Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/05/2024
Artă & Cultură Evenimente

Expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui geniu al Renașterii” la Iași începând cu 16 mai

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui geniu al Renașterii” la Iași începând cu 16 mai Share Expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui geniu al Renașterii” la Iași începând cu 16 mai
Expoziția „Leonardo da Vinci


Expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui geniu al Renașterii” va putea fi vizitată la Iași, în perioada 16 Mai – 31 Iulie 2024, la Palatul Culturii – Muzeul Etnografic al Moldovei. Vernisajul va avea loc joi, 16 mai 2024, ora 12.00.

În cadrul acestei expoziții interactive, vizitatorii vor putea admira invenții tehnice (44 de mașinării extraordinare, precum: automobilul, bicicleta, planorul, parașuta), dar și arta, tablouri și fresce – reproduceri, aparținând geniului renascentist Leonardo da Vinci.

Despre Expoziția „Leonardo da Vinci”

Organizată sub patronajul Ambasadei Italiei în România, al Institutului Italian de Cultură și cu sprijinul Muzeului Leonardo da Vinci, expoziția internațională „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu al Renașterii” continuă circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii. În anul 2022, expoziția s-a aflat timp de șase luni la Castelul Cantacuzino din Bușteni, unde a fost vizitată de 48.590 de persoane, un număr record pentru o prezentare a expoziției internaționale în țara noastră, din 2018 și până în prezent.

Expoziția cultural – educativă „Invențiile unui geniu al Renașterii” este compusă din replici fidele ale modelelor concepute de maestru, bazate pe schițele originale ale acestuia și realizate de pricepuți meșteșugari italieni, creatorii 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐨 𝐋𝐞 𝐌𝐚𝐜𝐜𝐡𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐢 𝐋𝐞𝐨𝐧𝐚𝐫𝐝𝐨 𝐝𝐚 𝐕𝐢𝐧𝐜𝐢 𝐅𝐢𝐫𝐞𝐧𝐳𝐞 – multe dintre modele fiind interactive. Materialele alese pentru reconstrucția mașinilor sunt asemenea celor care ar fi fost folosite în perioada renascentistă. Tururile ghidate vor oferi vizitatorilor posibilitatea de a interacționa cu 14 dintre cele peste 40 de exponate ce uimesc prin ingeniozitatea mecanismelor folosite și în zilele noastre.

Expoziția despre invențiile lui Leonardo da Vinci este coordonată de Event by Ioana Gamen, în colaborare cu Original Media, având ca parteneri principali: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Primăria Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Facultatea de Istorie, Inspectoratul Școlar Județean Iași.

expoziția Leonardo da Vinci

𝐋𝐄𝐎𝐍𝐀𝐑𝐃𝐎 𝐃𝐀 𝐕𝐈𝐍𝐂𝐈

Descris ca fiind arhetipul „Omului Renascentist”, a cărui curiozitate era egalată doar de puterea sa de creație și considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii, Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise) a fost un spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor din perioada renascentistă.

𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞:
Expoziția sunt poate fi vizitată în perioada 16 mai – 31 iulie 2024, după următorul program:
Miercuri – Duminică 10:00 – 17:00
Luni și Marți & Sărbătorile legale – Închis

𝐁𝐢𝐥𝐞𝐭𝐞:
Adult – 40 lei
Elev/student/pensionar – 25 lei (pe baza documentelor valabile)
Grupuri mai mari de 10 persoane indiferent de vârstă – 25 lei/persoana

𝐴𝑐𝑐𝑒𝑠 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑢𝑖𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟𝑖 𝑖̂𝑛𝑠𝑜ț𝑖𝑡𝑜𝑟𝑖 𝑎𝑖 𝑔𝑟𝑢𝑝𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑢 𝑚𝑖𝑛𝑖𝑚 20 𝑑𝑒 𝑒𝑙𝑒𝑣𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑠𝑡𝑢𝑑𝑒𝑛ț𝑖
𝐴𝑐𝑐𝑒𝑠 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑢𝑖𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖𝑖 𝑠𝑢𝑏 6 𝑎𝑛𝑖.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută