ȘURĂ CULTURALĂ în Harghita
Autorii unuia dintre proiectele biroului de arhitectură DPDAstudio din Miercurea Ciuc prezintă unul dintre proiectele prin care propun refunctionalizarea uneia dintre cele mai întâlnite construcții din spațiul rural românesc – șura culturală propusă în județul Harghita.
Clădirea situată în preajma unei mori de apă în curs de reabilitare este gândită pentru a servi ca loc de întrunire pentru evenimente culturale, workshopuri pentru promovarea meșteșugurilor tradiționale, expoziții, prezentări de meșteșuguri și materiale tradiționale.
Însăși clădirea este un obiect de expoziție cu rolul de a prezenta metode tradiționale de construire, detalii de îmbinări, mod de folosire tradițională a materialelor. Din exterior, clădirea refolosește materialul vechi din bârne de lemn, ceea ce a rămas din șură, completată cu material lemnos vechi din alte surse.
Învelișul clădirii este dublat pe interior cu un placaj de lemn, cu un limbaj reținut, punând accentul pe spațialitate și pe dialogul dintre cele două coji: una exterioară, tradițională, și cea interioară, contemporană. Aceste coji se ating sau se desprind, dând prilejul de a vedea sau a intra în spațiul dintre ele.
Proiectul de reabilitare al surii din satul Sub Cetate, comuna Zetea va participa la concursul de arhitectură “Nature Paths” din cadrul celei de-a 7 ediții a Bienalei de arhitectură Arhitectura.6 2024.
Weekendul de deschidere la Bienala Arhitectura.6, cu tema Human ± Nature, se desfășoară în perioada 6-8 septembrie și cuprinde evenimente multidisciplinare dedicate atât specialiștilor cât și publicului larg.
Adunăm laolaltă experți și artiști locali, parteneri și colaboratori care prin implicare interdisciplinară fac trecerea de la cuvinte la fapte.
Vineri publicul este așteptat la vernisajul celor trei expoziții cheie ale Bienalei: “Nature Paths” concurs dedicat arhitecților înscriși în Ordinul Arhitecților, “Nature Spotting” concurs dedicat arhitecților stagiari și “Nature Brake” concurs dedicat liceenilor care vor să modeleze spațiile semipublice din instituțiile de învățământ.
De asemenea invităm publicul la un alt vernisaj expoziție “The Art of Urban Design”, care ilustrează proiecte relevante din experiența de lucru a urbanistului profesor emerit Marcel Smets, urmat de vizită de lucru și masă rotundă cu invitați din domeniul urbanismului și arhitecturii.
Alături de acestea vernisăm expoziția itinerantă a “Bienalei Națională de Arhitectură 2023”, iar seara se încheie cu proiecție de film documentar si dezbatere realizate de către partenerii de la Portret Vertical din Timișoara.
Sâmbătă va avea loc conferința Talks a6out Human Nature și Gala de premiere în sala Europa a Hotelului Aro, eveniment deschis publicului larg, în baza înscrierii.
Duminică găzduim la cafeneaua CH9 vernisaj de fotografie “Nature in Focus”, urmat de vernisaj expoziție “Best Diploma În Time 2002-2022 UAUIM Faculty of Architecture”, lansare de carte Arhitectool și dezbatere la Banca de Cultură Apollonia, alături de inițiatorii proiectului și cadre didactice din cadrul liceelor vocaționale, arhitecți, părinți și public interesat de acest domeniu, urmând ca pe Aleea Tiberiu Brediceanu să se desfășoare Picnic with a view, eveniment care cuprinde o serie de activități dedicate publicului larg: workshop minimal shelter, scenă cu DJ, amplasare mobilier urban realizat în cadrul concursului Nature Spotting și alte activități interdisciplinare.
Calendar si detalii pe site-ul evenimentului: www.arhitectura6.ro
Autori | LŐRINCZ Barna, DÉNES Péter – DPDAstudio
Fotografii | BUJNOVSZKY Tamás
Text de Arh. IOANA ALDEA | DESIGN & ARHITECTURĂ
Citește mai multe articole din LIFESTYLE.