Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/08/2024
Artă & Cultură / Performing arts

PERFORMING ARTS | Premieră mondială în concertul de deschidere al Concursului George Enescu

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii PERFORMING ARTS | Premieră mondială în concertul de deschidere al Concursului George Enescu Share PERFORMING ARTS | Premieră mondială în concertul de deschidere al Concursului George Enescu


Concursul George Enescu 2024 | Premieră mondială în concertul de deschidere

În premieră mondială, Simfonia nr. 1 „Consolations, compusă de coreeanul Shin Kim, lucrarea câștigătoare a Secțiunii Compoziție a Concursului Enescu din 2022, va fi prezentată pe 31 august, la Ateneul Român, în cadrul concertului de deschidere al Concursului Internațional George Enescu, ediția a XIX-a.

George Enescu

Delyana Lazarova

Dirijoarea bulgară Delyana Lazarova urcă la pupitrul Orchestrei Naționale Radio pentru acest concert, care îi va avea drept soliști pe Maria Marica (pian), Benjamin Kruithof (violoncel) și Alexandra Segal (pian), câștigători ai anterioarei ediții a Concursului George Enescu, care vor interpreta una dintre lucrările-reper ale componisticii românești, Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră, compus în 1963, ultimul an de viață al compozitorului Paul Constantinescu.

Programul serii se va deschide însă cu premiera mondială a Simfoniei Nr. 1 Consolations pentru orchestră, compusă de coreeanul Shin Kim, în ale cărui lucrări sunt distinse trei teme majore: religia, narațiunea și fenomenele psihologice, acordând o mare atenție accesibilizării muzicii simfonice clasice-contemporane pentru o categorie cât mai largă de public.

George Enescu

Shin Kim

Născut în Coreea de Sud, Shin Kim (29 de ani), câștigător a două dintre cele mai importante concursuri de compoziție europene, Concursul Enescu și Concursul de la Geneva, este, în prezent, masterand la Academia Regală de Muzică din Londra, unde studiază sub îndrumarea profesorului Dr. Rubens Askenar. Anterior, a studiat la Universitatea de Arte din Coreea cu Byung-moo Lee și, timp de un an, a fost studentul lui Karlheinz Essl la Universitatea de Arte din Viena.

Seara de la Ateneu se va încheia cu Poema Română, scrisă de George Enescu, pe când avea doar 16 ani. Prin Poema Română, a cărei primă audiție a avut loc la Paris, în 6 februarie 1898, muzicianul trece deja pragul maturităţii:

Este într-adevăr uimitor de observat ştiinţa orchestrală remarcabilă pe care o stăpâneşte acest tânăr, care are doar 16 ani. Este o lucrare care ar fi putut fi semnată de un maestru […]. El a făurit o creaţie personală, ceea ce este o mare raritate a epocii noastre.” (Nouvelle Revue Parisienne, 1898).

Pentru concertele din Concursul Internațional George Enescu (31 august-27 septembrie) se pot achiziționa atât bilete individuale, pentru fiecare concert, cât și trei tipuri de abonamente, dar accesul este gratuit la etapele preliminare ale secțiunilor instrumentale din concurs (UNMB, 1-18 septembrie) și la semifinalele de la Ateneu, din 8 septembrie (violoncel), 14 septembrie (vioară) și 20 septembrie (pian), nefiind necesară înregistrarea prealabilă.

Text de TEODORA BRATU | PERFORMING ARTS

Citește mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută