Proiectul „Orchestra de suflători – tradiție și inovație”, implementat de Asociația Culturală „Katharsis” din București, în parteneriat cu Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov, Universitatea „Transilvania” – Facultatea de Muzică Brașov și Asociația Culturală Royal Sound, își va desfășura evenimentele luni, 16 septembrie 2024 și marți, 17 septembrie 2024, în premieră, la Brașov. Gazdă va fi Sala PATRIA a Filarmonicii Brașov.
Luni, 16 septembrie 2024, de la ora 9.30, pe parcursul întregii zile, se va desfășura masterclass-ul „Rolul muzicii de suflători în viața culturală europeană”, susținut de doi lectori: managerul de proiect, instrumentistul și dirijorul Florin Ciofică și de dirijorul, trompetistul și pianistul Mihai Mircea Spânu. La acest eveniment vor participa elevi de la Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov, dar și studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea „Transilvania”, alături de instrumentiști profesioniști din Brașov.
Marți, 17 septembrie 2024, de la ora 19.00, va avea loc Concertul Orchestrei de suflători, alcătuită cu prilejul acestui proiect, un eveniment aparte în peisajul cultural brașovean. Dirijori vor fi maeștrii Mircea Mihai Spânu și Florin Ciofică, iar solist vioară: Sebastian Tegzeșiu.
„Fenomenul «Wind Band Music» a avut o dezvoltare importantă în secolul al XVIII-lea, mai cu seamă în timpul Revoluției franceze. În secolele XIX și XX, muzica de suflători a cunoscut modificări din registrul pentru care aceasta a fost destinată și, anume zona militară și populară, deoarece compozitorii au început să utilizeze formațiile de suflători în lucrări de o complexitate ridicată.
Datorită dezvoltării acestui fenomen, mulți dintre ei au dorit să experimenteze aceste combinații de culori oferite de aceste instrumente, luând naștere formații precum orchestre de tip armonie, brass band, brass ensemble, orchestră – fanfară etc., instrumentele de lemn și alamă fiind îmbinate diferit cu instrumentele de percuție, de coarde sau ansambluri vocale față de orchestra tradițională simfonică.
Concertul din 17 septembrie 2024, de la Sala PATRIA, dorește să prezinte publicului lucrări mai puțin interpretate în această componență, dar care se bucură de o mare popularitate în întreaga lume. Sperăm ca, prin acest proiect, să deschidem un nou drum în preferințele publicului, dar și al tinerilor instrumentiști.
Vor putea fi ascultate lucrări ale compozitorilor exponențiali fenomenului «Wind Band Music» ca James Barnes, Jacob de Haan, Rossano Galante, Kees Vlak, John Williams, dar si compozitori români, precum: George Enescu, Iacob Mureşianu sau Ciprian Porumbescu”, afirmă dirijorul Mihai Mircea Spânu, pe care îl veți putea urmări în cadrul proiectului nostru.
Scopul proiectului „Orchestra de suflători – tradiție și inovație” este de a oferi copiilor și tinerilor alternative culturale de mare ţinută artistică, de a educa şi de a forma tânăra generaţie într-un spirit organizat care să conducă, în final, la cunoașterea și respectarea tradițiilor culturale, precum și la promovarea acestora în cadrul comunităților locale. Să nu uităm că în Țara Bârsei exista o tradiție veche și bogată în ceea ce privește interpretarea muzicii de suflători de către binecunoscutele fanfare săsești care ființau, odinioară, în satele din împrejurimile Brașovului.
Intrarea la evenimente este liberă!
Proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov.
Parteneri: Filarmonica Brasov, Facultatea de Muzică Brașov, Liceul de Muzică TUDOR CIORTEA – Brașov – Oficial, Asociatia Culturala Royal Sound, Coresi Shopping Resort, RATBV SA