Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/07/2024
Festival Muzică

Airelle Besson quartet la gărâna jazz festival 2024

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Airelle Besson quartet la gărâna jazz festival 2024 Share Airelle Besson quartet la gărâna jazz festival 2024
Airelle Besson quartet la gărâna jazz festival 2024


Airelle Besson quartet la gărâna jazz festival 2024

În ultima seară la Gărâna Jazz Festival, în mijlocul naturii din Poiana Lupului, publicul va fi încântat să asculte cel mai bun muzician francez, Airelle Besson, alături de quartetul său. Trompetistă, compozitoare și aranjatoare remarcabilă în peisajul european al jazzului, Airelle Besson impresionează prin tonul clar și puternic al trompetei sale, prin virtuozitatea și sensibilitatea sa muzicală.

Albumul lor recent, “Try!” (2021), continuă să exploreze noi căi în jazzul sensibil, plasându-se la intersecția dintre free jazz și pop. În acompaniamentul vocii pure și puternice a lui Lynn Cassiers, improvizațiile și dialogurile dintre trompetă, pian și percuție creează o atmosferă muzicală luminoasă și delicată, invitând publicul într-o călătorie aeriană și senzuală.

Airelle Besson a cunoscut un succes excepțional în ultimii ani, fiind distinsă de două ori cu premiul pentru Cel mai bun muzician francez al anului de către Academia Django Reinhardt și recunoscută drept Revelația jazzului la Les Victoires du Jazz. La festivalul “Jazz sous les Pommiers” din Coutances, proiectul ei cu cvartetul format din Isabel Sörling la voce, Benjamin Moussay la pian și Fabrice Moreau la tobe a captivat audiențele, iar albumul lor “Radio One” a fost un succes internațional.

Cu un palmares impresionant, Airelle Besson continuă să redefinească granițele dintre free jazz și muzica pop, demonstrând un talent incontestabil pentru improvizație în fiecare concert al quartetului său.

Gărâna Jazz Festival, unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din Europa Centrală și de Est, recontureaza valoarea atribuită jazz-ului pe scena festivalurilor alături de unii dintre cei mai apreciați artiști de acest gen. Într-un cadru natural din Banat, evenimentul definește noi moduri de a experimenta un festival cultural prin activități în contact direct cu natura. 

Organizatorul, Fundația Culturală Jazz Banat, susține formarea comunităților artistice și promovarea membrilor săi. Esența acestor eforturi culturale o reprezintă Gărâna Jazz Festival, efecte ale căreia se revarsă în celelalte arii de activitate ale organizației non profit. Evenimentul atrage atât participanți locali cât și din afară, ilustrând contextul perfect pentru dezvoltarea turismului neconvențional autohton.  

Odată cu prima ediție din 1997, Gărâna Jazz Festival s-a definit prin elementele cheie care îi reprezintă unicitatea: muzică, locul și oamenii. Spațiul de desfășurare al evenimentului potențează atmosfera, la poalele Munților Semenic. Cele două scene neconvenționale – una dintre acestea amplasată în Poiana Lupului, iar o două în Biserica din Văliug, o veche biserică construită în 1861 în stil neogotic – oferă unicitate acestui festivalul care și-a păstrat caracterul intrinsec de-a lungul anilor. 

Airelle Besson quartet la gărâna jazz festival 2024
Airelle Besson

Prin educarea mai multor generații de artiști și fani ai muzicii, festivalul a avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea jazz-ului la nivel național. 

Pentru anul acesta, ediția cu numărul XXVIII include nume importante din sfera jazz-ului: 30 Years of e.s.t. – Tribute to Esbjörn Svensson Trio (Dan Berglund, Magnus Öström, Ulf Wakenius, Marius Neset, Joel Lyssarides și Verneri Pohjola), Christian McBride & Ursa Major și Airelle Besson Quarter. 

Toate informațiile despre festival, de la lineup, până la parteneri, se găsesc pe site-ul oficial: garana-jazz.ro 

Organizat de Fundația Culturală Jazz Banat.

Informații despre desfășurarea festivalului, lineup și cazare sunt disponibile pe gărâna-jazz.roInstagramFacebook.  

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută