie de spectacole în aer liber și multe surprize pentru cei mai mici dintre locatari.

Caută