
Arta care a dat naștere operelor lui Proust
Pentru a-l înțelege pe Marcel Proust este important să cunoaștem Parisul în care a trăit, acea capitală cosmopolită și marile sale transformări venite în urma reformelor urbane ale baronului Haussmann, precum introducerea electricității, a mașinilor, a spectacolelor publice, a restaurantelor și a cafenelelor.
Proust a fost fascinat nu doar de arte, ci și de modernitatea de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Această imagine imortalizată de pictorii impresioniști prin reprezentările lor ale străzilor din Paris se află în centrul esteticii proustiene, iar toate acestea i-au influențat atât viața, cât și operele.
Muzeul Național Thyssen-Bornemisza din Madrid găzduiește, în perioada 4 martie – 8 iunie, o expoziție care dezvăluie modul în care arta a influențat opera scriitorului parizian: Proust and the Arts.


Fráncfort, Städel Museum, sursa foto museothyssen.org © Städel Museum, Frankfurt am Main
Picturile, desenele, sculpturile și manuscrisele expuse reflectă aspecte ale operei, personalității și vieții sale. Într-una dintre primele cărți publicate, Les plaisirs et les jours (1896), își exprima deja interesul pentru arte, muzică, teatru, pictură și vizitele sale frecvente la Luvru, iar același interes s-a reflectat și în lucrările sale ulterioare, precum romanul În căutarea timpului pierdut (1913-1927), considerat una dintre capodoperele literaturii franceze și universale.
Unele dintre locurile în care este plasat romanul, și anume coasta din nordul Franței, Bois de Boulogne, Champs-Élysées sau palatele din cartierul Faubourg Saint-Germain sunt portretizate în operele lui Manet, Pissarro, Renoir sau Monet.
Expoziția subliniază, de asemenea, una dintre cele mai importante teme din opera lui Proust – crearea și consolidarea unei discipline noi și moderne din ultimele decenii ale secolului XIX, și anume istoria artei.


Paris, Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, sursa foto museothyssen.org © Paris Musées
Această secțiune pune accent pe fascinația sa pentru un oraș precum Veneția, pe care l-a vizitat de două ori, interesul său pentru arhitectura gotică, precum și pe mai puțin cunoscuta sa legătură spaniolă prin intermediul unor figuri precum Mariano Fortuny y Madrazo și Raimundo de Madrazo. În galeriile expoziției sunt expuse câteva dintre hainele și țesăturile create de Fortuny, pentru a ilustra tema modei, care a avut o importanță fundamentală în scrierile lui Proust.
Pe lângă picturi de Rembrandt, Vermeer, Van Dyck, Watteau, Turner, Fantin Latour, Manet, Monet, Renoir și Whistler, o sculptură de Antoine Bourdelle și desenele lui Fortuny, expoziția pune la dispoziția publicului și o selecție de cărți de Proust de la Bibliothèque Nationale de France și Biblioteca del Ateneo de Madrid.


Text de TEODORA BRATU | ART-EXPO
cover sursa foto museothyssen.org