Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/06/2024
Artă & Cultură / Teatru

PREMIERĂ | “Centrul Central”, premieră la Teatrul de Comedie

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii PREMIERĂ | “Centrul Central”, premieră la Teatrul de Comedie Share PREMIERĂ | “Centrul Central”, premieră la Teatrul de Comedie
Centrul Central


Centrul Central“, premieră la Teatrul de Comedie

Nana, o vedetă încercată de o tristețe inexplicabilă, ajunge la Centrul Central, un retreat de lux pentru vindecarea sufletului și minții.

Alături de ceilalți participanți – o fană înfocată cu un mic business eșuat, în căutarea redresării financiare; o adolescentă cu apetență pentru substanțe interzise; o călăuzitoare spirituală venită să fure meserie; un bărbat proaspăt părăsit de soție pentru un life coach – își vor privi viețile și problemele sub influența halucinogenelor din Ceaiul Curățător într-o ceremonie stranie care degenerează în haos, fantezie și absurd.

Într-o manieră plină de umor, Centrul Central tematizează natura impalpabilă a fericirii, chestionând și satirizând diversele încercări ale omului contemporan de a-și învinge suferința, plictiseala și eterna confuzie.

Spiritul epocii ne îndeamnă: fii fericit! Fii recunoscător! Indiferent de situația în care suntem, mereu va exista cineva mai puțin norocos, cu mai multe motive să fie deprimat sau disperat  – aşa că trebuie să ne gândim la ei, să ne bucurăm că nu suntem ca ei!

Însă pare că recunoştința se transformă pe nevăzute în teroare (că am putea ajunge aşa), în dispreț (de ce sunt oamenii ăia aşa?), într-o linie decisă care îi separă pe ei de noi.

Deşi Nana are tot ce şi-ar putea dori, simte că ceva lipseşte.

Iar latura de Whodunit a spectacolului nostru cercetează: cum poate o persoană care are un soț care o iubeşte, o familie bună şi o carieră care merge mai bine ca oricând să aibă sentimente ambivalente legat de propria-i viață? Ce se întâmplă? Ce merge prost? Iulia, Sonia, Corina şi Bogdan au cu toții motive clare pentru care se află în derivă, dar pentru Nana e o căutare în două straturi – nu ştie nici cum să se “repare”, dar nici ce anume.

Nu întâmplător imaginea ei este marcată de ambiguitate pe tot parcursul poveştii, fiind redusă la statutul ei de persoană publică, la frumuseţea, la banii sau la faima ei.

A doua parte a spectacolului propune o scufundare în subconştientul Nanei, care redă un haos (zic eu) familiar omului zilelor noastre.

Personajul se zbate într-o hiperautoanalizare dusă la extrem, printre gânduri intruzive, întrebări existenţiale, amintiri deblocate accidental, informaţii reziduale din content de pe net, pop culture, meme, romgleză, pseudo-psihanaliză de pe instagram, practic tot ce-ţi poate zbura prin cap – culminând într-o disperare de a obţine o revelaţie, un răspuns, o bucată de înţelepciune care să devină o unealtă pentru o viaţă mai liniştită, mai fericită.

Dar de unde poţi veni cu o claritate salvatoare atunci când singura resursă eşti tu la rock bottom?

Centrul Central

Text de  IRISZ KOVACS, regizoare “Centrul Central”

CENTRUL CENTRAL,

de Doru Vatavului

Regia: Irisz Kovacs

Scenografia: Clara Ștefana

Muzica & sound design: Adrian Piciorea

Mișcarea scenică: Sergiu Diță

Distribuţie: Florin Aioane, Ana Bumbac, Laura Creţ, Catalina Frunza, Maria Moroşan, Teodora Stanciu

Centrul Central

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută