Le Petit Bistro | locul de peste drum de Biserica Neagră care te așteaptă chiar de la prima oră a dimineții
Brașovul, oraș turistic în toate cele patru anotimpuri, oferă puține opțiuni în „buricul târgului” celor care vor să ia un mic dejun sănătos, de exemplu, la ora 8 dimineața.
Dacă însă ieși din Piața Sfatului, la nici 100 de metri, chiar peste drum de Biserica Neagră, pe strada Gheorghe Barițiu nr. 12 poți deschide ușa celor de la Le Petit Bistro. În timp ce savurezi o cafea tare, poți admira aerul boem și cochet al micuțului local până îți vine comanda, și îți va veni la timp, dau asigurări cei ce administrează această locație.
Le Petit Bistro funcționează deja de doi ani în Brașov, iar pentru turiștii matinali și nu numai este opțiunea perfectă, pe care o caută ori de câte ori își programează sejurul în orașul de la poalele Tâmpei, după cum ne spune Cristian Tatu, care se ocupă de acest concept.
O afacere de familie, devenită hobby, la dispoziția clienților de la 8.00 la 22.00
„Înființarea acestui bistro a plecat de la oportunitatea de a închiria acest spațiu, după perioada de pandemie, în care multe afaceri se închideau, se retrăgeau, mai ales pe domeniul HoReCa. Inițial, am gândit-o ca o afacere de familie, încercând să implicăm anumite persoane din familie cu experiență în partea de producție HoReCa și ceva management. (…)
Am considerat că Brașovul avea nevoie de formatul acesta de bistro mic, în care atmosfera să fie intimă, să fie mai rafinată, să fie plăcută și prin designul pe care l-am făcut aici – am încercat să atingem toate aceste obiective, inclusiv în partea de meniu. Deși denumirea este evident franțuzească – Le Petit Bistro – noi oferim opțiunea unor rețete internaționale.
Am plecat de la început pe ideea de mic dejun, cu un program de la 8 la 22, lucru care s-a dovedit a fi benefic, pentru că aici credem noi că am atins o cerere a diverșilor turiști, cărora nimeni nu le cunoaște numărul și care stau în tot felul de locații Airbnb, în toată zona centrală.
Din păcate, avem un procent mai mic decât ne-am dori de brașoveni care vin în mod constant. Ne dorim să avem 50% clienți locali, dar din păcate încă nu am ajuns la acest procent.”, a explicat Cristian Tatu.
Produse de calitate și cu gust
În micul bistro poți spune că mânănci bine indiferent ce oră ai alege pentru masa ta.
„Încercăm să aducem în rețete materii prime dintre cele mai bune și de calitate. Acesta este un lucru care zic eu că ne diferențiază față de multe locații din zonă, pentru că știm că nu toată lumea investește să aibă o smântână naturală în rețetă, să lucreze cu o frișcă naturală, cu niște produse de calitate, care evident, costă mai mult decât cele de cea mai slabă calitate.
Lucrăm cu materii prime de calitate, astfel încât gustul preparatelor să fie apreciat de cât mai mulți clienți de-ai noștri, lucru care se și întâmplă. După acești doi ani de <<încălzire>>, ca să spun așa, avem aproape 1000 de recenzii de 5 stele pe Google și ne menținem de mai bine de un an de zile în top 10 pe TripAdvisor, lucru care pentru noi și pentru locația noastră mică, dar cochetă, e important”, a subliniat Cristian Tatu.
Bistro-ul se laudă pe partea de mic dejun cu Healthy Breakfast-ul, care se bazează pe avocado, pe somon, pe ouă poșate.
De mai bine de șase luni a fost introdus și brunch-ul, în intervalul orar 13-16 în trei variante: cel tradițional, cel franțuzesc și cel sănătos, healthy.
La cină, meniurile se bazează, ca materie primă, pe confituri, care pleacă de la coaste, pulpă de rață etc dar, oferta localului cuprinde și pește, porc, vită.
Punctul forte în meniu îl reprezintă deserturile. Toate sunt făcute cu ingrediente proaspete, în ziua respectivă, după rețete atent selectate și toate sunt fresh, chiar dacă este vorba despre mille feuille, cheese cake, panna cotta sau tort de ciocolată cu spumă de portocale. Neapărat este de testat și înghețata artizanală preparată aici.
Serate „Gargantua”
Și pe partea de băuturi, Le Petit Bistro stă foarte bine, oferind o selecție de vinuri, long drink-uri și cocktailuri.
„De asemenea, nu în ultimul rând, am văzut că furnizorul nostru de cafea, Segafredo, cu care am plecat la drum, își menține standardele de servisare a aparaturii și, nu în ultimul rând, al amestecului de cafea pe care noi îl folosim. Avem chiar clienți italieni care vin aici în mod constant și laudă espresso-ul de dimineață, ca să zic așa, ceea ce pentru noi e o mare bucurie, știm că ei recunosc și apreciază o cafea bună”, a mai spus brașoveanul.
Intenția celor de la Le Petit Bistro este ca în timp să devină o opțiune și pentru cât mai mulți brașoveni.
„E adevărat, ne place când stau turiștii la coadă să intre în locație. Totuși, brașoveanul este un tip de client la care noi ținem foarte mult și vom încerca în continuare să îi oferim motivele pentru a ne călca pragul. De exemplu, toamna avem niște serate speciale, pe care le-am denumit Seratele culinare Gargantua, după celebrul personaj al lui Rabelais, care era un mâncău grozav. Aceste serate au diverse teme care, evident, nu se regăsesc în meniu și ele au loc de obicei vineri seara.
Tot așa am încercat să ne poziționăm și pe lansarea de Beaujolais Nouveau, având în vedere că acest vin, primul vin al anului, are legătură cu locația noastră, vorbim de această atmosferă franțuzească și, pentru cei care nu știu, Beaujolais este primul vin care se face în anul respectiv, din strugurii culeși în septembrie, iar el, peste tot în lume, se lansează practic în a treia săptămână din noiembrie, așa că și în acest an, în a treia săptămână din noiembrie, o să puteți servi aici, alături de o cină cu specific franțuzesc, noul Beaujolais Nouveau. Din câte știm, noi suntem prima locație care face acest lucru”, a detaliat Cristian Tatu.
Fără aer condiționat, dar cu sistem de climatizare
„Pentru confortul clienților noștri, parcă am anticipat vara toridă în care ne scăldăm cu toții, ca să zic așa, astfel că ultima noastră investiție majoră în bistro, este într-un sistem profesional de climatizare, care este gândit în așa fel încât să aducă răcoare în locație fără să deranjeze clientul, deci fără flux de aer deranjant. Nu este un split de aer condiționat care să-ți bată în cap, să mănânci bine, după care a doua zi să ai febră”, a subliniat brașoveanul.
Un pol HoReCa în contrapartida „magnetului” Piața Sfatului
Cât despre prețuri, acestea se situează sub prețurile practicate în Piața Sfatului, mai spune brașoveanul.
„Ceea ce încercăm noi să facem aici, cu Le Petit Bistro, împreună cu alți colegi de pe strada Gheorghe Barițiu este să creăm un pol de locații HoReCa, un pol care să atragă lumea și pe această străduță, care chiar dacă este la 150 de metri de Piața Sfatului, nu are traficul de pe Republicii sau de pe Hirscher.
Același lucru, din experiență, știu că a fost și pe Michael Weiss, care nu a funcționat ani de zile ca stradă comercială. Noi mizăm pe faptul că Gheorghe Barițiu în curând o să-și depășească limitele și toate afacerile de pe strada asta o să devină din ce în ce mai înfloritoare”, a încheiat Cristian Tatu.
Le Petit Bistro se află pe strada Gheorghe Barițiu 12.
Eat & Drink Zile și Nopți