Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/05/2024
Artă & Cultură / Art Expo

Fabrikage. Vernisaj – expoziție de fotografie 

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Fabrikage. Vernisaj – expoziție de fotografie  Share Fabrikage. Vernisaj – expoziție de fotografie 
Vernisaj - expoziție de fotografie Fabrikage


Fabrikage. Vernisaj – expoziție de fotografie

Artiști: 𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥 𝐀𝐦𝐳𝐚, 𝐆𝐢𝐨𝐫𝐠𝐨𝐬 𝐂𝐡𝐚𝐭𝐳𝐢𝐩𝐚𝐧𝐚𝐠𝐢𝐨𝐭𝐢𝐬, 𝐀𝐥𝐞𝐱 𝐓𝐨𝐝𝐢𝐫𝐢𝐜𝐚̆, 𝐈𝐦𝐫𝐞 𝐓𝐨́𝐭𝐡

Ambient sonor: 𝐄𝐫𝐢𝐤 𝐊𝐮𝐧

𝐂𝐮𝐫𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞: 𝐓𝐞𝐨𝐝𝐨𝐫𝐚 𝐓𝐚𝐥𝐡𝐨𝐬̦

𝐕𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣: 𝟎𝟒.𝟎𝟔.𝟐𝟎𝟐𝟒 | 𝟏𝟗:𝟎𝟎

𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞, Str. Vasile Alecsandri, nr. 1 parter

𝟓.𝟎𝟔 – 𝟏𝟗.𝟎𝟔.𝟐𝟎𝟐𝟒

𝐌𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢 – 𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟏𝟔:𝟎𝟎 – 𝟐𝟎:𝟎𝟎

𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚, 𝟏𝟒:𝟎𝟎 – 𝟐𝟎:𝟎𝟎

Ce au în comun cele trei Capitale Culturale Europene ale anului 2023 – Timișoara, Elefsina, Veszprém? Industriile care au modelat orașele, ecosistemele lor și societățile din jurul acestora, este concluzia la care au ajuns lucrătorii culturali din cele trei zone care au colaborat pentru a crea Fabrikage, o expoziție multimedia cu participarea artiștilor Gabriel Amza, Giorgos Chatzipanagiotis, Alex Todirică și Imre Tóth.

Fabrikage își propune să abordeze în noi moduri patrimoniul industrial și istoria comunităților locale, explorând în același timp modalități de a readuce la viață aceste zone prin artă și cultură. Cele patru poziții artistice sunt prezentate în ordine, din anii 1960 până în 2024, oferind o perspectivă subiectivă asupra unei cronologii complexe. Ambientul sonor creat de Erik Kun este menit să ajute vizitatorii să se imerseze în atmosfera expoziției.

Vernisajul va avea loc pe 4.06.2024, începând cu ora 19:00, la Centrul de Proiecte, pe str. Vasile Alecsandri, nr. 1 la parter

Industriile din aceste zone au o istorie comună: au fost dezvoltate în jurul celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, cu orașele și comunitățile crescând treptat în jurul lor. Apoi, în cazul Ungariei și al României, minele și fabricile au căpătat un nou statut pozitiv în timpul regimului socialist, minerii și muncitorii întruchipând idealul proletar al epocii. Începând cu anii 1990 și continuând până în prezent, zonele pline de viață de altădată au început să se degradeze și să se depopuleze din cauza închiderii în masă a minelor și fabricilor și a numeroaselor disponibilizări. Astăzi, viitorul acestor zone cândva înfloritoare este incert.

Expoziția este însoțită de un program de mediere ce cuprinde o discuție cu artiștii și cu Ion Barbu, caricaturist și activist cultural, precum și două tururi ghidate în cartierul Fabric cu specialiști în arhitectură și urbanistică. După Timișoara, expoziția va fi arătată în Elefsina (din 30.06.2024) și Ajka (din 06.07.2024).

Vernisaj - expoziție de fotografie Fabrikage

Discuție cu artiștii: Timișoara, Centrul de Proiecte, 7 iunie 2024 , 19:00,  invitat Ion Barbu

Tururi ghidate: Timișoara, 16 iunie 2024 și 7 iulie 2024 cu arh. Maja Bâldea și arh. Gabriela Domokos-Pașcu

Organizatori:

Asociația Portic este o organizație care prin proiectele sale promovează educația indiferent de vârstă, arhitectura sustenabilă și creșterea gradului de implicare comunitară.

Cultterra (GR) – grupare de tineret din regiunea Thriasio cu sediul în Elefsina. Alcătuită în 2019 cu susținerea Eleusis European Capital of Culture 2023, echipa a creat cadrul pentru amplificarea vocilor tinerilor din oraș. Este un loc pentru reflecție, sprijin, schimb de opinii și idei, cu – și pentru – tineretul local.

Csingervölgy Nonprofit Ltd. (HU) –  organizație a municipalității din Ajka din 2019 care se ocupă de promovarea orașului și împrejurimilor pentru protejarea identității culturale și a patrimoniului. În ultimii ani au alcătuit planuri de dezvoltare locală și turistică concentrate pe patrimoniul intelectual și industrial existent în zonă prin transformarea lui în scena pentru artiști și evenimente locale.

Proiect finanțat prin Cultural Management Academy (CMA).

CMA 2023 este un proiect realizat de EUNIC România în parteneriat cu EUNIC Grecia, EUNIC Ungaria și Capitalele Europene ale Culturii 2023: Timișoara (România), Elefsina/Eleusis (Grecia) și Veszprém-Balaton (Ungaria). EUNIC – European Union National Institutes for Culture – este rețeaua europeană a institutelor și organizațiilor culturale naționale, cu 36 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE.
Proiectul face parte din Programul Cultural Național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Cultural Management Academy este un eveniment asociat la Power Station, componenta Programului Cultural Național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” dedicată dezvoltării capacităților sectorului cultural

Eveniment organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută