Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 02/06/2022
Film / Cine Combo

CINE COMBO: Filmele românești sunt pe val în luna iunie, la cinema

Silvia Trașcă De Silvia Trașcă
Comentarii CINE COMBO: Filmele românești sunt pe val  în luna iunie, la cinema Share CINE COMBO: Filmele românești sunt pe val  în luna iunie, la cinema


Filmul românesc a stat mereu la granița subtilă dintre real şi paranormal, între thriller şi dramă, între Eros şi Thanatos. Scenariile regizorilor români au ridicat de multe ori întrebări cu substrat filosofic, indiferent dacă vorbim despre comedii populare sau povești dramatice. În luna iunie, pe marile ecrane ai parte de acțiune românească din ambele genuri, două povești complet diferite, dar cu scop comun: îmbarcarea cinematografiei românești on a new wave.

MERGE ŞI-AŞA

(r: Valentin Urziceanu)

O satiră despre film, muzică și viață, animația românească Merge și-așa, ce va rula din 3 iunie pe marile ecrane, intenționează să deschidă un dialog despre diversitate, acceptare și convergența dintre o serie de culturi și naționalități de pe teritoriul Europei. Giani este un băiat de etnie romă, care visează să ajungă un mare chitarist, inspirat de modelul său, Django Reinhardt, celebrul artist care a dezvoltat Jazz-ul Manouche. În Europa sfâșiată de cel de-al Doilea Război Mondial, el călătorește din București în Paris pe jos, iar pe drum, are șansa să asculte melodii tradiționale ale diverselor nații europene, pe care le distilează într-un stil propriu. Filmul pendulează între povestea lui Giani și drama echipei de creație în fața constrângerilor din viața reală. Asemeni unui Deus ex machina, managerul proiectului va transforma finalul într-unul fericit, ca în povești. Muzica originală este semnată de Stian Vågen Nielsen (Norvegia) și Radu Captari (România). Din distribuție fac parte, printre alții, actorii Florin Mititelu, Ioana Calotă, Ion Kivu, George Ioan Fodor, Daniela Ioniță, Adrian Dima, Kristina Cepraga și Irina Ungureanu.

MIREASA MORTULUI

(r. Cornel Gheorghiţă)

Mireasa mortului, o abordare artistică a temelor fatalităţii şi superstiţiilor. Regizorul român stabilit în Franţa (cunoscut prin filme ca Europolis, Cripta sau Epava) propune spectatorului o poveste relativ diferită de ceea ce vede în mod obişnuit în filmele româneşti recente: o poveste despre taine ale destinului, farmece, deochi, moarte şi tradiţii populare, pe fondul unei coloane sonore inspirate, în care veţi regăsi muzica legendarului grup Phoenix. Un tânăr artist, Martin (Duncan Talhouet), are o expoziţie şi poartă o convorbire telefonică cu un prieten, Jacques (Nicolas Luboz), care nu venise la vernisaj. Acesta îi vorbeşte despre proiectul unui al treilea artist, Sylvain, filmarea tripticului nuntă-botez -înmormântare. După montaj, Sylvain se îmbolnăveşte brusc şi ajunge în spital. Voiajul lui Martin pentru a participa la proiectul prietenului său este un pretext pentru a privi mai în profunzime acest triptic prin prisma destinului omenesc, un mister al existenţei pe care încercăm să-l decriptăm uneori, de la naştere până la moarte. Mireasa mortului va fi difuzat în sălile de cinema începând cu 10 iunie.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută