Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 29/06/2024
POP-UP STORiEs Artă & Cultură Film

POP-UP STORiEs | Povești făurite în foc: Dragoni din universul Pop Culture

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii POP-UP STORiEs | Povești făurite în foc: Dragoni din universul Pop Culture Share POP-UP STORiEs | Povești făurite în foc: Dragoni din universul Pop Culture
Dragoni din universul Pop Culture


Povești făurite în foc: Dragoni din universul Pop Culture

Potrivit calendarului chinezesc, Anul Dragonului, despre care se crede că aduce energie, creativitate și schimbări pozitive, a început pe 10 februarie 2024, urmând să se încheie pe 28 ianuarie 2025.

Ca figură încărcată de semnificații, dragonul este una dintre cele mai importante entități din universul asiatic, simbolizând puterea, norocul și înțelepciunea.

De-a lungul istoriei, relatări despre creaturi mitologice cu aripi puternice și suflu de foc s-au răspândit pe toate continentele, având variații regionale semnificative. Dacă ne raportăm la cultura chineză, dragonii, care apar în artă, literatură și festivaluri tradiționale, sunt făpturi venerate, adesea asociate cu împărații și nobilii.

În Coreea, unde sunt cunoscuți ca yong, pot reprezenta apa și ploaia, legendele atribuindu-le puterea de a controla vremea, în timp ce în India apar ca șerpi cu mai multe capete, luând forma divinităților sau spiritelor naturii.

În folclorul european, pentru a ilustra forțele haosului și distrugerii, ei sunt imaginați ca ființe uriașe, cu solzi și gheare ascuțite, trimise pe pământ pentru a pedepsi umanitatea. Astfel, dragonii ajung să fie păzitori ai comorilor, oamenii fiind forțați să lupte cu ei pentru a obține ceea ce caută.

Dragoni din universul Pop Culture
Sfântul Gheorghe Uciderea Dragonului,
Albrecht Altdorfer/ The MET

În Evul Mediu, imaginile lor erau strâns legate de reprezentările diavolului și păcatului, fiind învinși, în iconografia creștină, de cavaleri sau sfinți. Pentru că, astăzi, dragonii sunt din ce în ce mai puțin asociați cu răul, ei domină, prin literatură, cinematografie, jocuri video și alte forme de divertisment, peisajul Pop(ular) Culture.

Inspirat de o varietate de surse, printre care dinozauri, șerpi și creaturi din mitologia medievală, în anul 1959, Walt Disney a creat una dintre cele mai cunoscute antagoniste din istoria studioului: Maleficent.

Dragoni din universul Pop Culture
Maleficent

Pentru a accentua teroarea, dramatismul și aspectul grotesc al personajului, animatorii au decis să îi ofere abilitatea de a se transforma într-un dragon uriaș, cu solzi mov, spate acoperit de spini, coarne lungi, ascuțite și ochi verzi strălucitori, scena luptei finale, prin care se sugerează triumful Binelui asupra Răului, fiind una dintre cele mai memorabile din film.

La pol opus, Mushu, micuțul dragon roșu, amuzant, care o ghidează pe Mulan în călătoria ei, este unul dintre cei mai îndrăgiți parteneri din universul Disney.

Dragoni din universul Pop Culture
Mushu

Având la bază credința chineză conform căreia familiile sunt protejate de gardieni ancestrali (spiritele strămoșilor decedați, onorate de cei vii în timpul Anului Nou Chinezesc sau Festivalului Qingming), eroul, apărător al familiei Fa și retrogradat după un eșec anterior, devine un aliat neprețuit pentru protagonistă, oferindu-i sfaturi, sprijin emoțional și ajutor în momentele critice.

Dragoni din universul Pop Culture
Toothless

Continuând tradiția, Toothless, din animația How To Train Your Dragon, este un dragon de dimensiuni medii, negru, cu ochi verzi (care devin albaștri când este încântat sau își folosește puterile magice), devenit popular datorită caracterului său jucăuș, curajos și loial.

În aceeași categorie se încadrează și Haku, personificarea râului din Spirited Away, care o ajută pe Chihiro să supraviețuiască în lumea spiritelor. Prezentându-se ca un băiețel cu ochi verzi, el se poate transforma într-un dragon albastru-argintiu, capabil să controleze apa și să mute obiecte fără a le atinge, demonstrându-și astfel natura fantastică.

Putând fi considerat cel mai iconic dragon din literatură, Smaug este unul dintre cele mai memorabile și temute personaje din Hobbitul lui J.R.R. Tolkien. Apărând atât în carte, cât și în adaptările lui Peter Jackson, el este un dragon de dimensiuni colosale, acoperit de solzi roșii-aurii (care îi oferă o protecție aproape impenetrabilă).

Dragoni din universul Pop Culture
Smaug

Extrem de inteligent și cunoscut pentru vanitatea, viclenia și puterea sa, cu ochi strălucitori, hipnotici și gheare ascuțite, entitatea folosește cuvintele pentru a-i manipula pe cei care se apropie de comoara sa, Bilbo întâlnindu-l la aproximativ 170 de ani distanță de momentul în care pune stăpânire pe Erebor (Muntele Singuratic). Având o reprezentare puternic influențată de estetica și miturile europene, Smaug este un simbol al lăcomiei nesăbuite și dorinței orbitoare de a obține putere.

În universul Harry Potter, dragonii, considerați printre cele mai periculoase ființe din întreaga lume magică, sunt creaturi rare și extrem de puternice.

Dragoni din universul Pop Culture

Împărțiți în diverse specii, fiecare având caracteristici și abilități unice, ei își fac apariția în momente cheie ale narațiunii, cum ar fi competiția Triwizard Tournament, unde Harry se luptă cu un Hungarian Horntail, faimos pentru viteza și veninul său mortal, sau în scena spargerii seifului lui Bellatrix Lestrange din Gringotts, care adăpostește un Ukrainian Ironbelly cu solzi gri, metalici.

Alte tipuri includ Chinese Fireball, un dragon roșu aprins, cunoscut pentru temperamentul său violent, Common Welsh Green, care este verde, reprezentând Marea Britanie și Irlanda, Norwegian Ridgeback, cu solzi și spini ascuțiți pe spate, provenit din Scandinavia, și celebrul Romanian Longhorn verde-auriu, cu coarne lungi și curbate.

Un alt spațiu marcat de prezența ființelor mitologice este cel creat de George R. R. Martin în Game of Thrones, unde, alături de puterea lor, dragonii se remarcă atât prin rolul semnificativ în poveste, cât și prin legătura strânsă cu personajele principale.

Dragoni din universul Pop Culture
Viserion

Astfel, cei mai populari sunt Drogon, care se distinge prin statura sa, completată de pielea închisă la culoare, ochii amenințători și flacăra aurie (numele fiind un omagiu adus soțului lui Daenerys Targaryen, Khal Drogo), Viserion, cu solzi albi ca zăpada și foc albastru, reprezentativ, până în momentul în care devine un dragon de gheață, pentru speranța și inocența lui Daenerys, și Rhaegal, cu flacăra, ochii și solzii săi verzi.

Pe lângă aceștia, îi putem aminti pe Balerion, despre care se spune că era atât de uriaș încât umbra sa putea înghiți un oraș întreg în timpul zborului, și Meleys, dragonul roșu care i-a aparținut reginei Rhaenys Targaryen.

O altă figură iconică din cinematografie este Draco (cu vocea lui Sean Connery), unul dintre protagoniștii peliculei Dragonheart (1996).

După ce îi oferă jumătate din inima sa Prințului Enion, salvându-l și făcându-l să promită că va fi un conducător blând, iar acesta îl trădează, dragonul este pregătit să se sacrifice pentru binele regatului, devenind astfel un simbol al prieteniei și acceptării.

Alături de el, nu putem uita nici de Kilgharrah, din Merlin, un mare dragon cenușiu, înțelept (care își are originea în legenda Regelui Arthur), cu darul de a prezice viitorul și de a oferi indicii și avertismente personajelor. La cererea vrăjitorului, acesta făurește sabia Excalibur în suflul său, oferindu-i puterea de a ucide orice ființă magică.

Lista nu ar putea fi completă fără Shenron, un dragon imens, verde smarald, care poate îndeplini șapte dorințe celui care reușește să adune cele șapte sfere magice, numite Dragon Balls, Falkor, din The Never-Ending Story, aducător de noroc, și întregul fenomen Dungeons & Dragons, un joc de rol fantasy, în care fiecare jucător își creează un personaj unic, pe care îl controlează pe parcursul aventurii.

Dragoni din universul Pop Culture
A picture of lives wriggling in the forest at the deep end of the universe, Takashi Murakami

Având la bază legende și elemente de folclor transpuse, ulterior, în opere de ficțiune din întreaga lume, reprezentările acestor ființe mitologice dezvăluie atât valorile și preocupările culturilor din care provin, cât și aspecte precum misterul, transformarea, imaginația și dualitatea naturii umane, amintind de magia pe care deseori ne-am dori să o întâlnim în jurul nostru.

Text de CLAUDIA ALDEA | POP-UP STORiEs

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută