Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/02/2025
Lifestyle / Arhitectură & Design

DESIGN | De la drept la design de bijuterii: Povestea unei tranziții inspirate cu IONUŢ PANAITE

Alexandra Bujeniță De Alexandra Bujeniță
Comentarii DESIGN | De la drept la design de bijuterii: Povestea unei tranziții inspirate cu IONUŢ PANAITE Share DESIGN | De la drept la design de bijuterii: Povestea unei tranziții inspirate cu IONUŢ PANAITE
IONUŢ PANAITE


Când pasiunea pentru strălucirea metalelor prețioase întâlnește dorința de a spune povești prin artă rezultă o carieră extraordinară în designul de bijuterii. De la Ionuț Panaite aflăm cum un absolvent de Drept și-a urmat chemarea interioară, transformând o fascinație de-o viață într-un brand autentic.

Descoperim parcursul său, lecțiile învățate în comunitatea Assamblage și inspirația din spatele colecției Paradox, o colecție care ridică întrebări profunde despre pace, război și dualitatea vieții.

Cum a fost tranziția de la domeniul juridic la designul de bijuterii?

Nu a fost o trecere directă. Am absolvit Facultatea de Drept, dar am avut joburi în vânzări și am făcut design, producție și distribuție de felicitări, așa că am avut o trecere ușoară.

Ce te-a inspirat să faci această schimbare?

M-a fascinat dintotdeauna modelarea metalului, mi-a plăcut mereu strălucirea lui și a pietrelor montate în bijuterii și când, la o răscruce a vieții, am avut de ales, am decis să o apuc pe drumul acesta.

Cum a influențat experiența ta la Școala de Bijuterie Assamblage parcursul tău ca designer?

Aici am început, mi-am pus bazele, am învățat principiile. Cum s-ar spune, am sădit sămânța, am luat „virusul”, am realizat că și din mâinile mele poate să iasă o bijuterie.

Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat de la mentorii și colegii tăi din această comunitate?

Lecții sunt multe și le înveți în fiecare zi. Comunitatea crește și mereu apare cineva de la care ai ceva de învățat. Totuși, cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat mi-a fost spus în prima oră de curs: în creația de bijuterii nu există limite.

Ce te atrage cel mai mult la lucrul cu metalul și pietrele prețioase? Cum reușești să spui povești prin bijuterii?

Este fantastic modul în care se îmbină strălucirile celor două materiale, metalul și piatra. În bijuterie, poveștile sunt foarte ușor de spus. Tu gândești și faci bijuteria și spui povestea ei, cel ce o cumpără spune o altă poveste, a lui. Cel ce oferă sau o poartă are și el povestea lui. Ceea ce urmăresc eu nu este doar să spun povestea, ci să fac în așa fel încât povestea să rămână aceeași în toată călătoria bijuteriei. Vreau ca bijuteria mea să spună povești și atunci când nu o să mai fie și aici mi-am permis să îl parafrazez pe David Sandu.

Ce te-a inspirat să alegi conceptul pentru colecția Paradox și cum l-ai transpus în creațiile tale?

Colecția s-a născut atunci când evenimentele din jurul nostru ne-au trezit la realitate, zguduind un pic lumea care considera anumite lucruri ca fiind date și care nu concepea că poate exista și o altă față a realității.

Cum interpretezi simbolistica gloanțelor și a contrastului dintre culorile întunecate și strălucirea păcii?

Gloanțele simbolizează războiul, deși în lumea de astăzi ele sunt cel mai mic pericol într-un război. Contrastul dintre ele și strălucirea păcii este, de fapt, esența întrebării: există pace fără război? Este pacea rezultatul războiului sau o putem obține și fără să folosim gloanțele? A ajuns lumea la nivelul la care pacea nu mai este dictată de cel care are cele mai multe arme?

Cum speri ca publicul să răspundă la întrebările pe care le ridică această colecție?

Nu aștept un răspuns. Punând întrebarea, am vrut să trimit la introspecție, nu la dialog.

Care este piesa ta preferată din colecția Paradox?

Crucea, pentru că înglobează ambele părți ale întrebării: războiul și pacea.

Cum ai descrie stilul tău de design? Ai anumite influențe sau surse de inspirație pe care le urmărești?

Îmi plac bijuteriile etnice, dar cred că sunt departe de a spune că am un stil. Acum lucrez la îmbunătățirea tehnicilor de realizare, învăț zilnic și asta mă bucură.

Ce înseamnă pentru tine participarea la Romanian Jewelry Week?

Romanian Jewelry Week este cel mai important eveniment de bijuterie contemporană din România. De aceea, participarea la acest eveniment este un lucru necesar, chiar obligatoriu, pentru oricine face bijuterie contemporană.

» Interviu de ALEXANDRA BUJENIŢĂ | Design și Arhitectură

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută