Să-ți propui să afli care este cea mai bună pizza din Cluj poate fi o misiune (aproape) imposibilă. Asta și pentru că este greu să dai peste un meniu în care pizza nu este pusă la loc de cinste.
Și chiar dacă pizza se regăsește în (aproape) toate restaurantele din oraș, iar în cele mai multe cazuri chiar reușește să satisfacă așteptările gurmanzilor, noi le-am contabilizat în lista de mai jos doar pe cele care îți rămân în memorie și te conving să revii, singur sau însoțit.
Pentru că o pizza delicioasă merită mereu împărțită între prieteni, ca experiența să fie cu adevărat memorabilă. În căutarea celei mai bune pizza din Cluj vă propunem șapte opriri esențiale.
Pizzeria-trattoria D’autore
Deși nu se află în centrul orașului, D’autore este una dintre cele mai populare pizzerii din Cluj-Napoca. Se află pe Calea Turzii 123, chiar în sensul giratoriu Turzii – Observator. Renumele de care se bucură în rândul clujenilor a determinat restaurantul să se extindă continuu de-a lungul anilor, însă gustul pizzei a rămas neschimbat.
Meniul include peste 30 de variante de pizza, de la clasice precum Margherita și Prosciutto Cotto până la rețete speciale cum ar fi Affumicata, cu brânză și carne afumate, sau Contadina, ce combină salam picant Napoli și carne tocată. Pe lângă diversitatea sortimentelor, pizza de la D’autore se distinge prin gustul său unic. Secretul constă în aluatul bine dospit timp de 72 de ore, rețetele tradiționale, ingredientele premium de calitate superioară și cuptorul cu lemne încălzit la 400 de grade.


Chiar dacă dispun de un spațiu generos și multe mese atât în interior, cât și pe terasă, o rezervare este recomandată pentru a prinde un loc. Hai pentru pizza, rămâi pentru atmosferă și vibe!
Cut & Crust
În căutarea celei mai bune pizza din Cluj, ne mutăm din cartierul Zorilor, unde se află D’autore, în Grigorescu, la Cut & Crust, pe Dontah 65. Odată așezați la masă, decizia nu va fi una deloc ușoară pentru că meniul oferă peste 45 de tipuri de pizza.
Aici găsiți clasice, precum Prosciutto e Funghi, Capricciosa sau Cannibale Piccante, specialități, cum ar fi Parmigiana, Valtellina sau Quatro Stagioni Anșoa, mai multe opțiuni vegane și vegetariene, dar și noutăți pentru cine este gata să încerce ”neîncercatul”: Quatro Stagioni Dolce sau Sanremo, cu zucchini, hribi, vinete și ardei copți.


Având în vedere faptul că mulți dintre clienți revin la Cut & Crust de fiecare dată când au poftă de pizza, pentru ei a fost creat programul Loyalty Club prin care adună puncte la fiecare comandă sub formă de cash back. La finalul lui 2024 au fost acumulate 245.000 de puncte, echivalentul a 5.333 de pizza Margherita. Asta spune multe despre cât de des revin aici cei care poftesc la o pizza!
Pizzeria-trattoria Seba
Sau Pizza Seba, așa cum o numesc cunoscătorii și pasionații de pizza din Cluj. După mai bine de un deceniu petrecut în bucătăriile restaurantelor din Italia, Seba a deschis, în urmă cu peste 10 ani, o pizzerie în Piața Abator. Aflată într-o casă veche cu o curte, pizzeria atrăgea doar adevărații iubitori de pizza, pentru că semnul care o indica era atât de mic încât trecătorii aveau mari șanse să nu-l observe și să meargă mai departe. Și cu toate acestea, mesele erau mai tot timpul ocupate.


De câțiva ani, Pizza Seba s-a mutat pe strada Mureșului 14, în cartierul Între Lacuri, din dorința de a fi mai aproape de cartierele în plină expansiune ale Clujului, de zona nouă de business dezvoltată în jurul Iulius Mall și de campusul studențesc. Pizzeria a evoluat semnificativ, extinzându-și meniul pentru a include o gamă variată de preparate, de la paste și salate, până la deserturi și băuturi speciale. Cu toate acestea, singura constantă a rămas pizza, care continuă să fie vedeta locației, pregătită cu aceeași atenție și pasiune care au consacrat-o de-a lungul anilor.
Storia Cucina Centrale
Arta pură a pizzei ne poartă mai departe în călătoria noastră culinară în centrul orașului, mai exact în Piața Unirii 16, la Storia Cucina Centrale. Clar, acel loc la care te gândești când îți spui ”Aș mânca o pizza bună”. Aici pizza știe să fie bună la toate: la prânz, la cină, când ți-e foarte foame, când ți-e doar poftă, când… de toate!


Bucătarii de la Storia Cucina Centrale se laudă că o pizza intră în cuptor și este gata în doar trei minute. La cât este de arătoasă și gustoasă, tot de trei minute este nevoie și până se ajunge la ultima felie, mai ales că printre multitudinea de sortimente regăsim ingrediente precum dulceață de ardei iute, miez de nucă sau calabrese (cârnat picant).
Bistro Capriccio
Din centrul Clujului pornim înspre zona gării doar pentru a ne opri pe Horea 32, la Bistro Capriccio, un local mic și intim, cu o atmosferă chic, unde gurmanzii se pot bucura din plin de savoarea culinară a Italiei. Asta nu doar pentru că toate delicatesele din meniu sunt preparate după rețete autentice, ci și pentru că Bistro Capriccio folosește doar ingrediente 100% din Italia.


Dacă ne referim doar la pizza, căci despre ea vorbim în articolul de față, se regăsește în meniul bistroului într-o varietate de gusturi. Fiecare mușcătură promite să se simtă întocmai precum o călătorie în inima Italiei.
Pizza Hai Hui
Umblând hai hui prin Cluj-Napoca în căutarea celei mai bune pizza, ne întoarcem în cartierul Grigorescu. După ani de zile în care food truck-ul Pizza Hai Hui s-a plimbat pe la toate micile și marile evenimente din oraș, de ceva timp s-a stabilit într-o curte de pe strada Iancu de Hunedoara 18.


Chiar dacă meniul este scurt și vedeta este pizza, fiecare sortiment are un ingredient special care atrage atenția și parcă șoptește ”Pick me”. Iubitorii de pizza vin aici nu doar pentru a se bucura de o experiență culinară la superlativ, ci și pentru distracția din serile de Quiz organizate constant.
Napoli Centrale
Ultima oprire o facem pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea 17, nu departe de centrul orașului, la pizzeria și spaghetteria Napoli Centrale. Cu o poveste care a început în 5 martie 1998, Napoli Centrale a fost conceput de o familie de italieni proaspăt mutați la sfârșitul secolului trecut în România. Încă de la început, misiunea lor a fost să-și pună amprenta asupra gastronomiei clujene cu preparatele lor autentice, care să respecte întru totul rețetele de acasă.


În meniul lor regăsim peste 20 de sortimente de pizza, de la cea simplă care conține doar ulei de măsline și oregano sau sos de roșii și usturoi, până la rețete mai complexe, cum ar fi Napoletana sau Carrettiera. Fiind un loc cu o asemenea istorie, se poate spune că nu ai mâncat o pizza adevărată în Cluj până nu ai trecut pe la Napoli Centrale.
….
Vezi aici și calendarul evenimentelor din Cluj-Napoca -> www.zilesinopti.ro/evenimente-cluj/
….