Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/07/2024
Artă & Cultură / Performing arts

Turneul de spectacole-concert De nos oiseaux, tribut adus poetului Tristan Tzara

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Turneul de spectacole-concert De nos oiseaux, tribut adus poetului Tristan Tzara Share Turneul de spectacole-concert De nos oiseaux, tribut adus poetului Tristan Tzara
Turneul de spectacole-concert De nos oiseaux, tribut adus poetului Tristan Tzara


Turneul de spectacole-concert De nos oiseaux, tribut adus poetului Tristan Tzara

Soprana Laura Tătulescu, violoncelistul Thibault Solorzano și pianista Anca Elena încep în această vară turneul național & internațional de spectacole-concert De nos oiseaux, un ciclu de lieduri compus de Anca Elena pe versurile lui Tristan Tzara, proiect inspirat de opera poetului dadaist și dedicat femeilor compozitoare.

Sub numele volumului de poeme de Tristan Tzara – De nos oiseaux (Despre nebuniile noastre) – cei 3 muzicieni își dau întâlnire într-o serie de 5 recitaluri experimentale, gândite sub forma unui spectacol total, la intersecția dintre muzică, poezie și performance.

Spectacolele-concert vor cuprinde cele 12 lucrări din acest ciclu, videoproiecții de artă semnate de Cristi Farcaș și intervenții poetice în franceză și/sau română. Fiecare recital va fi completat de interpretarea unor opusuri camerale de George Enescu, Gabriel Fauré sau Béla Bartók

Evenimentele sunt programate astfel:

– 9 august, Techirghiol, în cadrul Festivalului de Artă din Techirghiol, la Biserica Catolică;

– 24 august, TescaniMuzeul Național „George Enescu” | urmat de conferință pe tema femeilor compozitoare în România susținută de soprana Laura Tătulescu; 

– 10 septembrie, București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București;

– 18 octombrie, Bruxelles, Arthis | urmat de Q&A;

– 19 octombrie, Paris, Studio L’Accord Parfait | cu lansare de disc;

Turneul de spectacole-concert De nos oiseaux, tribut adus poetului Tristan Tzara

De nos oieaux e o formă inovatoare de reprezentație artistică și poartă semnătura unui trio recunoscut global:

La numai 24 de ani, soprana Laura Tătulescu devenea cea mai tânără membră a Operei de Stat Viena, cu roluri precum Susanna din Nunta lui Figaro, Flamina în Flautul Fermecat sau Musetta în Boema. În 2009 e solistă la Bayerische Staatsoper și Opera de Stat Bavareză. Interpretează rolul Susannei pe scene din Viena, Berlin, New York, Seattle și multe altele, iar pentru premiera mondială a operei Make No Noise primește mult râvnita distincție Münchener Festspielpreis pe 2011.

A avut colaborări cu Opera din Los Angeles și a fost Lauretta din Gianni Schicchi în regia lui Woody Allen. De la săli precum Opera Cincinnati, Hong Kong, Santa Fe sau Carnegie Hall, până la dirijori ca Riccardo Muti, Philippe Jordan, Ádám Fischer, Peter Schneider, soprana se bucură de colaborări cu toate reperele scenei globale.

Pianistă și compozitoare, Anca Elena a studiat la București, Iași și Eisenstadt. Ca pianistă, a publicat integrala Vingt Regards sur l’Enfant-Jesus (2020) de Olivier Messiaen și Suita 24 Minis în 24 Keys (2021) de Ratko Delorko. Compozițiile sale au fost publicate atât pe cd, cât și ca partitură – Suitele No și Andersen.

În 2022, a lansat online primul său disc de improvizații, Future. În anii din urmă lucrează transdisciplinar: în 2020 și 2021, a susținut muzical lectura povestirilor lui Hans Christian Andersen, Fetița cu chibrituri și Lebedele în interpretarea actrițelor Iuliana Mușetescu și Ilinca Hărnuț. În 2022, cântă în Capilar revisited alături de dansatoarea Cristina Lilienfeld și poetul Răzvan Țupa, iar în 2023 lansează cel de-al cincilea cd, Pas de deux flamenco, în colaborare cu violoncelistul Thibault Solorzano.

Thibault Solorzano absolvă Conservatorul Regional din Angers în 2010, studiind cu Philippe Muller și participând la cursurile de măiestrie ale lui Jerome Pernoo. După doi ani la Université Sorbonne IV, specializarea muzicologie, începe să studieze la U.N.M.B și e multiplu laureat al concursurilor de profil Paul Constantinescu și Mihai Jora.  A concertat cu violoncelistul Marin Cazacu, dirijorul Alexandru Ganea, pianistele Lena Conta, Lidia Ciubuc sau Dana Bădoi.

Colaborarea sa cu pianistul Andrei Irimia l-a purtat în festivaluri din Ungaria, Olanda, Franța, România, în 2023 cântând în concertul de deschidere al Capitalei Europene a Culturii de la Timișoara. În 2022 a înființat Duotonina alături de Anca Elena, formație camerală cu o vastă paletă repertorială, de la muzică clasică până la improvizație, jazz sau muzică contemporană.

Turneul De nos oiseaux reprezintă un gest de redescoperire a libertății de fuziune dintre arte, în spirit avangardist, cu reverență pentru creația muzicală românească de ieri și de azi. 

Intrarea la reprezentații e liberă, în limita locurilor disponibile. Detalii și informări periodice despre turneu se pot consulta urmărind paginile de social media De nos oiseaux, Duotonina și Laura Tătulescu.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută