Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/09/2024
Artă & Cultură / Teatru

Interviu cu Marian Râlea despre ”Drumul lui Făt Frumos”, proiectul care a debutat în cadrul FITS și revine după 7 ani în cartierele Sibiului

Răzvan Sădean De Răzvan Sădean
Comentarii Interviu cu Marian Râlea despre ”Drumul lui Făt Frumos”, proiectul care a debutat în cadrul FITS și revine după 7 ani în cartierele Sibiului Share Interviu cu Marian Râlea despre ”Drumul lui Făt Frumos”, proiectul care a debutat în cadrul FITS și revine după 7 ani în cartierele Sibiului


Între 27 și 29 septembrie, în cartierele Vasile Aron, Terezian, Valea Aurie, Ștrand și Țiglari va poposi în lungul său drum prin toată țara, nimeni altul decât Făt Frumos.

Proiectul educativ artistic inițiat de actorul Marian Râlea, ”Drumul lui Făt Frumos”, a cunoscut lumina zilei în 2017 la Sibiu, în cadrul FITS. La distanță de 7 ani, proiectul îi așteaptă pe copiii și părinții sibieni la ei în cartier să se bucure de povești și joacă.

Actorul Marian Râlea ne-a oferit mai multe detalii în interviul de față.

Marian Râlea

După șapte ani de la debut, proiectul educativ artistic ”Drumul lui Făt Frumos” revine la Sibiu. Cum a luat naștere acest proiect itinerant dedicat copiilor din întreaga țară?

Eu sunt îndrăgostit de mitologia românească și având Teatrul Național pentru copii Abracadabra la București unde jucăm duminică de duminică povești românești, ne-am gândit să facem un spectacol itinerant centrat pe Făt Frumos. Am luat ca exemplu basmul ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” în care eroul, Făt Frumos, atunci când împlinește 15 ani pleacă în căutarea tinereții eterne.

În drumurile sale, Făt Frumos se intersectează și cu alte personaje din poveștile românești. Am avut succes cu acest spectacol pentru că are o componentă interactivă, în sensul că cei mici intră la propriu în poveste, participă la poveste și chiar se transformă în Feți Frumoși și Ilene Cosânzene. Au trecut 7 ani de când am pornit acest proiect și reușim să facem anual acest spectacol.

Fascinația copiilor pentru (super)eroi este o constantă indiferent de vremuri. Ce v-a convins să-l alegeți tocmai pe Făt Frumos din galeria largă de personaje ale mitologiei românești?

Făt Frumos e eroul nostru național. Așa cum în alte culturi sunt eroi arhicunoscuți, și noi ar trebui să ne gândim tot timpul la acest personaj al nostru. Nu puteam să aleg Lupul, deși poate era mai bine, dar, cu siguranță, Făt Frumos se va întâlni și cu Lupul pe drumul său.

Premiera a avut loc în urmă cu 7 ani chiar la Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru – FITS, iar succesul pe care l-am avut atunci ne-a dat încrederea că părinții și copiii sunt interesați de acest personaj extraordinar pe care îl avem în mitologia românească. Sigur că mai avem și alte personaje cunoscute, Păcală de exemplu, dar Făt Frumos este o emblemă. Există un Făt Frumos în toate mitologiile lumii.

O componentă esențială a proiectului e cea interactivă, fiecare copil ajunge să urce pe scenă. Cum îi ajută pe cei mici trecerea de la starea pasivă, de spectator, la cea activă, de ”actor” pe o scenă?

Așa a fost construită toată povestea cu Abracadabra pe vremuri. Noi nu făceam altceva decât să ne jucăm, iar copiii intrau în poveste în această formulă interactivă. Cei mici nu mai au răbdare să fie doar spectatori, să se uite la niște actori, să privească și să asculte o poveste, ci vor să participe.

Spectacolul nostru e un mare joc la care ei participă intrând în poveste și devenind personaje. Să nu uităm că meseria de actor include jocul și joaca, iar preocuparea de bază a copiilor e joaca. În acest fel, cei mici intră în poveste și devin eroi, învingători.

”Drumul lui Făt Frumos” la Sibiu

Când și unde le dați întâlnire mai exact copiilor sibieni?

Anul acesta am avut gândul bun să mergem cu ”Drumul lui Făt Frumos” în mai multe părți ale țării. Cu sprijinul Ministerului Culturii am fost la Pitești, la Curtea de Argeș și Mioveni, apoi spre Brașov, Râșnov și Codlea, am ajuns la Alba Iulia, Sebeș și Blaj. Pentru că acum 7 ani am început la Sibiu, ne-am gândit că e momentul să venim și aici, mai ales că Sibiul e un oraș cu cartiere mari, pline de viață.

Le dăm întâlnire sibienilor în Vasile Aron (27 septembrie, ora 17), Terezian (28 septembrie, ora 11), Valea Aurie (28 septembrie, ora 14), Ștrand (28 septembrie, ora 18) și Țiglari (29 septembrie, ora 18). La Sibiu avem invitați trupa Abracadabra, spectacolul ”Amurgul Baroc”, pus în scenă de Mihai Mălaimare cu studenți de la Litere și Arte, Coregrafie și Actorie.

Cu siguranță vom recita împreună ”Sunt cel mai frumos din oraşul acesta”, adică versuri din opera lui Radu Stanca. Așadar, îi așteptăm pe toți copiii, chiar și pe cei maturi, dar care și-au păstrat sufletul tânăr.

Marian Râlea

Alături de dvs. vor fi și studenții Facultății de Teatru din cadrul ULBS, unde sunteți cadru didactic din 2005. Cât de important e pentru studenții la actorie contactul cu publicul tânăr și foarte tânăr?

Noi am fost învățați să jucăm pentru orice fel de public și în orice fel de spațiu. Pentru studenți este important să aibă această experiență liberă într-un spațiu nedeterminat de scenă, unde poate și sonor trebuie făcute eforturi mai mari. E un antrenament pe care trebuie să-l aibă toți studenții la actorie. Dacă ne aducem aminte teatrul există de 2.000 de ani și că el nu a existat tot timpul pe scene indoor.

Această formă de teatru de stradă, de paradă, cât se poate de directă și care conține această libertate de exprimare (să cucerești un parc, o stradă sau un cartier nu e de ici de colo) e bine venită pentru toți viitorii actori. Am considerat că jucând în fața copiilor, care e un public special în sensul că e greu de mințit, actorii trebuie să vină cu o și mai mare dorință de joc, de implicare, de sinceritate scenică. Aceasta experiență le va prinde foarte bine atunci când se vor întoarce pe scenele teatrelor.

De 20 de ani, Sibiul e pentru dvs. un fel de a doua casă, mai ales din punct de vedere profesional. Care sunt cele mai dragi amintiri pe care le purtați cu dvs. din acești ani?

Acum 20 de ani am venit la Sibiu pentru că aici se întâmpla ceva. Aici în inima țării se simțea alt puls. Era un fel de miracol pe care și-l doreau toți actorii. Toți doreau să ajungă la Sibiu. Exista deja FITS, era la începuturi. Când am venit prima dată la Sibiu, în 2003, și am pus în scenă împreună cu regizorul Mihai Măniuțiu spectacolul ”Experimentul Iov” am găsit o trupă excepțională de tineri actori dornici să facă teatru de performanță.

Am jucat în multe spectacole la Sibiu, cu multe dintre ele am fost în turnee, așa am văzut jumătate de lume. În plus, cei care participau la acest fenomen teatral care se coagula tot mai puternic la Sibiu erau nume mari, precum regizorii Dragoș Galgoțiu, Mihai Măniuțiu, Silviu Purcărete, Yuri Kordonski, Alexa Visarion. Împreună am făcut lucruri extraordinare, iar premiile nu au întârziat să apară.

Îmi amintesc că în 2003 lumea mă știa de la televizor, iar sibienii mă salutau pe stradă și mă bucuram mereu să le răspund chiar dacă eu nu-i știam. Sibiul era un fel de mare familie, de aceea mă întorc mereu cu mare bucurie, dovadă și faptul că ”Drumul lui Făt Frumos” se oprește în cartierele orașului, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Vreau să mulțumesc publicului care ne-a dat putere și speranță să facem o poveste pe care nimeni nu trebuie să o uite. Teatrul a existat și va exista și de acum încolo.

INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 16, 16-30 septembrie 2024

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută